Spanguolės Lietuvoje yra įprastas reiškinys. Švelniai raudonos spalvos uogos auga ant nedidelių medelių. Uogos turi labai stipriai išreikštą rūgštų skonį, kuris užgožia uogų saldumą. Šios uogos gausiausiai auginamos šiaurinio pusrutulio valstybėse ir yra ypatingai populiarios JAV ir Kanadoje, kur jos yra naudojamos tradicinių švenčių metu. Būtent šios dvi šalys užaugina apie 80% visų pasaulio spanguolių. Spanguoles šiose šalyse ne tik valgo žalias ar džiovintas, bet taip pat iš jų gamina sultis, padažus bei džemus.
Tiesa sakant, absoliuti dauguma spanguolių yra panaudojama būtent šių produktų gamybai. Nedidelė dalis jų yra džiovinamos ir dirbtinai pasaldinamos cukrumi, o dar mažesnė dalis yra parduodama visiškai neapdorota. Tačiau dėl labai rūgštaus skonio tokios neapdorotos uogos nėra itin populiarios. Todėl net ir spanguolių sultys bei džemai yra maišomi su cukrumi arba kitais, saldesniais, vaisiais tam, kad būtų sumažintas natūralus šių uogų rūgštumas ir kartumas.
Spanguolės yra ne tik skanus užkandis, kuris puikiai tinka vietoje saldumynų. Jos gali padėti ir turint tam tikrų problemų su sveikata. Pavyzdžiui, jos padeda atsikratyti šlapimo takų infekcijų bei naudojant profilaktiškai padeda sumažinti jų atsiradimo riziką net iki 40%. Dėl gausaus antioksidantų kiekio spanguolės taip pat padeda kovoje su uždegimais ir laisvųjų radikalų poveikiu organizmui. Jos taip pat yra žinomos, kaip stiprinančios imunitetą bei sumažinančios širdies ligų riziką.
Spanguolės nei žalios, nei džiovintos nėra ypatingai maistingos. Vienintelis vitaminas, kuris aptinkamas didesniame kiekyje yra vitaminas C. Mangano šiose uogose taip pat randama panašus kiekis – apie penktadalį paros normos šimte gramų. Kitų maistinių medžiagų – gerokai mažiau. Tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į spanguolėse esančių fitocheminių medžiagų ir antioksidantų kiekį. Dėl pastarųjų kiekio jos gali lygintis net su tokiu supermaistu, kaip mėlynės ar goji uogos, kurios garsėja didžiuliu antioksidantų kiekiu.
Tiek žalios, tiek džiovintos spanguolės yra beveik vienodai maistingos. Apskritai, jei spanguolės nėra labai apdorotos (pvz. aukštoje temperatūroje) ar nėra smarkiai cukruotos, jų maistingumas niekur nedingsta. Todėl didžiausiai naudai pasiekti siūlytume rinktis tokias uogas, kuriose būtų kuo mažiau dirbtinai pridėto cukraus.
Reviews
There are no reviews yet.