Džiovintų slyvų maistingumas (100 g)*
Kaip ir kiti džiovinti vaisiai ar riešutai, taip ir džiovintos slyvos turi daug skaidulinių medžiagų: suvalgę 100 gramų vaisių, gausite beveik 28% rekomenduojamos jų paros normos. Tačiau kuo slyvos išsiskiria, tai tuo, kad savo sudėtyje neturi nei druskos nei riebalų (o taip pat ir sočiųjų riebalų rūgščių!). Kadangi jų sudėtyje nėra druskos, nėra ir natrio, o natrio vartojimo mažinimas padeda palaikyti normalų kraujospūdį. Kita vertus, sočiųjų riebalų vartojimo mažinimas padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.
Tačiau yra medžiagų, kurių džiovintose slyvose ypač gausu: vitamino K ir kalio. Su 100 g. suvartoto produkto, šių medžiagų rekomenduojamos paros normą patenkinsite atitinkamai 79% ir 36%! Šios medžiagos taip pat naudingos žmogaus organizmui: kalis padeda palaikyti normalią nervų sistemos ir raumenų veiklą, normalų kraujospūdį, o vitaminas K – normalią kaulų būklę ir kraujo krešėjimą. Tai svarbu ir todėl, kad vitaminas K tokiais kiekiais natūraliai aptinkamas pakankamai retai: tarp visų mūsų parduodamų produktų, tik kedro riešutai gali pasigirti panašaus dydžio vitamino K koncentracija.
Palaikyti normalią odos ir plaukų pigmentaciją padės varis, kurio tame pačiame kiekyje yra 28%. Bet tai dar ne viskas. Džiovintos slyvos turi ir kitų vitaminų ir mineralų, nors ir mažesniais kiekiais. Štai 100 g. jų patenkina 14% vitamino B6, 13% riboflavino ar 11% niacino rekomenduojamo paros poreikio. Taip pat, 10% magnio, 9% fosforo ir 6% geležies RPN.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Apie džiovintas slyvas
Manoma, kad slyvos buvo vienas pirmųjų vaisių, kuriuos pradėjo auginti žmonės. Džiovinimui, auginama daugiau nei 1000 slyvų rūšių. Džiovintos slyvos naudojamos gaminant tiek saldžius tiek ir aštresnio skonio patiekalus. Troškintos (džiovintos) slyvos yra dažnas desertas, prancūziškai vadinamas compote. Jos taip pat yra ingredientai įvairiuose Šiaurės Afrikos ar žydų virtuvės patiekaluose, iš jų gaminamas lietuviams gerai žinomas kisielius, kompotas. Jos taip pat valgomos su ryžių pudingu ar tradiciška Norvegiška desertine vaisių sriuba. Danai jomis paįvairina pyragaičius, o šokoladu padengtos džiovintos slyvos – gana dažnas saldumynas rytų Europoje.
Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.
Reviews
There are no reviews yet.