Ženšenis yra viena populiariausių vaistažolių visame pasaulyje. Jis jau tūkstančius metų vartojamas Kinijoje, kaip tonizuojantis afrodiziakas. Todėl ženšenį renkasi žmonės, turintys problemų su nuovargiu, stresu, nemiga ar susiduriantys su seksualinėmis problemomis. Ženšenis ypatingai rekomenduojamas vyresnio amžiaus žmonėms, kurie šią vaistažolę ar iš jos gaminamą arbatą turėtų gerti kiekvieną dieną geriausiam poveikiui pasiekti.
Kvercetinas yra polifenolinis flavonoidinis junginys, randamas daugelyje vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, obuoliuose, svogūnuose, špinatuose, kopūstuose ir uogose....
Mažai kas žino, kad kviečių želmenis galima valgyti. Dar mažiau žmonių žino, kad šių želmenų milteliai - neįtikėtinai maistingi. Sunku patikėti, bet vos su vienu arbatiniu šaukšteliu (5 g) šių miltelių jūs jau gausite visą vitamino A rekomenduojamą paros normą! Šis šaukštelis taip pat turi ir 34% vitamino C, 28% folio rūgšties ir 26% chromo paros normos. O kur dar kiti vitaminai ir mineralai!
Lapiniai kopūstai (angl. kale) šiuo metu yra ko gero populiariausia daržovė sveikuolių tarpe ir pelnytai turi supermaisto statusą. Visų pirma, verta pastebėti, kad lapiniai kopūstai yra išskirtinai maistingi ir turi neįtikimus kiekius kai kurių maistinių medžiagų. Štai, 100 gramų lapinių kopūstų turi daugiau nei 200% visos paros normos vitaminų A, C ir K. Pastarojo yra net daugiau nei 700%, kas padaro šį augalą vienu didžiausią vitamino K koncentraciją turinčių augalų visame pasaulyje! Tai yra skaičiai, kurių daržovėse nepamatysi taip jau dažnai. O prie to pridėkite, kad lapiniai kopūstai yra labai universali daržovė, tinkanti daugelyje salotų ir patiekalų ir gausite tikrai puikų augalą.
Lapiniai kopūstai, kaip ir kiti žalumynai, turi daug antioksidantų, kurie saugo žmogaus ląsteles. Šie augalai išsiskiria tuo, kad juose esantys antioksidantai yra pakankamai unikalūs ir aptinkami šiose kopūstuose gan dideliais kiekiais. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo senėjimo, nuo neigiamo aplinkos poveikio bei vėžinių ląstelių susikūrimo.
Kitos medžiagos - tarp kurių patenka ir retai žmonių su maistu gaunami mineralai - taip pat ženkliai prisideda prie žmogaus organizmo apsaugos ir puoselėjimo. Štai, tyrimai rodo, kad kasdienis lapinių kopūstų sulčių vartojimas (jas galite pakeisti lapinių kopūstų glotnučiais) sumažina cholesterolio kiekį kraujyje bei padeda apsaugoti širdį nuo jo pertekliaus sukeliamų ligų.
Svarbiausia, kaip ir minėjome, kad šie kale kopūstai yra labai universalūs. Sveikuoliai juos naudoja, kaip garnyrą, kaip pagrindinį ar antraeilį salotų ingredientą ar kaip glotnučių ir sveikuoliškų kokteilių pagrindą.
Liucernos (alfalfa) sėklos yra nekaloringos bei turi didelę baltymų koncentraciją. Jose taip pat gausu vitamino K, kuris retai aptinkamas augaluose. Liucernos sėklos turi ir didžiulį kiekį antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Šios sėklos taip pat naudingos turintiems problemų su cholesterolio ar cukraus kiekiu kraujyje. Jomis dažniausiai yra pasiskaninami pusryčiai, košės, sriubos, salotos ar sumuštiniai. Iš jų taip pat gali pasigaminti skanią arbatą. Be to, alfalfa sėklos puikiai tinka daiginimui.
Maca yra dar vienas egzotiškas augalas, iš kurio gaminami maistingi milteliai. Iš Peru kilusio augalo milteliai gali pasigirti itin didele vitamino C ir vario koncentracija: šių medžiagų juose randama atitinkamai 358% ir 600% rekomenduotinos paros normos! Tai reiškia, kad vos su vienu šaukštu (15 g) šių miltelių, jūsų organizmas bus aprūpintas kiek daugiau nei puse vitamino C ir beveik visa vario paros norma!
Tikrasis margainis (Silybum marianum) yra žydintis astrinių (Asteraceae) šeimos augalas, plačiai naudojamas medicinoje ir sveikatos apsaugos tikslais....
Dabar vasariškų mėlynių uogų suteikiama nauda galite mėgautis bet kuriuo metų laiku! Mūsų ekologiški mėlynių milteliai gali būti naudojami paskaninant kokteilį ar glotnutį bei paįvairinant bet kokių kepinių skonį.
Moringos milteliai yra dar vienas egzotiškas supermaistas. Jie yra neįtikėtinai maistingi: be gausos vitaminų ir mineralų, juose randama daug antioksidantų, flavonoidų, fenolio rūgščių ir kitų maistinių medžiagų! Moringos milteliai taip pat naudojami ir tradicinėje medicinoje ir gali padėti kovojant su daugybe skirtingų negalavimų. Juos galima naudoti ne tik kaip papildą kokteiliuose, bet ir jais pagardinti sriubas ar salotas.