Kukurūzų kruopų maistingumas (100 g)*

Apie kukurūzų kruopas tikriausiai yra tekę girdėti, kaip apie skanų užkandį popkornų pavidale ar kaip vieną pagrindinių meksikiečių virtuvės ingredientų (praktiškai nėra tokio meksikiečių virtuvės patiekalo, kuriam nereikėtų kukurūzų kruopų!). Tačiau šis maistas gali (ir turėtų!) būti vartojamas ne tik, kaip skanus ingredientas, bet ir kaip įvairių maistinių medžiagų šaltinis.

Kukurūzų kruopos nėra tokios maistingos, kaip kai kurie kiti mūsų parduodami grūdai, tačiau nepaisant to, jie yra kai kurių vitaminų ir mineralų šaltinis. Pavyzdžiui, B grupės vitaminų, kaip ir avižiniuose dribsniuose, šiame maiste tikrai nėra tiek jau mažai. Tiamino ir vitamino B6 čia aptinkama daug: 44% ir 35% RPN šimte gramų šio maisto. Šios kruopos taip pat yra ir niacino šaltinis, kurios čia randama 23% RPN.

Riboflavino, folio ir pantoteno rūgščių šios kruopos jau turi kur kas mažiau: 14%, 10% ir 7% pagal minėtą išdėstymą.

Tačiau šis maistas gali sudominti savo mineralų sudėtimi: jis yra net 5 skirtingų mineralų šaltinis: fosforo (30%), geležies (19%), cinko (22%), mangano (24%) ir seleno (28%).

Čia taip pat aptinkama daug magnio (34%) ir daug vario (31%). Magnis padeda palaikyti normalią raumenų funkciją, o varis – normalią imuninės sistemos veiklą.

Skaidulinės medžiagos irgi yra tai, kuo kukurūzų kruopos gali pasigirti, nes jos yra skaidulų šaltinis: 100 g. produkto jų yra net 29% RPN.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie kukurūzų kruopas

Kukurūzai buvo pradėti auginti Meksikoje dar prieš 10 000 metų. Po to šie išplito ir po kitus regionus: prieš 7000 tūkstančius metų į artimiausias vietoves, o prieš 2000 metų ir į tolimiausius Pietų Amerikos kraštus. Prieš 500 metų kolonistai atgabeno kukurūzus ir į Europą, o iš čia jie išplito ir po kitas pasaulio valstybes. Todėl nieko nuostabaus, kad šiandien kukurūzai yra vartojami ne tik Meksikoje – daugelyje valstybių šis maistas tapo vienu pagrindiniu žmonių dietos ingredientu. Vien ko vertas faktas, kad šiandien kukurūzų yra užauginama daugiau nei kviečių ar ryžių! O matuojant pagal užauginamos produkcijos svorį, kukurūzai sau lygių neturi apskritai: jų užauginama daugiau nei milijardas tonų kiekvienais metais!

Tačiau nereikėtų apsigauti dėl šio milžiniško užauginamų kukurūzų kiekio. Mat ne visi šie grūdai yra panaudojami žmonių maistinio vartojimo poreikiams tenkinti. Kukurūzai taip pat yra naudojamas kurui gaminti ar gyvuliams šerti. Vien kurui gaminti yra panaudojama apie 40% visų per metus užauginamų kukurūzų. Pavyzdžiui, JAV vos 3% visų užauginamų kukurūzų yra panaudojami, kaip žmogaus maistas.

JAV ir Kinija užaugina apie pusę visų pasaulyje užauginamų grūdų. Jas seka Brazilija, kuri užaugina beveik 8% kukurūzų. Be šių trijų šalių, nėra nė vienos, kuri būtų atsakinga už daugiau nei 3% pasaulinės kukurūzų produkcijos.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiškos kukurūzų kruopos”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 1511 kJ/361 kcal; riebalų: 3.86 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.54 g); angliavandenių: 69.55 g (iš kurių cukrų: 0.64 g); baltymų: 3.86 g; druskos: 0.0 g.

Laikymo sąlygos: nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Austrija