Spirulina tablečių ir miltelių maistingumas (100 g)*

Spirulinos tabletės ar spirulinos milteliai, iš kurių yra gaminamos tabletės, kaip ir chlorellos milteliai, yra maistinis papildas gaminamas iš dumblių. Spirulina vakaruose buvo pradėta vartoti antroje dvidešimto amžiaus pusėje. Labiausiai ja domėjosi sveiką mitybą propoguojantys žmonės. Ir ne be priežasties!

Viena iš išskirtinių spirulinos savybių yra ta, kad net 57% viso šio supermaisto svorio sudaro baltymai. Tai reiškia, kad šimte gramų spirulinos yra daugiau nei visa paros baltymų norma. Tiksliau – 115% RPN. Todėl spirulina ypač tinka tiems, kurie ieško natūralaus baltymo šaltinio.

Tačiau ir be savo proteino šis maisto papildas turi ką pasiūlyti. Pavyzdžiui, tiamino ir riboflavino čia randama atitinkamai 216% ir 262% RPN. Pastarasis padeda palaikyti normalią gleivinių ir raudonųjų kraujo kūnelių būklę.

Niacino ir vitamino B6 spirulinoje yra atitinkamai 80% ir 26% RPN. Tuo tarpu pantoteno ir folio rūgščių – atitinkamai 58% ir 47% RPN. Pantoteno rūgštis padeda palaikyti normalią steroidinių hormonų, vitamino D ir kai kurių neuromediatorių sintezę ir apykaitą.

Bet čia randama ir kitų vitaminų. Vitamino C čia yra 13%, o vitamino E ir K – kiek daugiau: atitinkamai 42% ir 34% RPN. Vitaminas K padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimą, kai tuo tarpu vitaminas E padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Mineralų spirulinoje yra ne ką mažiau nei vitaminų. Vien ko vertas tas faktas, kad vario čia randama net 610% RPN! Būtent šis mikroelementas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą bei normalią nervų sistemos veiklą. Varis padeda palaikyti normalų geležies pernešimą organizme, kas yra aktualu, nes čia geležies randama taip pat daug: 204% RPN.

Bet tai toli gražu nėra viskas, ką spirulina gali pasiūlyti. Štai mangano čia irgi yra daug: 95% RPN. Kalio ir magnio – šiek tiek mažiau: 68% ir 52% RPN. Kitų mineralinių medžiagų nėra tiek jau daug: cinko, fosforo ir kalcio čia aptinkama 20%, 17% ir 15% RPN.

Tačiau vien papildais sveikas nebūsi. Jie gali padėti, tačiau svarbiausia yra įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas apskritai.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie spiruliną

Iki pat 16 amžiaus, Actekai naudojo spiluriną, kaip maistinį produktą. Manoma, kad po to buvo nustota ją vartoti dėl išdžiuvusių ežerų, kurioje ji augdavo. Šiandien ją vartoja ne tik Vakarų pasaulio sveikuoliai, bet ir kai kurios Afrikos gentys. Čade jau ilgą laiką yra įprasta šį augalą auginti, kaip derlių.

Vakaruose apie spiruliną buvo išgirsta ir ja susidomėta tik 1960-aisiais, kuomet mokslininkai atliko pirmąjį nuodugnų cheminį šio augalo tyrimą. Paaiškėjus, kad spirulina yra nuostabus maisto šaltinis, netruko atsirasti ir pirmoji didelė spirulinos gamykla. Ji atsidarė 1970-ųjų pradžioje Meksikoje.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiškos spirulinos tabletės”

Your email address will not be published. Required fields are marked