Aloe vera milteliai yra pagaminti iš augalo, kuris jau kelis tūkstančius metų yra vartojamos liaudies medicinoje. Kiekvienais metais yra įsigyjama šio augalo už 13 milijardų dolerių! Tai yra puikus antioksidantas, kuris taip pat padeda odai.
Balkšvojo gysločio sėklų luobelės yra neįtikėtinai skaidulingas maistas. Jis yra žinomas, kaip organizmo šluota, nes iš organizmo pašalina šlakus ir toksinus. Rekomenduojama vartoti turintiems bet kokių problemų su žarnynu, cholesteroliu ar tiesiog norintiems profilaktiškai išvalyti savo organizmą nuo nereikalingų medžiagų. Per parą užtenka suvartoti vos porą arbatinių šaukštelių, kad pasiektumėte teigiamą rezultatą. Būtina užgerti dideliu kiekiu vandens!
Afrikoje augančio "gyvybės medžio" vaisiai yra labai maistingi, o tokie patys yra ir iš jų gaminami milteliai. Vos vienas šaukštas (15 g) baobabo vaisiaus miltelių garantuoja trečdalį skaidulų ir penktadalį vitamino C rekomenduojamos paros normos!
Bomba. Vitamino C bomba. Būtent taip geriausia apibūdinti camu camu uogų miltelius. Sunku patikėti, tačiau remiantis kai kuriais oficialiais šaltiniais, šimtame gramų šių miltelių yra 1000 kartų daugiau vitamino C, nei žmogaus organizmui reikia suvartoti per visą dieną!
Chia sėklos (lot. Salvia hispanica), dar žinomos kaip ispaninio šalavijo sėklos, yra tikra mineralų ir skaidulinių medžiagų bomba, kuriose dar apstu ir omega riebalų rūgščių. Šimte gramų chia sėklų yra visa mangano, fosforo, seleno bei skaidulų paros norma. Kitaip tariant, suvalgę 100 gramų čija sėklų, jūs aprūpinsite savo organizmą visa šių medžiagų paros norma. Dėl jose esančių didelio kiekio alfa-linoleno (17.8 g) ir linolo (5.8 g) rūgščių, jų vartojimas gali palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Tiesa, tam reikėtų suvartoti bent 2 g pirmosios ir 10 g antrosios rūgšties per parą.
Ceilono cinamonas dar yra vadinamas "tikruoju cinamonu", nes yra gaminamas iš labai retų cinamono medžių žievės. Todėl jis yra daug retesnis už įprastą cinamoną, bet daug labiau vertinamas. Šis cinamonas turi švelnesnį ir saldesnį skonį lyginant su įprastu, randamu parduotuvėse. Kaip ir įprastas, ceilono cinamonas tinka įvairių patiekalų gamyboje: nuo desertinių ar duonos kepinių iki pikantiško skonio mėsos patiekalų. Be to, šis prieskonis yra vienas daugiausiai antioksidantų turinčių maisto produktų visame pasaulyje.
Auksinė šaknis (rožinė radiola) - yra vienas populiariausių adaptogenų pasaulyje. Jis smarkiai tonizuoja ir stimuliuoja organizmą, todėl savo veiksnumu primeną kavą. Dėl šios priežasties ją dažnai vartoja sportuojantys ar sunkiai protiškai dirbantys žmonės. Tačiau skirtingai nei kava, tai nėra viso labo stimuliuojanti medžiaga. Auksinė šaknis taip pat dažnai yra vartojama nerimo, depresijos ar nemigos sutrikimams gydyti, nes jos dėka organizmas geriau prisitaiko prie stresinių situacijų. Kitaip tariant, radiola veikia, kaip organizmo termostatas.
Bolivinės balandos (kynvos) sėklos yra laikomos grūdais, nors pats kynvos augalas techniškai nėra priskiriamas javams. Tačiau tai nieko nekeičia, nes kynva yra itin maistinga: pavyzdžiui, mangano ir foliatų šimte gramų kynvos randama atitinkamai 100% ir 92% RPN. Jose taip pat gausu skaidulų, baltymų bei kitų svarbių medžiagų. Bolivinė balanda gali būti naudojama košėms gaminti, ją galima naudoti kaip garnyrą ar naudoti paskaninant sriubas, salotas bei kitus patiekalus. Be to, kynvoje visiškai nėra glitimo, todėl jis tinkamas vartoti jo netoleruojantiems žmonėms.
Kofeino neturinti, švelnaus aromato cintronžolių arbata yra užauginta nenaudojant jokių pesticidų ar kitų cheminių medžiagų. Kitaip tariant - užauginta 100% ekologiškai. Puikiai tinka visiems, norintiems gauti teigiamų žaliosios arbatos savybių, tačiau nenorintiems jokio kofeino.
Visi žinome apie kakavą. Tačiau ar visi žinome, kokia ji maistinga? O žinoti tikrai derėtų! Turinti daug skaidulų ir baltymų, kakava taip pat turtinga ir savo mineralais. Pavyzdžiui, vien vario šimte gramų kakavos yra 378% rekomenduojamos paros normos! Dar trys mineralai peržengia šitmo procentų RPN ribą. Todėl nereikėtų galvoti, kad kavaka - tik skanėstas. Nieko panašaus!
Stevija yra vienas iš saldžiausių gamtoje randamų augalų, kuris yra net iki 150 kartų saldesnis už cukrų. Šiandien yra vis labiau įprasta pakeisti cukrų stevija. Štai, Japonijoje 40% visos saldiklių rinkos sudaro būtent šio augalo gaminiai!
Puero arbata yra fermentuota, ilgai brandinama juodoji arbata. Kuo ilgiau laikysite ją ant savo lentynos - tuo švelnesnis ir malonesnis taps jos skonis, nes ši arbata - kaip vynas - laikui bėgant bręsta.
Tikriausiai ne kiekvienas yra girdėjęs apie bulgurą. Tai yra skaldyti kietieji kviečiai, kurie yra puiki alternatyva iš rafinuotų kviečių gaminamiems produktams. Tačiau tai - ne tik pragmatiška, bet ir maistinga alternatyva: bulguras keleto vitaminų ir mineralų šaltinis, kuris taip pat gali pasigirti dideliu skaidulų kiekiu (100 g bulguro yra 50% skaidulų RPN).
Kakavos sviestas yra žinomas ne tik, kaip esminė šokolado, bet ir kaip svarbi daugelio kosmetikos produktų sudedamoji dalis. Jis drėkina ir gydo pažeistą odą, todėl, pavyzdžiui, yra dažnai naudojamas gydant suskirdusias lūpas. Tačiau jį taip pat galima naudoti ir maisto ruošime. Vartoti kakavos sviestą, kaip maisto produktą, yra net patartina, nes apie trečdalį visos kakavos sviesto masės sudaro sveikoji oleino rūgštis.
JAV itin populiarus klevų sirupas gali puikiai atstoti cukrų. Šis saldiklis, kažkiek primenantis medų, gali pasiūlyti ir keletą maistingųjų medžiagų: šimte gramų klevų sirupo yra aptinkama net 115% mangano ir 90% riboflavino RPN.
Nors kuskusas yra atkeliavęs iš Šiaurės Afrikos, kur jis yra vienas pagrindinių maisto produktų, jis tampa vis labiau populiarus Europoje. Štai, Prancūzijoje kuskusas yra laikomas vienu iš mėgstamiausių tradicinių šalies patiekalu. Kadangi kuskusą paruošti nėra sudėtinga - užtenka grūdus užpilti verdančiu vandeniu bei keletą minučių palaukti, kol šie išbrinks - kviečiame jus išbandyti šį egzotišką ir labai skanų patiekalą!
Imbieras yra pats populiariausias prieskonis pasaulyje. Ji turi daugybę kulinarinių paskirčių ir yra naudojamas tiek konditerijoje (sausainiai, meduoliai, tortai), tiek mėsos patiekaluose. Iš imbiero galima pasigaminti ir imunitetą stiprinančią arbatą. Būtent dėl savo gydomųjų savybių imbieras yra naudojamas įvairiose tradicinėse medicinose, pavyzdžiui, ajurvedoje. Viena pagrindinių imbiero savybių - pykinimo mažinimas.
Ekologišką medų galite naudoti ir kaip saldų užkandį, kuomet pritrūkstą energijos, ir kaip vaistą. Tiek vienu, tiek kitu atveju, medus gali būti labai naudingas, ypatingai jei juo yra pakeičiamas cukrus.
Nerafinuotas cukranendrių cukrus - mažiau apdirbtas cukrus. Dėl jame esančios melasos - juodojo salyklo - jis yra tamsesnės, rusvos spalvos. Manoma, kad dėl šios priežasties šis cukrus taip pat yra išsaugojęs daugiau maistinių medžiagų.
Iš Kinijos kilęs sojų padažas yra gaminamas iš fermentuotų sojos pupelių ir skrudintų grūdų. Puikiai tinkantis kiniškos virtuvės patiekalams gardinti, šis padažas taip pat gali būti naudojamas ir kitiems patiekalams skaninti ar net naujiems padažams gaminti.