Apie šilkmedžio uogas
Lietuvoje augantis šilkmedis – kaip ir goji uogos – atkeliavo iš Kinijos. Toks šilkmedis duoda baltų uogų vaisius. Tuo tarpu raudonosios šilkmedžio uogos auga ant medžių, kurie kilę iš Amerikos. Tuo tarpu juodos uogos augo ir Europoje nuo senų senovės. Nepriklausomai nuo medžio kilmės, jis auga vidutinio klimato sąlygomis, todėl įprasta sutikti šį medį tiek Azijoje, tiek Europoje. Šilkmedžio uogos užauga iki 3 centimetrų ilgio. Viena iš išskirtinių šių uogų savybių yra ta, kad kaip ir minėtosios goji uogos bei baobabo vaisiaus, kviečių želmenų ir maca milteliai, jos turi daug vitamino C.
Būna įvairių spalvų šilkmedžio uogų: juodų, violetinių, oranžinių, raudonų, baltų… Lietuvoje auga baltas šilkmedis, ant kurio noksta baltos, oranžinės ir juodos uogos. Baltosios uogos yra labiau gaivinančios bei turi minimalaus kartumo bei vanilės prieskonį. Tuo tarpu juodos uogos yra saldesnės bei turi daugiau rūgštelės. Nors uogų skonis skiriasi nuo jų spalvos ir rūšies, visos šilkmedžio uogos yra saldžios, desertinės, minkštos. Jos primena avietes, tačiau šios uogos nėra transportabilios, todėl parduotuvėse jų galima įsigyti jau sudžiovintų, o norint paragauti šviežių – teks patiems užsiauginti.
Saldžias ir labai skanias džiovintas baltojo šilkmedžio uogas galima valgyti vienas, su jogurtu ir sausais pusryčiais, taip pat tiks kepiniams, arbatai ar kokteiliams gardinti. Kitaip tariant, norint suteikti egzotišką ir nepažintą skonį bet kokiam patiekalui – rinkitės būtent šias uogas.
Reviews
There are no reviews yet.