Peruvinės dumplūnės - dar vienas egzotiškas maistas į Lietuvą atkeliavęs iš Peru. Šios nedidelės uogos yra švelnaus ir gaivinančiai rūgštaus skonio, kiek primenančio žemuoges.
Nors baltosios šilkmedžio uogos yra kilusios iš Kinijos, kur kadaise buvo uždrausta išvežti šių uogų medį iš šalies, šiandien šilkmedžio uogos auga net ir Lietuvoje. Šios uogos - saldus skanėstas, išvaizda kiek primenantis avietes, tačiau turinčios unikalų skonį. Galite drąsiai skanauti jomis vienomis arba pasigardinti įvairius patiekalus. Jos taip pat turi daug vitamino C.
Džiovintos slyvos - puikus pasirinkimas ieškantiems maistingo skanėsto. Jose yra daug kalio ir vitamino K, tačiau tai nėra vienintelis dalykas, kuriuo šie vaisiai gali pasigirti. Jose taip pat visiškai nėra druskos ir riebalų! Todėl ieškantiems užkandžio be šių dviejų medžiagų, džiovintos slyvos - akivaizdus pasirinkimas.
Šios puikaus skonio, džiovintos, ekologiškos spanguolės yra ne tik sveikas užkandis. Jos gali pasiūlyti ir pagalbą jūsų organizmui. Spanguolėse yra tiek daug antioksidantų ir kitų fitocheminių medžiagų, kiek jų randama yra tokiuose supermaistuose, kaip mėlynės ar goji uogos. Dėl šios priežasties jos yra puikus imuniteto stiprintojas ir organizmo saugotojas. Spanguolės taip pat naudojamos širdies ir šlapimo takų ligų rizikai mažinti.
Nebūtina terštis su granatų vaisiumi tam, kad būtų galima pajusti jo skonį. Galite tiesiog įsigyti džiovintų granatų sėklų, kurios savo skoniu nė kiek nenusileidžia šviežiam vaisiui! O kur dar tai, kas šios džiovintos sėklos yra ekologiškos...
Mes pažįstame grikius, kaip skanų garnyrą. Tačiau vertėtų žinoti ir tai, kad grikiai yra pakankamai maistingi. Grikiuose yra daug riboflavino ir nacino - abu šie B grupės vitaminai padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Be to, juose yra daug mangano, magnio ir fosforo. Kaip ir kituose grūdiniuose produktuose, grikiuose yra daug skaidulinių medžiagų, ko pasekoje grikių vartojimas padeda sukurti sotumo pojūtį.
Ekologiškos, pikantiško skonio juodosios pupelės iš Kinijos. Puikus pasirinkimas, norint išbandyti kažką egzotiškesnio nei lietuviškos baltosios pupelės. Virtos juodos pupelės yra miltingos, puikiai išreikštos formos. Jos puikiai tinka egzotiškiems ir pikantiškiems patiekalams gaminti. Kaip ir kitų rūšių pupelėse, šiose yra gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų.
Kakavos pupelės yra puikus antioksidantų šaltinis. Jas labai nesunkiai galima panaudoti gaminant naminį šokoladą ar tiesiog pasiskaninant savo pusryčius šių pupelių gabalėliais.
Tik nesijaudinkite - kanapių sėklas valgyti yra ne tik nepavojinga, bet ir velniškai naudinga - jos yra tikra vitaminų ir mineralų bomba. Suvalgę vos vieną šaukštą šių sėklų organizmą papildysite reikšminga vitaminų, mineralų ir amino rūgščių doze, o suvalgę šimtą gramų gautumėte net 380% mangano, 236% fosforo, 187% magnio, 160% cinko bei kitų svarbiausių mikro ir makroelementų rekomenduojamos paros normos. Kanapių sėklos taip pat yra vertinamos dėl didžiulio kiekio baltymų, kas turėtų būti itin aktualu sportuojantiems. Mes parduodame tiek nelukštentas, tiek lukštentas kanapių sėklas.
Nors apie kokosų drožles mes įpratę galvoti, kaip apie būdą pagardinti kepinius, reikėtų žinoti ir tai, kad jos yra itin maistingos. Jos yra net 5 mineralų ir 1 vitamino šaltinis, kuris taip pat gali pasigirti ir dideliu dar 3 mineralų bei skaidulų kiekiu.
Iš kukurūzų kruopų yra gaminami visų pamėgti spragėsiai. Tačiau paklauskite meksikiečių ir jie jums pasakys, kad tai toli gražu nėra vienintelis būdas panaudoti šias kruopas! Bet jos gali būti naudingos ir kaip maistingųjų medžiagų šaltinis, nes jose yra daug vitaminų B1 ir B6, bei magnio ir vario.
Kvietinės kruopos šiandien yra vienas pagrindinių angliavandenių šaltinių. Dėl jose esančio gliuteno, iš kviečių galima pagaminti viskoelastinę tešlą, kuri savo ruoštu gali būti naudojama labai įvairiems patiekalams gaminti. Šios ekologiškos kvietinės kruopos savo sudėtyje turi skaidulų, lengvai virškinamo krakmolo bei mineralų.
Moliūgų sėklos yra ne tik skanus užkandis, bet ir pasakiškai sveikas maistas. Šios žalsvos sėklos turi milžinišką kiekį svarbiausių mineralų, baltymų (o tuo pačiu ir amino rūgščių!) ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Pastarosios padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Kitų medžiagų irgi yra gausu: pavyzdžiui, magnio 100 gramų šių sėklų yra net 158% paros normos, mangano - 227%, fosforo - 176%, o vario - 134%! Todėl šios ekologiškos, lukštentos moliūgų sėklos tikrai neturėtų būti praleistos pro akis tų, kurie rūpinasi savo sveikata.
Kitos sėklos yra kupinos mineralų, bet ne vitaminų. Tuo tarpu saulėgrąžų sėklos gali pasigirti tiek mineralais, tiek vitaminais. Vien ko verta kone didžiausia vitamino E koncentracija tarp visų gamtoje randamų maisto produktų (293% RPN šimte gramų). O kur dar skaidulinės medžiagos, baltymai, amino rūgštys... Šios skanios ir maistingos lukštentos saulėgrąžų sėklos gali būti valgomos vienos, kaip užkandis, bet jas galima naudoti ir įvairių patiekalų gamyboje.
Manų kruopos gali būti naudojamos ne tik košėms virti. Mūsų kaimyninėse šalyse - Latvijoje ir Estijoje - manų kruopos yra naudojamos ir įvairiems desertams gaminti.
Šiandien miežių populiarumas auga dėl to, jog vis daugiau sveikuolišką gyvenimo būdą propaguojančių žmonių renkasi produktus, kuriuose yra miežių. Tai stebinti neturėtų, nes miežiuose yra daug mangano, seleno, fosforo bei skaidulų.
Mung pupelės yra ypatingos tuo, kad turi išskirtinai daug folio rūgšties. Net šias pupeles išvirus, šimte gramų jų vis tiek galima rasti 80% folio rūgšties RPN. Ši rūgšis padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, todėl mung pupelės gali būti naudingos turintiems problemų su imunitetu.
Lietuvių taip pamėgtos perlinės kruopos gali būti ne tik ingredientas perlinių kruopų sriuboje, jos taip pat yra pakankamai maistingos. Net ir išvirus šias kruopas, jos vis tiek išlieka seleno ir skaidulinių medžiagų šaltiniu.
Nors visi mėgsta pistacijas, tikriausiai tik nedaugelis žino tikrąjį jų skonį. Juk mes įpratę jas valgyti tik kepintas ir sūdytas. Mūsų ekologiškos, nesūdytos ir nekepintos pistacijos leis pajusti tikrą šių riešutų skonį. Be to, šie riešutai yra ne tik labai skanūs, bet ir savo sudėtyje turi įvairių maistinių medžiagų. Pavyzdžiui, pistacijose yra daug liuteino ir zeaksantino, kurie yra dažnai naudojami maistų papildų akims sudėtyje. Nekepintos ir kitaip neapdorotos ekologiškos pistacijos išsaugo didesnę dalį maistinių medžiagų.
Raudonosios pupelės - kaip ir kitos - gali būti naudojamos įvairiems kulinariniams sumanymams įgyvendinti. Šios puikaus skonio, ekologiškos pupelės taip pat gali būti puiki alternatyva, jei pabosta kitų rūšių pupelės.