Imbieras yra labai populiarus, aštriu skoniu pasireiškiantis prieskonis. Nors vakaruose jis nėra taip plačiai paplitęs, dėl plataus naudojimo rytuose jis yra apskritai populiariausias prieskonis pasaulyje. Azijoje, iš kur imbieras ir yra kilęs, jis naudojamas daugybėje skirtingų patiekalų. Ten galima naudoti ne tik patį imbierą ar jo miltelius, bet ir jo sultis, kurios yra naudojamos įvairiuose patiekaluose aštriam pojūčiui suteikti. Imbierą galima naudoti ne tik kaip prieskonį, bet ir kaip salotas. Pavyzdžiui, valgant japonišką suši yra įprasta jį patiekti kartu su imbiero juostelėmis. Jis taip pat yra naudojamas gaminant tortus, meduolius arbatą bei kitus šaltus bei karštus gėrimus, padažus (pvz. indišką padažą čatnį) ar net alkoholį: vyną, alų ar sidrą. Imbieriniai sausainiai yra taip pat gerai žinoma, kaip ir imbierinė duona. Kaip ir kiti vaisiai ar daržovės, šviežias ir džiovintas imbieras pasižymi skirtingais skoniais.
Tačiau tai nėra tik prieskonis. Nuo senų laikų jis yra naudojamas ir tradicinėje medicinoje, ypatingai rytuose. Kaip ir dar vienas populiarus augalas Indijoje – ašvaganda – taip ir imbieras yra plačiai naudojamas šalies tradicinėje medicinoje – ajurvedoje. Pagrindinė jo paskirtis – mažinti pykinimą bei padėti palengvinti kitus su žarnyno problemomis susijusius simptomus. Jis taip pat žinomas, kaip imuniteto stiprintojas, analgetikas bei priemonė, padedanti turintiems problemų su cholesteroliu ar sergantiems diabetu.
Imbieras nėra ypatingai maistingas. Beveik 80% jo svorio sudaro vanduo, o beveik visą likusią dalį – angliavandeniai. Jei jis vartojamas žalias, tuomet jame galima aptikti šiek tiek daugiau vitamino B6, magnio ir mangano. Kitų medžiagų – gerokai mažiau. Tuo tarpu džiovintame ir maltame imbiere didesniais kiekiais aptinkama tik mangano, su sąlyga, kad yra vartojama tik arbatinis šaukštelis miltelių. Kaip ir kiti prieskoniai, džiovinta ir malta imbiero šaknis yra daug maistingesnė, nes džiovinimo procese iš augalo yra pašalinamas maistingųjų medžiagų neturintis vanduo.
Kaip ir minėjome, imbieras populiariausias Azijoje, todėl nenuostabu, kad jo gimtinė užaugina daugiausiai šio augalo. Vien Indija ir Kinija užaugina daugiau nei pusę viso pasaulio imbiero.
Reviews
There are no reviews yet.