Baltųjų pupelių maistingumas (100 g)*

Kaip ir daug kitų ankštinių kultūrų, baltosios pupelės yra labai maistingas produktas. Įsvaizduokite, suvartojate 100 g pupelių ir gaunate beveik visą kai kurių reikalingų medžiagų rekomenduojamą paros normą. Kurių? Geležies, kalio, mangano ir vario. Taip, perskaitėte teisingai – vos šimtame gramų nevirtų pupelių yra atitinkamai 74%, 89%, 89% ir 98% šių medžiagų RPN! Tai turėtų sudominti savo sveikata besirūpinančius žmones, nes tiek daug kalio dažniausiai yra randama tik vaisiuose (pvz. abrikosuose ar figose). Tai reiškia, kad jūs:

  • padedate organizmui palaikyti normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą bei normalų deguonies pernešimą;
  • padedate palaikyti normalų kraujospūdį ir normalią nervų sistemos veiklą;
  • padedate palaikyti normalią energijos apykaitą ir normalią kaulų būklę;
  • padedate palaikyti normalią energijos apykaitą ir padedate apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Nes būtent tuo pasižymi prieš tai minėtos medžiagos. Tačiau tai dar ne viskas. Šiose pupelėse yra ir daugiau mineralų: seleno, kalcio, fosforo, magnio, cinko. Tame pačiame kiekyje yra atitinkamai 23%, 30%, 43%, 50% ir 36% RPN šių medžiagų. Selenas padės palaikyti normalią skydliaukės veiklą, kalcis – normalią kaulų ir dantų būklę, fosforas – normalią ląstelių membranų funkciją, magnis – normalią psichologinę funkciją, o cinkas – normalų regėjimą.

Pupelėse taip pat randama vitamino B1, B6, B5, B2 ar vitamino K. 100 g baltųjų pupelių šių medžiagų yra atitinkamai 39%, 22%, 12%, 10% ar 7.5% RPN.

Galiausiai reikia pažymėti tai, kad pupelėse yra daug skaidulinių medžiagų, daug baltymų, labai mažai natrio (natrio vartojimo mažinimas padeda palaikyti normalų kraujospūdį) bei mažai sočiųjų riebalų (sočiųjų riebalų vartojimo mažinimas padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje).

Tiesa, baltosios pupelės – kaip ir kiti ankštiniai produktai – praranda dalį savo maistingumo, jei jos yra išverdamos ar kitaip termiškai apdorojamos.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis. 

Apie baltasias pupeles

Pupelių ištakos – Pietų Amerika, labiausiai tikėtina Peru arba Argentina. Kaip ir visos pupelės, į Europą jas atvežė Ispanų keliautojai. Jos yra nebrangus baltymų ir skaidulinių medžiagų šaltinis, todėl yra svarbus produktas kai kuriose Azijos, Europos ir Amerikos valstybėse.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiškos baltosios pupelės”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 1381,64 kJ/330 kCal; riebalų: 1.2 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.3 g); angliavandenių: 46.1 g (iš kurių cukrų: 2.3 g); skaidulų: 24.9 g; baltymų: 21.1 g; druskos: 0.03 g.

Laikymo sąlygos: Atidarius pakuotę laikyti sandariai, vėsioje ir sausoje vietoje.

Kilmės šalis: Kinija