Perlinių kruopų maistingumas (100 g)*
Perlinės kruopos yra išgaunamos apdirbant miežius, o tiksliau – nušlifuojant jų branduolius. Šios kruopos yra turbūt geriausiai žinomos, kaip ingredientas įvairiose sriubose ar salotose. Tačiau jos taip pat turėtų būti žinomos ir dėl savo maistingumo.
Žalios (nevirtos) perlinės kruopos žmogaus organizmą gali aprūpinti įvairiomis ir žmogaus organizmui būtinomis maistinėmis medžiagomis. Panašiai, kaip ir miežiuose (iš kurių perlinės kruopos ir yra pagamintos!), perlinėse kruopose yra daug seleno, mangano ir fosforo. Be to, jos yra cinko, geležies, magnio bei vitaminų B1, B3 ir B6 šaltinis. Jei to būtų maža, jose yra daug skaidulinių medžiagų.
Tačiau jas išvirus, jose esančių maistinių medžiagų kiekis gerokai sumažėja (tačiau tikrai neišnyksta!). Išvirtos perlinės kruopos išlieka seleno ir skaidulinių medžiagų šaltiniu. O selenas yra naudingas tuo, kad jis padeda palaikyti normalią skydliaukės veiklą bei normalią nagų būklę. Mangano ir niacino tokiose kruopose randama po 13% RPN, o vario – 11% RPN. Visų kitų maistinių medžiagų kiekis – žemiau 10% RPN.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Apie miežius
Tarp visų javų, miežiai pagal populiarumą ir užimama derlingos žemės plotą rikiuojasi ketvirtoje vietoje. Kiekvienais metais jo yra pagaminama beveik 150 milijonų tonų. Didžiausia dalis yra užauginama Rusijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Kanadoje ir Ispanijoje. Tačiau šiuos javus augina daugiau nei šimtas valstybių visame pasaulyje.
Miežiai taip pat ilgą laiką buvo naudojami alkoholiniams gėrimams gaminti, nes keletas maistinių junginių, atsakingų už jo maistingumą, yra tie patys junginiai, kurie padaro miežius labai lengvai fermentuojamu produktu.
Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.
Reviews
There are no reviews yet.