Bulguro maistingumas (100 g)*
Bulguras, tai skaldyti kietieji kviečiai. Nors ne taip gerai žinomas, jis gali būti puiki alternatyva maisto produktams iš rafinuotų kviečių, kurie savo sudėtyje turi daug rafinuotų angliavandenių. Lyginant su šiais produktais, bulguras išsaugo daugiau naudingų medžiagų.
Išties, bulguras yra kalio, geležies, cinko šaltinis – 100 g kruopų šių medžiagų yra atitinkamai 20%, 17% ir 19%. Kalis padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, geležis – normalų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą, o cinkas – normalią DNR sintezę.
Tačiau tai tik pradžia, nes fosforo, magnio, vario ar mangano – yra ypač daug. Tame pačiame kiekyje atitinkamai 42%, 43%, 33% ir net 152% RPN! Tai neturėtų stebinti, nes daug mangano randama ir kituose grūdiniuose produktuose, pvz. kuskuse. Šie mineralai padės jums palaikyti normalią kaulų ir dantų būklę, mažinti pavargimo jausmą, nuovargį ir išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, palaikyti normalią plaukų ir odos pigmentaciją, normalią energijos apykaitą bei padės apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Bulguras taip pat yra ir vitaminų B1, B3 ir B6 šaltinis. Šie B grupės vitaminai padeda palaikyti normalią nervų sistemos ir psichologinę funkciją. 100 g produkto jų rasite atitinkamai 21%, 32% ir 24% RPN.
Be to, tame pačiame bulguro kiekyje yra daug skaidulinių medžiagų (50% RPN), mažai sočiųjų riebalų ir labai mažai natrio, o šių medžiagų vartojimo mažinimas padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje bei normalų kraujospūdį.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Apie bulgurą
Bulguras jau senokai yra dažnas ingredientas Vidurio Rytų virtuvėje: Armėnijoje, Sirijoje, Izraelyje, Palestinoje, Lebane ir Turkijoje. Jis buvo populiarus maisto produktas visuose Osmanų Imperijos regionuose bei teritorijose apimančiose Senovės Graikiją ir Viduriniuosius Rytus. Saudo Arabijoje šios kruopos žinomos kaip patiekalo vadinamo (angliškai) “jarish”, kurį gamina ir šiais laikais, ingredientu. Panašiai ir Turkijoje bei Indijoje, bulguras naudojamas jau apie tūkstantmetį, iš kurio daro sriubas, sultinius, saldžius ar aštrius patiekalus.
Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.
Reviews
There are no reviews yet.