Apie klevų sirupą

Klevų sirupas, arba tiksliau – klevų sula, naudojamas ištisus šimtmečius. Amerikos indėnai iš sulos gamino sirupą gerokai ankščiau, nei ten persikelė europiečiai. Sirupas buvo svarbus kultūrinis elementas daugeliui jų genčių, kai kurios jų minėdavo Cukrinio Mėnulio šventes (pirmoji pavasario pilnatis) per kurias atlikdavo Klevų Šokį ir manė klevų sulą esant energijos ir maistingumo šaltiniu.

JAV ir Kanadoje žmonės dažnai renkasi medų ir klevų sirupą kaip saldiklį vietoj cukraus. Todėl šis sirupas yra puikus cukraus pakaitalas, jei norisi kažko labiau egzotiško ir sveikesnio. Viena to priežasčių yra tai, kad klevų sirupas išgaunamas natūraliu būdu ir nėra rafinuojamas, todėl tinka žmonėms praktikuojantiems Paleo dietą. Šios valstybės suvartoja 80% pasaulio pasaulio klevų sirupo produkcijos.

Klevų sirupo maistingumas (100 g)*

Klevų sirupas Lietuvoje nėra toks populiarus kaip JAV. Tačiau, galbūt nepelnytai, nes šis produktas gali būti puikiu pakaitalu įprastam cukrui! Šis saldiklis turi mažiau kalorijų nei cukrus, nes 100 g sirupo yra 270 kalorijų, o skonio ir maistingumo atžvilgiu, jis gana panašus į medų.

Klevų sirupo sudėtyje taip pat gausu kai kurių naudingų vitaminų ir mineralų: jame yra daug mangano bei, kaip ir spirulinoje, daug vitamino B2 (riboflavino). 100 g produkto yra atitinkamai 90% ir 115% rekomenduojamos paros normos! Tiek riboflavinas tiek manganas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą ir padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Riboflavinas taip pat padeda palaikyti normalią odos ir gleivinių būklę, o manganas – normalią kaulų būklę ir normalų jungiamojo audinio formavimąsi.

Mažesniais kiekiais klevų sirupe randama ir kitų mineralų – magnio, cinko, kalio bei kalcio. 100 g sirupo jų yra atitinkamai 5%, 7%, 11% ir 13% RPN.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

 

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiškas klevų sirupas”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Sudėtis: klevų sirupas iš ekologinių ūkių.

Maistinė vertė (100 g): 1159.4 kJ/272.8 kCal; riebalų: 0.0 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.0 g); angliavandenių: 68.2 g (iš kurių cukrų: 60.6 g); baltymų: 0.0 g; druskos: 0.03 g.

Laikymo sąlygos: Neatidarytą - laikyti vėsioje (kambario temperatūros) ir sausoje patalpoje, atidarytą - laikyti šaldytuve 4-8 C temperatūroje, 6 mėn.

Kilmės šalis: Kanada

Susijusios prekės