Miežių maistingumas (100 g)*

Miežiai yra vieni iš seniausiai pradėtų kultivuoti javų. Jie buvo naudojami gaminant alų ar kaip ingredientas kai kuriuose tradiciniuose patiekaluose. Šiandien tai yra vis labiau populiarėjantys javai, kurie naudojami, kaip ingredientas sveikuoliško maisto produktuose. Be to, iš miežių taip pat yra gaminamos daugelio pamėgtos perlinės kruopos.

Miežiuose yra daug mangano ir seleno (bet tikrai ne tiek daug, kiek braziliškuose riešutuose!). Šimte gramų miežių yra randama atitinkamai 67% ir 69% RPN. Miežiai taip pat turi daug fosforo: su ekvivalenčiu kiekiu šių grūdų jūs gausite 32% fosforo RPN. Šios medžiagos yra naudingos net dėl keleto priežasčių:

  • Manganas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią kaulų būklę, normalų jungiamojo audinio formavimąsi, bei padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos;
  • Selenas padeda palaikyti normalią spermatogenezę, normalią nagų ir plaukų būklę, normalią imuninės sistemos ir skydliaukės veiklą bei – kaip ir manganas – veikia kaip antioksidantas;
  • Fosforas padeda palaikyti normalią ląstelių membranų funkciją bei normalią dantų ir kaulų būklę.

Miežiai taip pat yra magnio, geležies, cinko bei trijų vitaminų B: tiamino, niacino ir vitamino B6 šaltinis. Miežiai – kaip ir kiti javai – gali pasigirti itin daug randamų skaidulų šio maisto sudėtyje. Su šimtu gramų miežių jūs gausite net 62% skaidulų paros normos.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie miežius

Miežiai buvo pradėti kultivuoti Eurazijoje prieš 10 000 metų. Manoma, kad būtent iš miežių buvo pagamintas vienas pirmųjų alkoholinių gėrimų neolito eros žmonių: miežinis alus. Kai kuriose vietovėse miežiai buvo pagrindiniai javai, sudarę itin reikšmingą viso žmonių maisto raciono dalį, tačiau vėliau buvo pakeisti kviečiais.

Šiandien tai yra ketvirti pagal populiarumą javai, savo globaliai užauginamu kiekiu nusileidžiantys tik kukurūzams, ryžiams ir kviečiams. Iš viso jų yra užauginama daugiau nei 144 milijonai tonų. Kadangi miežiai gali augti skirtingomis klimatinės sąlygomis, nėra vienos ar kelių valstybių, kurios dominuotų miežių gamyboje.

Rusija užaugina apie 15% pasaulio miežių, o Prancūzija ir Vokietija – po apytiksliai 8%. Toliau seka Ukraina, Kanada, Ispanija, Didžioji Britanija ir Turkija, kurios užaugina tarp 4-6% miežių.

Iš miežių yra gaminamos labai populiarios perlinės kruopos. Tiesa, perlinės kruopos yra išgaunamos nušlifuojant miežių grūdus, todėl jos praranda dalį savo maistingumo.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiškos miežių kruopos”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Sudėtis: 100% ekologiški miežiai. Yra glitimo.

Maistinė vertė (100 g): 1484 kJ/350 kCal; baltymų: 11.3 g; angliavandenių: 72.7 g (iš kurių cukrų: 2.0 g); riebalų: 1.5 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.4 g); skaidulų: 1.6 g; druskos: 0.0 g.

Laikymo sąlygos: Laikyti sausoje, švarioje, gerai vėdinamoje patalpoje, kurios santykinė oro drėgmė ne didesnė kaip 65%, temperatūra nedidesnė kaip 22°C.

Kilmės šalis: Lietuva

Susijusios prekės