Kuskuso maistingumas (100 g)*
Kuskusas yra iš Šiaurės Afrikos atkeliavęs patiekalas, kur jis užima centrinę žmonių maisto raciono vietą. Ir nors kuskusas nėra toks maistingas, kaip kai kurie kiti mūsų parduodami ekologiški maisto produktai, jis vis tiek yra kai kurių vitaminų ir mineralų šaltinis. O turint omenyje ir tai, kad kuskusas dažniausiai yra valgomas didesniais kiekiais ir kartu su įvairiais priedais (pvz. daržovėmis), rezultate jis taip pat gali suteikti reikšmingą dalį svarbių maistinių medžiagų.
Kuskusas yra niacino ir pantoteno rūgšties šaltinis. pirmojo vitamino čia randama 22% rekomenduojamos paros normos, o antrojo – 21% RPN kiekviename šimte gramų šio maisto. Kitų vitaminų kiekiai išsirikiuoja tokia tvarka: tiaminas (15%), folio rūgštis (10%), vitaminas B6 (8%) ir riboflavinas (6%).
Tarp mineralų “lyderis” yra manganas, kurio kuskuse yra daug: šios medžiagos jame randama 39% RPN. Manganas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą. Šis maistas yra ir vario bei fosforo šaltinis: jų čia randama atitinkamai 25% ir 24% RPN. Magnio čia yra 12%, o cinko ir geležies – po 8% RPN.
Kuskusas taip pat yra laikomas skaidulinių medžiagų šaltiniu, kuris be to turi labai mažai natrio.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Apie kuskusą
Nors tikslių duomenų apie kuskuso kilmę nėra, mokslininkai mano, kad jis yra kilęs iš Šiaurės Afrikos, kuri jį pradėjo gaminti čionykštės bendruomenės prieš daugiau nei du tūkstančius metų. Kiti duomenys rodo, kad šis maistas buvo pradėtas ruošti tik prieš kiek daugiau nei tūkstantmetį. Iš šio regiono kuskusas išplito į vakarų ir centrinę Afriką, tuomet į Turkiją, Vidurio Rytus ir kai kurias Europos šalis. Tačiau, kad ir kokie būtų istoriniai faktai, šiandien kuskusas yra laikomas Šiaurės Afrikos nacionaliniu patiekalu.
Tačiau tai tikrai nėra tik šiaurės afrikiečių patiekalas, kuris Europoje vartojamas tik viso labo iš smalsumo. Jis yra populiarus Prancūzijoje, Ispanijoje ir Italijoje. Štai prancūzai kuskusą laiko tradiciniu patiekalu ir įvairios apklausos rodo, kad tai yra vienas mėgstamiausių ir populiariausių patiekalų šalyje.
Iš pradžių kuskusas buvo gaminamas iš sorų, tačiau laikui bėgant buvo pradėta naudoti kviečius (tikėtina dėl paruošimo greičio ir maisto skonio). Manoma, kad šis pokytis įvyko dvidešimtajame amžiuje, nors daug žmonių vis dar naudoja soras šio maisto gaminimui.
Vakaruose parduodamas kuskusas yra labai lengvai paruošiamas ir reikalauja viso labo karšto vandens ir penkių minučių laiko. Tačiau taip yra todėl, kad didžioji dalis darbo jau yra padaryta prieš įvedant kuskusą į rinką. Gaminant kuskusą nuo pradžių reikia ne tik daug laiko, bet ir specialaus prietaiso, kuris leistų kuskusą kaitinti garais.
Šis maistas yra labai universalus, tad tik nuo papildomų ingredientų priklausys ar jūs valgysite karštą patiekalą vakarienei ar viso labo desertą. Pavyzdžiui, užtenka paruoštą kuskusą paskaninti cukrumi, cinamonu ir migdolais, kad būtų galima valgyti saldų desertą. Jo paruošimas yra labai paprastas: tiesiog užpilkite kuskusą verdančiu vandeniu bei palaikykite keletą minučių, kol išbrinks.
Reviews
There are no reviews yet.