€2.95 – €9.95
Datulės būna dviejų pagrindinių rūšių – Deglet Noor (be kauliuko) ir Medjool (su kauliuku). Pastarosios yra didesnės, minkštesnės bei pasižymi labiau išreikštu saldumu. Tačiau jos skiriasi ir savo maistingumu (nors ir nežymiai). Todėl galite palyginti jų maistingumą ir nuspręsti, kuri iš šių datulių rūšių labiau atitinka jūsų poreikius. Bet galite drąsiai užsisakyti bet kurią rūšį, nes skirtumai tarp maistingumo nėra tokie jau ir dideli!
Datulės – tai tikras saldumynas iš gamtos. Tačiau, tai ne tik saldumu pasižymintis produktas. Mes siūlome įsigyti dvi jų rūšis – su kauliuku ir be kauliuko. Skirtumas nėra tik kauliukas – skiriasi ir šių datulių maistingumas. Kaip ir nemažai kitų džiovintų vaisių (goji uogos, slyvos ir t.t.), jose yra daug skaidulinių medžiagų, kurių su 100 g šio skanėsto gausite 32% (Deglet Noor) ir 26% (Medjool) rekomenduojamos paros normos.
Tačiau saldumu ir skaidulomis šio produkto privalumai nesibaigia. Datulės taip pat yra vario šaltinis: 100 g jų yra 20% (Deglet Noor) ir 36% (Medjool) vario RPN. Varis turi daug privalumų žmogaus organizmui:
Datulėse taip pat daug kalio (100 g – 32% (Deglet Noor) ir 34% (Medjool) RPN), kuris padeda palaikyti normalią nervų sistemos, raumenų veiklą, normalų kraujospūdį. Daug kalio galite rasti ir kituose džiovintuose vaisiuose: abrikosuose ar figose.
Jose taip pat randama kitų mineralų: Deglet Noor ir Medjool datulės turi atitinkamai 13% ir 14% mangano RPN, 11% ir 14% magnio RPN bei po 8% fosforo RPN. Medjool datulėse taip pat yra ir 8% kalcio RPN. Datulėse taip pat randama ir kai kurių vitaminų: vitamino B6 (11% ir 17% RPN), folio rūgšties (9% ir 7% RPN), niacino (8% ir 10% RPN). Medjool datulėse yra ir vitamino B5 – 13% RPN.
Kadangi Medjool datulės yra vitamino B6 šaltinis, priminsime apie jo suteikiamą naudą organizmui. Vitaminas B6 kaip ir varis, turi naudingu savybių žmogaus organizmui:
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Yra daug datulių rūšių vartojamų pasaulyje, bet populiariausios yra dvi: Medjool (su kauliuku) ir Deglet Noor (be kauliuko). Medjool rūšies datulės yra didesnės, minkštesnės ir saldesnės. Datulės vartojamos tiek žalios tiek džiovintos. Tiesa, jas populiariau yra džiovinti, nes taip prailginamas jų galiojimo laikas.
Datulės auga ant medžių iš palmių šeimos, randamų šiaurinėje Afrikoje, Kanarų salose, Viduriniuosiuose Rytuose, Pakistane, Indijoje, JAV (Kalifornija). Datulės yra vienasėklis vaisius, dažniausia pailgos formos, tačiau tiek dydis, forma, spalva, kokybė ir struktūra stipriai varijuoja. Taip pat egzistuoja ir daug pačių datulių rūšių, tačiau dauguma jų mažos ir turinčios didelį kauliuką.
Datulės nuo seno yra įprastas produktas Viduriniuosiuose Rytuose. Manoma, kad jos kilo teritorijoje, kur dabar yra Irakas, kur jos buvo auginamos Mesopotamijos civilizacijoje maždaug 4000 metų prieš Kristų. Datulių palmės Viduržemio jūros regione dažnai auginamos kaip dekoratyviniai medžiai.
Didžiausi datulių augintojai pasaulyje yra Saudo Arabija, Egiptas, Iranas ir Irakas.
Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.
© 2018 – Ekorojus – visos teisės saugomos.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.