Kofeino neturinti, švelnaus aromato cintronžolių arbata yra užauginta nenaudojant jokių pesticidų ar kitų cheminių medžiagų. Kitaip tariant - užauginta 100% ekologiškai. Puikiai tinka visiems, norintiems gauti teigiamų žaliosios arbatos savybių, tačiau nenorintiems jokio kofeino.
Stevija yra vienas iš saldžiausių gamtoje randamų augalų, kuris yra net iki 150 kartų saldesnis už cukrų. Šiandien yra vis labiau įprasta pakeisti cukrų stevija. Štai, Japonijoje 40% visos saldiklių rinkos sudaro būtent šio augalo gaminiai!
Puero arbata yra fermentuota, ilgai brandinama juodoji arbata. Kuo ilgiau laikysite ją ant savo lentynos - tuo švelnesnis ir malonesnis taps jos skonis, nes ši arbata - kaip vynas - laikui bėgant bręsta.
Tikriausiai ne kiekvienas yra girdėjęs apie bulgurą. Tai yra skaldyti kietieji kviečiai, kurie yra puiki alternatyva iš rafinuotų kviečių gaminamiems produktams. Tačiau tai - ne tik pragmatiška, bet ir maistinga alternatyva: bulguras keleto vitaminų ir mineralų šaltinis, kuris taip pat gali pasigirti dideliu skaidulų kiekiu (100 g bulguro yra 50% skaidulų RPN).
Kakavos sviestas yra žinomas ne tik, kaip esminė šokolado, bet ir kaip svarbi daugelio kosmetikos produktų sudedamoji dalis. Jis drėkina ir gydo pažeistą odą, todėl, pavyzdžiui, yra dažnai naudojamas gydant suskirdusias lūpas. Tačiau jį taip pat galima naudoti ir maisto ruošime. Vartoti kakavos sviestą, kaip maisto produktą, yra net patartina, nes apie trečdalį visos kakavos sviesto masės sudaro sveikoji oleino rūgštis.
JAV itin populiarus klevų sirupas gali puikiai atstoti cukrų. Šis saldiklis, kažkiek primenantis medų, gali pasiūlyti ir keletą maistingųjų medžiagų: šimte gramų klevų sirupo yra aptinkama net 115% mangano ir 90% riboflavino RPN.
Nors kuskusas yra atkeliavęs iš Šiaurės Afrikos, kur jis yra vienas pagrindinių maisto produktų, jis tampa vis labiau populiarus Europoje. Štai, Prancūzijoje kuskusas yra laikomas vienu iš mėgstamiausių tradicinių šalies patiekalu. Kadangi kuskusą paruošti nėra sudėtinga - užtenka grūdus užpilti verdančiu vandeniu bei keletą minučių palaukti, kol šie išbrinks - kviečiame jus išbandyti šį egzotišką ir labai skanų patiekalą!
Imbieras yra pats populiariausias prieskonis pasaulyje. Ji turi daugybę kulinarinių paskirčių ir yra naudojamas tiek konditerijoje (sausainiai, meduoliai, tortai), tiek mėsos patiekaluose. Iš imbiero galima pasigaminti ir imunitetą stiprinančią arbatą. Būtent dėl savo gydomųjų savybių imbieras yra naudojamas įvairiose tradicinėse medicinose, pavyzdžiui, ajurvedoje. Viena pagrindinių imbiero savybių - pykinimo mažinimas.
Ekologišką medų galite naudoti ir kaip saldų užkandį, kuomet pritrūkstą energijos, ir kaip vaistą. Tiek vienu, tiek kitu atveju, medus gali būti labai naudingas, ypatingai jei juo yra pakeičiamas cukrus.
Nerafinuotas cukranendrių cukrus - mažiau apdirbtas cukrus. Dėl jame esančios melasos - juodojo salyklo - jis yra tamsesnės, rusvos spalvos. Manoma, kad dėl šios priežasties šis cukrus taip pat yra išsaugojęs daugiau maistinių medžiagų.
Iš Kinijos kilęs sojų padažas yra gaminamas iš fermentuotų sojos pupelių ir skrudintų grūdų. Puikiai tinkantis kiniškos virtuvės patiekalams gardinti, šis padažas taip pat gali būti naudojamas ir kitiems patiekalams skaninti ar net naujiems padažams gaminti.
Abrikosų kauliukai yra saldus ir maistingas užkandis, kuris dažnai naudojamas, kaip alternatyva migdolų riešutams. Tačiau juos taip pat galite naudoti ir įvairiems desertams gaminti ar sausiems pusryčiams pasiskaninti.
Labai skanūs, daugelio pamėgti anakardžių riešutai yra tikras maistingų medžiagų lobis. Vien vario - kuris padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą - šimte gramų anakardžių yra net 220% RPN (daugiausia tarp visų riešutų)! Be visų kitų maistinių medžiagų, šie riešutai gali pasigirti ir oleino (omega-6) bei linoleno (omega-9) rūgštimis. Galima valgyti vienus - žalius arba švelniai paskrudintus - bei dėti į įvairias salotas, košes, troškinius ar desertus.
Avinžirniai - iš Rytų atkeliavęs ankštinis augalas, šiandien vis labiau populiarėjantis Vakaruose. Vertinami dėl savo unikalaus skonio, avinžirniai turėtų būti žinomi ir dėl dar vienos priežasties: maistingumo. Turintys daug vitaminų B1, B6 ir B9 bei geležies, kalio, fosforo ir vario, avinžirniai taip pat yra baltymingas maistas, todėl puikiai tinka žaliavalgiams.
Avižų dribsniai dažniausiai naudojami pusryčių košei gaminti, nes ilgam sukuria sotumo jausmą dienos pradžioje. Tokie pusryčiai gali būti paskaninami vaisiais, uogomis, cinamonu, riešutais ar sėklomis. Iš jų galima pasigaminti įvairius kitus patiekalus: paplotėlius, sausainius, maltinius ir pan. Avižų dribsniai taip pat yra velniškai maistingi, turintys daug mangano, fosforo, vitamino B1, skaidulinių medžiagų ir kitų elementų. Todėl tai turėtų būti dar viena priežastis įtraukti avižas į savo maisto racioną.