Apie kakavos pupeles
Kakavos medis yra kilęs iš Centrinės Amerikos ir kai kurių Meksikos regionų. Nors šiandien apie 70% visų kakavos medžių auga Vakarų Afrikoje. Dar prieš keletą tūkstančių metų, kuomet kakavos pupelės tapo plačiai naudojamu produktu, jos turėjo daug paskirčių: juos buvo naudojamos gaminant maistą, fermentuojant alkoholį ar net kaip valiuta. Kaip ir kakavos medis, taip ir šokoladas, Europoje pasirodė pakankamai vėlai: tik 17 amžiaus viduryje. Tačiau šiandien kakavos (kaip ir, žinoma, šokolado) populiarumas nepaliaujamai auga: per pastaruosius keturis dešimtmečius, kakavos gamyba daugiau nei patrigubėjo! Šiandien yra užauginama apie 5 milijonai tonų kakavos pupelių.
Yra trys skirtingos kakavos medžių rūšys: Forastero, Criollo ir Trinitari. Pirmoji yra labiausiai pasaulyje paplitusi ir komerciškai sėkmingiausia rūšis: iš šio rūšies medžių yra pagaminam apie 90% visos pasaulio kakavos. Likusius 10% sudaro Criollo ir Trinitari rūšis. Pastaroji yra kitų dviejų rūšių hibridas. Na, o Criollo kakava yra laikoma delikatesu. Šios rūšies medžius auginti yra sudėtinga, nes jie yra kur kas lengviau pažeidžiami ligų bei atneša mažesnį derlių nei kitos rūšys. Dėl šių priežasčių Criollo kakava yra labai reta ir gerokai brangesnė.
Iš kakavos pupelių yra gaminami tiek kakavos milteliai, tiek kakavos sviestas, abu iš kurių tuomet yra naudojami šokolado gamyboje. Tačiau šias pupeles taip pat galima naudoti gaminant šokoladą, kakavos arbatą ar kitus patiekalus. Jas taip pat galima valgyti vienas, pavyzdžiui, pasiskaninant savo pusryčių košę.
Šimte gramų Criollo kakavos pupelių yra net 263 miligramai magnio, kas sudaro daugiau nei pusę Europoje rekomenduojamos dienos normos. Jose taip pat aptinkama ir 14 mg geležies bei 7 mg cinko!
Norėdami sužinoti daugiau apie kakavą ir jos naudą organizmui, spauskite čia.
Reviews
There are no reviews yet.