Datulių be kauliuko (Deglet Noor) ir su kauliuku (Medjool) maistingumas (100 g)*

Datulės – tai tikras saldumynas iš gamtos. Tačiau, tai ne tik saldumu pasižymintis produktas. Mes siūlome įsigyti dvi jų rūšis – su kauliuku ir be kauliuko. Skirtumas nėra tik kauliukas – skiriasi ir šių datulių maistingumas. Kaip ir nemažai kitų džiovintų vaisių (goji uogos, slyvos ir t.t.), jose yra daug skaidulinių medžiagų, kurių su 100 g šio skanėsto gausite 32% (Deglet Noor) ir 26% (Medjool) rekomenduojamos paros normos.

Tačiau saldumu ir skaidulomis šio produkto privalumai nesibaigia. Datulės taip pat yra vario šaltinis: 100 g jų yra 20% (Deglet Noor) ir 36% (Medjool) vario RPN. Varis turi daug privalumų žmogaus organizmui:

  • padeda palaikyti normalią jungiamojo audinio būklę;
  • padeda palaikyti normalią energijos apykaitą;
  • padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą;
  • padeda palaikyti normalią plaukų ir odos pigmentaciją;
  • padeda palaikyti normalų geležies pernešimą organizme;
  • padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą;
  • padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Datulėse taip pat daug kalio (100 g – 32% (Deglet Noor) ir 34% (Medjool) RPN), kuris padeda palaikyti normalią nervų sistemos, raumenų veiklą, normalų kraujospūdį. Daug kalio galite rasti ir kituose džiovintuose vaisiuose: abrikosuose ar figose.

Jose taip pat randama kitų mineralų: Deglet Noor ir Medjool datulės turi atitinkamai 13% ir 14% mangano RPN, 11% ir 14% magnio RPN bei po 8% fosforo RPN. Medjool datulėse taip pat yra ir 8% kalcio RPN. Datulėse taip pat randama ir kai kurių vitaminų: vitamino B6 (11% ir 17% RPN), folio rūgšties (9% ir 7% RPN), niacino (8% ir 10% RPN). Medjool datulėse yra ir vitamino B5 – 13% RPN.

Kadangi Medjool datulės yra vitamino B6 šaltinis, priminsime apie jo suteikiamą naudą organizmui. Vitaminas B6 kaip ir varis, turi naudingu savybių žmogaus organizmui:

  • padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą;
  • padeda palaikyti normalią baltymų ir glikogeno apykaitą;
  • padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją;
  • padeda palaikyti normalų raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą;
  • padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą;
  • padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį;
  • padeda reguliuoti hormonų aktyvumą.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie datules

Yra daug datulių rūšių vartojamų pasaulyje, bet populiariausios yra dvi: Medjool (su kauliuku) ir Deglet Noor (be kauliuko). Medjool rūšies datulės yra didesnės, minkštesnės ir saldesnės. Datulės vartojamos tiek žalios tiek džiovintos. Tiesa, jas populiariau yra džiovinti, nes taip prailginamas jų galiojimo laikas.

Datulės auga ant medžių iš palmių šeimos, randamų šiaurinėje Afrikoje, Kanarų salose, Viduriniuosiuose Rytuose, Pakistane, Indijoje, JAV (Kalifornija). Datulės yra vienasėklis vaisius, dažniausia pailgos formos, tačiau tiek dydis, forma, spalva, kokybė ir struktūra stipriai varijuoja. Taip pat egzistuoja ir daug pačių datulių rūšių, tačiau dauguma jų mažos ir turinčios didelį kauliuką.

Datulės nuo seno yra įprastas produktas Viduriniuosiuose Rytuose. Manoma, kad jos kilo teritorijoje, kur dabar yra Irakas, kur jos buvo auginamos Mesopotamijos civilizacijoje maždaug 4000 metų prieš Kristų. Datulių palmės Viduržemio jūros regione dažnai auginamos kaip dekoratyviniai medžiai.

Didžiausi datulių augintojai pasaulyje yra Saudo Arabija, Egiptas, Iranas ir Irakas.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiškos datulės”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė datulių su kauliuku vertė (100 g): 1347 kJ/322 kCal; riebalų: 0.15 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.0 g); angliavandenių: 75.0 g (iš kurių cukrų: 66.5 g); skaidulų: 6.7 g; baltymų: 1.8 g; druskos: 0.0025 g.

Laikymo sąlygos: Laikykite sausoje vėsioje vietoje.

Kilmės šalis: Palestina



Maistinė datulių be kauliuko vertė (100 g): 1259 kJ/300 kCal; riebalų: 0.4 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.003 g); angliavandenių: 67.0 g (iš kurių cukrų: 63.4 g); baltymų: 2.45 g; druskos: 0.0 g.

Laikymo sąlygos: Nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Tunisas