Medus yra ypatingas produktas. Kartu su stevija, medus yra vienas saldžiausių gamtoje randamų produktų. Jį galima naudoti ir kaip paprasčiausią saldiklį, ir kaip vaistą. Tačiau net ir vartojamas, kaip saldiklis, medus gali būti labai naudingas žmogaus organizmui, jei juo yra pakeičiamas cukrus (su sąlyga, kad medus yra vartojamas saikingai).
Tačiau nepaisant to, kad visi medūs yra daugiau ar mažiau naudingi, visuomet rekomenduojama rinktis ekologišką medų. Kodėl? Ekologišką medų suneša bitės tik iš chemiškai neapdorotų augalų nektaro. Be to, šis medus yra nepasterizuotas ir nefiltruotas. Tačiau vis didesnė dalis medaus yra pagaminama pramoniniu būdu: naudojant chemines trąšas, medų filtruojant ir pasterizuojant. Dažnai tokiame meduje galima rasti ir įvairių maistinių priedų (pvz. konservantų, kitų priemaišų). Turbūt nereikia nė sakyti, kad taip apdorojamas medus galimai netenka dalies savo maistinių savybių. Dėl šios priežasties niekada nekaitinkite medaus bei nedėkite jo į verdantį ar labai karštą vandenį: tokiomis sąlygomis jis praranda savo vertingąsias savybes. Patartina nekaitinti medaus aukščiau kūno temperatūros: būtent tokiomis sąlygomis medus yra laikomas bičių aviliuose.
Dažniausiai pramoniniu būdu pagamintas ir termiškai apdorotas medus būna spindinčios, ryškios spalvos ir savo tekstūra primena sirupą. Tačiau tokia graži forma turi savo kainą: ją išgauti galima tik apdorojant medų ir taip sunaikinant reikšmingą dalį jo maistingųjų medžiagų. Tuo tarpu ekologiškas medus nėra toks išvaizdus, nes jis nėra apdorojamas pramoniniu būdu. Pavyzdžiui, dažnai ant stiklainio kraštų atsirandantis baltas sluoksnis gali susidaryti tik jei medus yra natūralus ir neapdorotas. Tam, kad medų būtų galima vadinti ekologišku ir ženklinti kaip tokį, visas gaminimo procesas turi atitikti griežtus standartus, kurie užtikrina, kad galutinis produktas būtų natūralus.
Todėl renkantis medų, visuomet atkreipkite dėmesį į jo tekstūrą: jei medus yra skystas ir permatomas – labai tikėtina, kad jis buvo termiškai apdorotas ir todėl nebegali pasigirti tokiomis sveikatingumo savybėmis kaip natūralus medus. Pastarasis būna tirštas tik iš kart išėmus iš bičių avilio, tačiau labai greit kristalizuojasi. Tuo tarpu ieškantiems aukštus standartus atitinkančio – ekologiško – natūralaus medaus, vertėtų pasidomėti ar medus yra atitinkamai sertifikuotas.
Reviews
There are no reviews yet.