Kokosų drožlių maistingumas (100 g)*

Kokosų drožlės – įdomus ir specifiškas produktas, nes dažniausia naudojamas patiekalų pagardinimui ir puošimui. Tačiau tai nereiškia, kad maistingumas nėra stiprioji šio produkto pusė. Priešingai. Kokosų drožlės yra net 5 mineralų – kalio, fosforo, magnio, geležies ir cinko – šaltinis. 100 g šio produkto yra atitinkamai 27%, 29%, 24%, 23% ir 20% rekomenduojamos paros normos šių mineralų. Panagrinėkime, kuo kiekvienas jų svarbus žmogaus organizmui:

  • Kalis padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą ir kraujospūdį;
  • Fosforas – normalią energijos apykaitą ir ląstelių membranų funkciją;
  • Magnis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargi, padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, normalią kaulų ir dantų būklę;
  • Geležis  padeda palaikyti normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą, normalų, deguonies pernešimą organizme, o taip pat ir normalią imuninės sistemos veiklą;
  • Galiausiai cinkas padeda palaikyti normalią plaukų, nagų, odos būklę, normalią testosterono koncentraciją kraujyje bei padeda išsaugoti normalų regėjimą.

Dar 3 mineralų – seleno, vario ir mangano – kokosų drožlėse ypač daug! Rekomenduojamos jų paros normos 100 g yra net atitinkamai 33%, 79% ir 137%! Visi šie mineralai turi antioksidacinių savybių padedančių apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Panašūs kiekiai vario ir seleno randami ir kituose riešutuose, ypač graikiniuose, žemės ir makadamijos.

Tačiau ties mineralais kokoso drožlių istorija nesibaigia. Jos taip pat yra vitamino B6 šaltinis, kuris padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją ir reguliuoti hormonų aktyvumą. 100 g drožlių yra apie 21% RPN šio vitamino. Galiausiai neužmirškime ir to, kad 100 kokosų drožlių patenkinta net 65% rekomenduojamos skaidulų paros normos!

Tiesa, reiktų pastebėti, kad šiame produkte yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, todėl jis turėtų būti vartojamas saikingai.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie kokosus

Tiksli kilmės vieta nėra žinoma, tačiau niekam ne paslaptis kad kokosai yra paplitę tropiniuose regionuose. Rašytiniuose šaltiniuose Indijoje jie minimi prieš daugiau nei 2.000 metų. Kokosai dėl savo panašumo į žmogaus galvą vaidina didelę reikšmę indų mitologijoje, naudojami ritualuose. Kokosai buvo vadinami netgi dievų medžiu.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiškos kokosų drožlės”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 2761 kJ/660 kcal; riebalų: 64.53 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 57.22 g); angliavandenių: 7.35 g (iš kurių cukrų: 7.35 g); baltymų: 6.88 g; druskos: 0.1 g.

Laikymo sąlygos: nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Šri Lanka

Susijusios prekės