Manų kruopų maistingumas (100 g)*
Manų košė daugeliui gali priminti vaikystę. Tačiau manų nederėtų laikyti tik skaniu prisiminimu, nes jie yra pakankamai maistingi, kad patrauktų sveikuolio akį. Be to, su manais būtina susipažinti detaliau, nes būtent iš jų yra gaminamas vis labiau populiarėjantis kuskusas.
Nors nebūtų galima sakyti, kad manuose yra daug vitaminų ir mineralų, jų kiekis vis tiek gali reikšmingas besirūpinantiems savo sveikata ir norintiems susidaryti maistingą dietą. Štai foliatų manuose tikrai yra daug: su šimtu gramų gaunamas jų kiekis prilygsta 36% dienos normos. Nors toks foliatų kiekis nėra toks didelis, kaip esantis saulėgrąžų sėklose ar kviečių želmenų milteliuose, jis yra pakankamai aukštas lyginant su kitomis kruopomis. Šis maistas taip pat yra vitaminų B1 ir B3 šaltinis: jų čia yra 26% ir 21% RPN.
Šie vitaminai yra naudingi, nes padeda palaikyti normalią kraujodarą (foliatai), padeda palaikyti normalią energijos apykaitą (tiaminas) bei padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją (niacinas).
Manai yra vienintelio mineralo – fosforo – šaltinis. Jo čia aptinkama beveik penktadalis paros normos – 19%. Magnio, cinko ir geležies juose taip pat aptinkama, tačiau ne tokiais reikšmingais kiekiais – viso labo nuo devynių iki dvylikos procentų.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Apie manus
Manų košė nėra tik mūsų vaikystės prisiminimas – šiandien ji yra gaminama daugelyje pasaulio valstybių. Tačiau dažniausiai manai yra naudojami įvairių desertų gamyboje (pavyzdžiui, iš jų daromas skanus manų pudingas), nors šiaurės ir vakarų Afrikoje jie užima svarbią žmonių maisto raciono dalį ne tik kaip desertas.
Lietuvoje ir gretimose valstybėse yra įprasta manų košę valgyti, kaip pusryčius, paskaninant ją vaisiais ar cinamonu. O Latvijoje, Estijoje, Švedijoje ir Suomijoje manai yra verdami kartu su uogų sultimis ir išplakami iki saldžios, švelnios košės, panašios į grietinėlę.
Reviews
There are no reviews yet.