Iš kukurūzų kruopų yra gaminami visų pamėgti spragėsiai. Tačiau paklauskite meksikiečių ir jie jums pasakys, kad tai toli gražu nėra vienintelis būdas panaudoti šias kruopas! Bet jos gali būti naudingos ir kaip maistingųjų medžiagų šaltinis, nes jose yra daug vitaminų B1 ir B6, bei magnio ir vario.
Kvietinės kruopos šiandien yra vienas pagrindinių angliavandenių šaltinių. Dėl jose esančio gliuteno, iš kviečių galima pagaminti viskoelastinę tešlą, kuri savo ruoštu gali būti naudojama labai įvairiems patiekalams gaminti. Šios ekologiškos kvietinės kruopos savo sudėtyje turi skaidulų, lengvai virškinamo krakmolo bei mineralų.
Moliūgų sėklos yra ne tik skanus užkandis, bet ir pasakiškai sveikas maistas. Šios žalsvos sėklos turi milžinišką kiekį svarbiausių mineralų, baltymų (o tuo pačiu ir amino rūgščių!) ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Pastarosios padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Kitų medžiagų irgi yra gausu: pavyzdžiui, magnio 100 gramų šių sėklų yra net 158% paros normos, mangano - 227%, fosforo - 176%, o vario - 134%! Todėl šios ekologiškos, lukštentos moliūgų sėklos tikrai neturėtų būti praleistos pro akis tų, kurie rūpinasi savo sveikata.
Kitos sėklos yra kupinos mineralų, bet ne vitaminų. Tuo tarpu saulėgrąžų sėklos gali pasigirti tiek mineralais, tiek vitaminais. Vien ko verta kone didžiausia vitamino E koncentracija tarp visų gamtoje randamų maisto produktų (293% RPN šimte gramų). O kur dar skaidulinės medžiagos, baltymai, amino rūgštys... Šios skanios ir maistingos lukštentos saulėgrąžų sėklos gali būti valgomos vienos, kaip užkandis, bet jas galima naudoti ir įvairių patiekalų gamyboje.
Manų kruopos gali būti naudojamos ne tik košėms virti. Mūsų kaimyninėse šalyse - Latvijoje ir Estijoje - manų kruopos yra naudojamos ir įvairiems desertams gaminti.
Šiandien miežių populiarumas auga dėl to, jog vis daugiau sveikuolišką gyvenimo būdą propaguojančių žmonių renkasi produktus, kuriuose yra miežių. Tai stebinti neturėtų, nes miežiuose yra daug mangano, seleno, fosforo bei skaidulų.
Mung pupelės yra ypatingos tuo, kad turi išskirtinai daug folio rūgšties. Net šias pupeles išvirus, šimte gramų jų vis tiek galima rasti 80% folio rūgšties RPN. Ši rūgšis padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, todėl mung pupelės gali būti naudingos turintiems problemų su imunitetu.
Lietuvių taip pamėgtos perlinės kruopos gali būti ne tik ingredientas perlinių kruopų sriuboje, jos taip pat yra pakankamai maistingos. Net ir išvirus šias kruopas, jos vis tiek išlieka seleno ir skaidulinių medžiagų šaltiniu.
Nors visi mėgsta pistacijas, tikriausiai tik nedaugelis žino tikrąjį jų skonį. Juk mes įpratę jas valgyti tik kepintas ir sūdytas. Mūsų ekologiškos, nesūdytos ir nekepintos pistacijos leis pajusti tikrą šių riešutų skonį. Be to, šie riešutai yra ne tik labai skanūs, bet ir savo sudėtyje turi įvairių maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, pistacijose yra daug liuteino ir zeaksantino, kurie yra dažnai naudojami maistų papildų akims sudėtyje. Nekepintos ir kitaip neapdorotos ekologiškos pistacijos išsaugo didesnę dalį maistinių medžiagų.
Raudonosios pupelės - kaip ir kitos - gali būti naudojamos įvairiems kulinariniams sumanymams įgyvendinti. Šios puikaus skonio, ekologiškos pupelės taip pat gali būti puiki alternatyva, jei pabosta kitų rūšių pupelės.
Razinas galima mėgti, jų galima nemėgti, tačiau maistingųjų savybių iš jų niekas neatims. Razinose yra daug kalio, kuris padeda palaikyti normalią nervų sistemos, raumenų veiklą, normalų kraujospūdį bei daug vario, kuris yra antioksidantas ir todėl padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Todėl razinos yra ne tik saldus ingridientas įvairiuose patiekaluose, bet ir pakankamai maistingas užkandis.
Sojos pupelės yra nepakeičiamos žaliavalgių maisto racione. Nieko nuostabaus, turint omeny didelį šių pupelių baltymų kiekį (36% paros normos šimte gramų). Tačiau sojos pupelės nėra viso labo mėsos pakaitalas: jos yra maistingos (daug vario, mangano, geležies ir fosforo), todėl jas valgyti vertėtų ne tik žaliavalgiams, bet ir visiems, kam rūpi jų maisto kokybė.
Spirulina tabletės ar spirulina milteliai yra iš maistingų dumblių išgaunamas maisto papildas. Net 57% viso spirulinos svorio sudaro baltymai, todėl vien su 100 gramų spirulinos galima gauti 115% visos rekomenduotinos baltymų paros normos! Kartu su šiais baltymais organizmą aprūpinsite ir juos sudarančiomis amino rūgštimis. Paminint tik vitaminus, spirulinoje gausu vitaminų B1, B2, B3, B5, B9, E ir K. Šis augalas taip pat yra ir vitamino B6 šaltinis. Tačiau spirulinoje taip pat randama ir reikšmingi kiekiai kitų mikro ir makroelementų.
Tyrelių vaikams galite įsigyti kiekvienoje parduotuvėje. Tačiau ne kiekvienoje iš jų rasite ekologiško jų varianto. Mes siūlome įsigyti net penkių rūšių tyreles, kurių ekologiškumas yra patvirtintas atitinkamais sertifikatais, todėl galite būti užtikrinti, kad savo vaiką maitinate natūraliu, ekologišku maistu.
Erškėtuogė yra vienas daugiausiai vitamino C turinčių augalų, aptinkamų gamtoje. Tačiau erškėtuogių milteliai gali pasigirti ir esanti kitų maistinių medžiagų šaltiniu: kalcis, magnis, geležis, beta-karotinas, liuteinis, antioksidantai yra tik keletas medžiagų, aptinkamų erškėtuogėse. Šie milteliai yra naudojami sąnarių būklei ar jų skausmui mažinti, peršalimui gydyti ar tiesiog papildyti organizmą vitaminu C bei kitomis naudingomis medžiagomis.