Kanapių sėklų maistingumas (100 g)*
Taip, kanapių sėklos kyla iš to pačio augalo, iš kurio yra gaminama marihuana. Tačiau dėl to išsigąsti nereikėtų, mat kanapių sėklos yra visiškai priimtinas maisto produktas, kuris nesukelia jokio narkotinio poveikio. Šias sėklas ne tik visiškai saugu vartoti kaip maistą, bet jos dar ir turi įvairiausių maistingųjų medžiagų, kurios yra naudingos žmogaus organizmui!
Kanapių sėklose, kaip ir kituose sėkliniuose ir grūdiniuose produktuose, yra skaidulinių medžiagų. Suvalgius 100 gramų šių sėklų, organizmas gauna 16% rekomenduojamos paros normos skaidulinių medžiagų. Tiesa, šis kiekis yra lukštentuose sėklose. Tuo tarpu norint gauti dar daugiau skaidulinių medžiagų, reikės rinktis nelukštentas kanapių sėklas, nes būtent lukštuose yra didžioji dalis visų skaidulų, esančių šiose sėklose.
Be skaidulinių medžiagų, kanapių sėklose yra ir mineralų, ir vitaminų. Kalbant apie mineralus, šimte gramų gliaudytų kanapių sėklų yra net 380% mangano, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos bei padeda palaikyti normalią energijos apykaitą. Tai nėra vienintelis mineralas su tokiu dideliu medžiagų kiekiu. Fosforo šiose sėklose rasite 236%, magnio – 187%, vario – 160%, cinko – 99%, o geležies – 57% RPN. Tokia sudėtis yra labai panaši į maistingųjų moliūgų sėklų sudėtį. Kadangi šių medžiagų yra tiek daug, vertėtų pažiūrėti į tai, kokią naudą kiekviena iš jų suteikia žmogaus kūnui:
- Fosforas padeda palaikyti normalią dantų ir kaulų būklę bei padeda palaikyti normalią ląstelių membranų funkciją;
- Magnis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Be to, jis padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, raumenų funkciją, baltymų sintezę ir psichologinę funkciją;
- Varis padeda palaikyti normalią plaukų pigmentaciją ir jungiamojo audinio būklę;
- Cinkas padeda palaikyti normalią rūgštinę-bazinę apykaitą bei angliavandenių apykaitą. Be to, ši medžiaga taip pat padeda palaikyti normalią DNR sintezę bei normalų vaisingumą ir reprodukciją;
- Geležis padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją ir normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą.
Tačiau ne tik mineralinių medžiagų šiose maistingose sėklytėse yra daug. Nors vitaminų kanapių sėklose yra šiek tiek mažiau, tiamino jose taip pat randama daug – net 116% RPN. Tai vitaminas, kuris padeda palaikyti normalią širdies veiklą. Jose galite rasti ir kitų B grupės vitaminų: riboflavino čia rasite 20%, niacino – 58%, vitamino B6 – 43% ir foliatų – 55% RPN. Jei moliūgų sėklose yra daug mineralų, o saulėgrąžų sėklose – daug vitaminų, tai, kaip galite pastebėti, kanapių sėklose yra apstu tiek vienų, tiek kitų!
Dar vienas faktas, ypatingai aktualus sportuojantiems: kanapių sėklose yra daug baltymų. 100 gramų šių sėklų yra šiek tiek daugiau nei 31 gramas baltymų, kas reiškia, kad jose yra daugiau nei pusė visos dienos baltymų normos! Kalbant tiksliau, su šimtu gramų šių sėklų, jūs gausite 63% normos, kurią organizmas turi gauti per 24 valandas. Tai yra vienas didžiausią baltymų koncentraciją turinčių maisto produktų, todėl nieko nuostabaus, kad būtent iš kanapių sėklų yra gaminami įvairūs baltymų papildai sportuojantiems.
Jei viso to būtų maža, kanapių sėklose esantys baltymai, yra sudaryti iš bent 18 pagrindinių ir žmogaus organizmui reikalingų amino rūgščių. Šiose sėklose esančios omega-3 ir omega-6 riebalų rūgšys egzistuoja optimaliu žmogaus organizmui 1:3 santykiu. Manote tai viskas? Ne! Be viso šito, šis maistingas maistas, kaip ir chia sėklos, taip pat turi ir alfa linoleno rūgšties, kuri padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Tiesa, norėdami pajusti šį teigiamą poveikį, per parą turėsite suvartoti 2 gramus šios rūgšties.
Tokie mineralų, vitaminų, baltymų ir amino rūgščių kiekiai reiškia, kad suvalgę net nedaugiau nei po vieną šaukštą šių sėklų per dieną, organizmą jau papildysite reikšminga dalimi maistingųjų medžiagų!
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Apie kanapių sėklas
Kaip ir kitos sėklos, šios taip pat gali būti naudojamos įvairiomis paskirtimis. Jas galite vartoti grynas arba jomis paskaninti įvairius patiekalus. Taip pat yra įprasta šias sėklas sumalti ir iš jų pagaminti miltelius, kurie yra naudojami ne tik kulinariniais tikslais, bet ir tarp sportininkų (dėl jose esančių baltymų). Iš kanapių sėklų taip pat yra gaminami baltymų milteliai, nes – kaip jau minėjome – šių sėklų sudėtyje yra daug baltymų, kuriuos industriniu būdu galima išgauti iš šių sėklų. Be viso to, kanapių sėklas galima panaudoti gaminant įvairius gėrimus: kanapių pieną, kanapių arbatą ar net kanapių sultis.
Dėl didelės nesočiųjų riebalų koncentracijos, kanapių sėklos yra naudojamos ir aliejams spausti. Būtent iš jų gaunamas aliejus yra viena iš didžiausių paklausos priežasčių.
Be to, istoriškai kanapių skaidulos buvo vartojamos įvairiems drabužiams siūti ar statybinėms medžiagos gaminti.
Reviews
There are no reviews yet.