Apie steviją
Stevija yra saldiklis, naudojamas, kaip cukraus pakaitalas, kuris yra išgaunamas iš saldžiosios stevijos augalo lapų. Šie lapai yra laikomi vienu saldžiausiu augalų visoje planetoje. Todėl nereikėtų nustebti sužinojus, kad stevija yra net iki 150 kartų saldesnė nei cukrus, kurios skonis taip pat ilgiau išlieka burnoje lyginant su cukrumi.
Manoma, kad stevija, kaip saldiklis, buvo pradėta naudoti prieš daugiau nei pusantro tūkstančio metų. Tačiau tai nėra tik keistų genčių naudojamas augalas: šalyse, kuris jis natūraliai auga – Brazilijoje, Paragvajuje ar kitose Pietų Amerikos šalyse – šis saldiklis yra naudojamas jau nuo senų laikų ir šiose šalyse yra įprasta juo pakeisti cukrų.
Tuo tarpu nors Japonijoje jis buvo pradėtas masiškai vartoti ganėtinai vėlai – 1970-ųjų pradžioje – šiandien beveik 40% visos saldiklių rinkos dalies šalyje užima būtent stevija. Todėl dėl šio augalo vartojimo saugumo perdėtai rūpintis nereikėtų: net ir Europos Sąjunga suteikė leidimą vartoti steviją, kaip maisto priedą dar 2011 metais.
Coca-Cola ir PepsiCo šiandien naudoja steviją, kaip pagrindą savo saldikliams gaminti. Todėl šiandien dalis šių kompanijų gėrimų yra pasaldinti būtent stevija.
Kaip ten bebūtų, stevija nėra tik pragmatiškas pakaitalas cukrui. Jis taip pat gali būti naudingas jūsų organizmui. Mat maisto produktų (gėrimų), kuriuose yra stevijos vietoje cukraus, vartojimas sukelia mažesnį gliukozės koncentracijos kraujyje padidėjimą po jų vartojimo, palyginti su cukraus turinčiais maisto produktais (gėrimais).
Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.
Reviews
There are no reviews yet.