Mung pupelių maistingumas (100 g)*

Žalios mung pupelės yra daugelio vitaminų ir mineralų šaltinis. Pavyzdžiui, šimte gramų žalių, termiškai neapdorotų mung pupelių yra net 313% foliatų RPN. Jose taip pat yra daug fosforo, magnio, geležies ir mangano.

Tačiau tam, kad būtų galima valgyti žalias mung pupeles, dažniausiai būtina jas užsiauginti pačiam, nes komerciškai parduodamos tik džiovintos mung pupelės. Tokias pupeles būtina išvirti, nes jų tekstūra ir skonis gali būti sunkiai toleruotini. Tačiau šias pupeles išvirus, jos praranda didelę dalį savo maistingųjų medžiagų. Vienintelė folio rūgštis lieka pakankamai didelėje koncentracijoje ir patenkina 80% RPN. Tai nėra nieko verta, nes folio rūgštis padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą. Nors folio rūgštimi gali pasigirti ir kiti ankštinių šeimos nariai (avinžirniai, pupelės, lęšiai, žirniai ir kt.), yra sunku surasti tokį ankštinį produktą, kuriame foliatų būtų tiek daug. Žinoma, tarp kitų produktų, kviečių želmenys gali pasigirti dar didesne šios medžiagos koncentracija. Visos kitos maistinės medžiagos mung pupelėse randamos mažesnėje nei 20% RPN koncentracijoje, išskyrus skaidulas.

Skaidulinių medžiagų mung pupelėse yra daug – net 30% RPN. Todėl net ir virtos mung pupelės išlieka pakankamai maistingos, ypatingai jei siekiate praturtinti savo mitybą foliatų ir skaidulų šaltiniu.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie mung pupeles

Manoma, kad mung pupelės pirmiausia buvo domestikuotos Persijoje (dabartinėje Irano teritorijoje) ir Indijoje prieš keturis ar penkis tūkstančius metų. Iš Indijos šios pupelės išplito į Kiniją ir kitas Azijos šalis. Todėl yra savaime suprantama, kad būtent šiose šalyse mung pupelės ir šiandien yra naudojamos plačiau nei bet kokiame kitame regione.

Kinijoje šios pupelės dažnai naudojamos desertams gaminti (Hong Konge iš jų yra gaminami net ledai), o Indijoje yra gaminami labai paprasti mung pupelių blynai: virtos pupelės yra sutrinamos ir sumaišomos su ženšeniu ir druska bei iškepamos labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Pietų Korėjoje taip pat yra įprasta naudoti šias pupeles blynams gaminti.

Vakarų pasaulyje jos yra vartojamos mažiau, tačiau augant susidomėjimui sveika mityba ir kitų šalių virtuvėmis, natūralu, kad ir čia atsiranda vis daugiau perkančių šias pupeles.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiškos mung pupelės”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 1453 kJ/347 kcal; riebalų: 1.15 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.35 g); angliavandenių: 46.3 g (iš kurių cukrų: 6.6 g); baltymų: 23.8 g; druskos: 0.063 g.

Laikymo sąlygos: nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Indija

Susijusios prekės