Nors aguonų sėklas mes esame įpratę naudoti kaip maistinę dekoraciją, jas galima naudoti ir kaip pilnavertį maisto produktą. Mat šios sėklos yra velniškai maistingos! Tačiau, be abejo, jos kuo puikiausiai tik konditerijoje, maistinguose pusryčiuose ar sveikuoliškuose kokteiliuose.
Ekologiškos, Graikijoje užaugintos, juodosios alyvuogės - patiks kiekvienam jas mylinčiam. Jose yra randama daug vitamino E, polifenolių bei sveikųjų riebalų rūgščių.
Yra mažai pigesnių baltymų šaltinių nei baltosios pupelės. Tačiau ne tik baltymais jos gali pasigirti: dar nevirtos baltosios pupelės turi beveik visą rekomenduojamą paros mangano, kalio ir vario normą kiekviename šimtame jų gramų.
Datulės būna dviejų pagrindinių rūšių - Deglet Noor (be kauliuko) ir Medjool (su kauliuku). Pastarosios yra didesnės, minkštesnės bei pasižymi labiau išreikštu saldumu. Tačiau jos skiriasi ir savo maistingumu (nors ir nežymiai). Todėl galite palyginti jų maistingumą ir nuspręsti, kuri iš šių datulių rūšių labiau atitinka jūsų poreikius. Bet galite drąsiai užsisakyti bet kurią rūšį, nes skirtumai tarp maistingumo nėra tokie jau ir dideli!
Skanu, saldu ir maistinga - manote taip nebūna? Tuomet nesate girdėję apie džiovintas figas, kurios gali pasigirti ne tik tuo, kad turi daug kalio bet ir yra magnio, kalcio, vario, mangano, vitamino K ir skaidulų šaltinis. Jose taip pat yra itin mažai riebalų: šimte gramų džiovintų figų yra vos 0.7% sočiųjų ("blogųjų") riebalų rūgščių paros normos! Mėgaukitės į sveikatą!
Peruvinės dumplūnės - dar vienas egzotiškas maistas į Lietuvą atkeliavęs iš Peru. Šios nedidelės uogos yra švelnaus ir gaivinančiai rūgštaus skonio, kiek primenančio žemuoges.
Nors baltosios šilkmedžio uogos yra kilusios iš Kinijos, kur kadaise buvo uždrausta išvežti šių uogų medį iš šalies, šiandien šilkmedžio uogos auga net ir Lietuvoje. Šios uogos - saldus skanėstas, išvaizda kiek primenantis avietes, tačiau turinčios unikalų skonį. Galite drąsiai skanauti jomis vienomis arba pasigardinti įvairius patiekalus. Jos taip pat turi daug vitamino C.
Džiovintos slyvos - puikus pasirinkimas ieškantiems maistingo skanėsto. Jose yra daug kalio ir vitamino K, tačiau tai nėra vienintelis dalykas, kuriuo šie vaisiai gali pasigirti. Jose taip pat visiškai nėra druskos ir riebalų! Todėl ieškantiems užkandžio be šių dviejų medžiagų, džiovintos slyvos - akivaizdus pasirinkimas.
Šios puikaus skonio, džiovintos, ekologiškos spanguolės yra ne tik sveikas užkandis. Jos gali pasiūlyti ir pagalbą jūsų organizmui. Spanguolėse yra tiek daug antioksidantų ir kitų fitocheminių medžiagų, kiek jų randama yra tokiuose supermaistuose, kaip mėlynės ar goji uogos. Dėl šios priežasties jos yra puikus imuniteto stiprintojas ir organizmo saugotojas. Spanguolės taip pat naudojamos širdies ir šlapimo takų ligų rizikai mažinti.
Nebūtina terštis su granatų vaisiumi tam, kad būtų galima pajusti jo skonį. Galite tiesiog įsigyti džiovintų granatų sėklų, kurios savo skoniu nė kiek nenusileidžia šviežiam vaisiui! O kur dar tai, kas šios džiovintos sėklos yra ekologiškos...
Mes pažįstame grikius, kaip skanų garnyrą. Tačiau vertėtų žinoti ir tai, kad grikiai yra pakankamai maistingi. Grikiuose yra daug riboflavino ir nacino - abu šie B grupės vitaminai padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Be to, juose yra daug mangano, magnio ir fosforo. Kaip ir kituose grūdiniuose produktuose, grikiuose yra daug skaidulinių medžiagų, ko pasekoje grikių vartojimas padeda sukurti sotumo pojūtį.
Ekologiškos, pikantiško skonio juodosios pupelės iš Kinijos. Puikus pasirinkimas, norint išbandyti kažką egzotiškesnio nei lietuviškos baltosios pupelės. Virtos juodos pupelės yra miltingos, puikiai išreikštos formos. Jos puikiai tinka egzotiškiems ir pikantiškiems patiekalams gaminti. Kaip ir kitų rūšių pupelėse, šiose yra gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų.
Kakavos pupelės yra puikus antioksidantų šaltinis. Jas labai nesunkiai galima panaudoti gaminant naminį šokoladą ar tiesiog pasiskaninant savo pusryčius šių pupelių gabalėliais.
Tik nesijaudinkite - kanapių sėklas valgyti yra ne tik nepavojinga, bet ir velniškai naudinga - jos yra tikra vitaminų ir mineralų bomba. Suvalgę vos vieną šaukštą šių sėklų organizmą papildysite reikšminga vitaminų, mineralų ir amino rūgščių doze, o suvalgę šimtą gramų gautumėte net 380% mangano, 236% fosforo, 187% magnio, 160% cinko bei kitų svarbiausių mikro ir makroelementų rekomenduojamos paros normos. Kanapių sėklos taip pat yra vertinamos dėl didžiulio kiekio baltymų, kas turėtų būti itin aktualu sportuojantiems. Mes parduodame tiek nelukštentas, tiek lukštentas kanapių sėklas.
Nors apie kokosų drožles mes įpratę galvoti, kaip apie būdą pagardinti kepinius, reikėtų žinoti ir tai, kad jos yra itin maistingos. Jos yra net 5 mineralų ir 1 vitamino šaltinis, kuris taip pat gali pasigirti ir dideliu dar 3 mineralų bei skaidulų kiekiu.