Kuomet reikia rinktis pusryčių dribsnius, mes visi žinome kukurūzų dribsnius ar penkių grūdų dribsnius. Tačiau labai retai žmonės yra girdėję apie grikių dribsnius. O apie juos žinoti tikrai derėtų, nes grikiai yra vieni maistingiausių grūdų! Juose yra daug B grupės vitaminų, vario, magnio, fosforo ir kitų organizmui būtinų maistinių medžiagų!
Grikių trapučiai - puikus pasirinkimas, kai norisi lengvo ir maistingo užkandžio. Taip pat tinka maistingai pradėti dieną. Juk grikiuose yra daug vario, mangano, magnio, fosforo ir B grupės vitaminų! Be to, šie trapučiai neturi glitimo.
Iš Brazilijos kilusios guaranos milteliai yra naudojami, kaip tonizuojantis produktas, galintis tobulai pakeisti kavą, kadangi šiuose milteliuose randama du kartus daugiau kofeino nei kavoje. Be to, guarana yra lėtai pasisavinama organizmo, todėl iš jos gaunama energija pasiskirsto tolygiau. Bet tai nėra viskas: guaranos milteliuose taip pat randama ir alkaloidų, fenolių, polifenolių bei vitamino B1.
Net ir sveikuoliai kartais nori pasmaližiauti! O jei jau reikia saldumyno, kodėl nepasimėgavus ekologiškais guminukais? Jie kuo puikiausiai tiks ne tik jums, bet ir jūsų mažyliams. Juk kai reikia rinktis saldumyną, visuomet geriau rinktis smaližiauti ekologiškai, tiesa?
Nors kanapių sėklos ir taip turi neįtikėtinai daug baltymų, iš jų gaminami kanapių milteliai jų turi dar daugiau. Negana to, kanapių milteliai turi mažiau riebalų ir gerokai daugiau skaidulinių medžiagų. Todėl šie milteliai yra tobulas pasirinkimas sportuojantiems bei patikimo baltymo šaltinio ieškantiems veganams!
Galbūt mažai kam žinoma, tačiau daugelio pamėgtame pesto padaže yra ir kedro riešutų. Šie riešutai yra ne tik skanūs, bet ir velniškai maistingi: juose yra daug vario bei vitaminų K ir E. Visos šios medžiagos yra antioksidantai, kurie (be kitų dalykų) padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. O kur dar didelė koncentracija tiamino, fosforo, magnio, geležies ir cinko!
Trijų skirtingų formų ekologiški kietųjų kviečių makaronai. Jei jau reikia įprastų makaronų, įprastam patiekalui, kodėl nepasirinkus iš ekologiškų kviečių pagaminto produkto? O jei visgi kviečių makaronai kiek pabodo ir norisi kažko labiau egzotiško - lęšių ar kukurūzų makaronai gali būti tai, ko ieškote!
Mes esame įpratę kmynus vartoti kaip viso labo prieskonį. Tačiau sveikuoliams kmynai yra ne tik tai. Mat, kmynai gali pasigirti dideliu maistingųjų medžiagų kiekiu. Pavyzdžiui, vos su vienu šaukštu (15 g) kmynų, jūs savo organizmui suteiksite 71% geležies paros normos! Tas pats šaukštas turės ir apie ketvirtadalį mangano bei apie 17% kalcio RPN. Vos vienas šaukštas! O kur dar kiti mineralai, skaidulos, baltymai...
Ekologiškai užauginti ir jokių priedų neturintys kukurūzų dribsniai - puikus pusryčių pasirinkimas. Tačiau juos galite naudoti ne tik pusryčiams, bet ir įvairiuose kepiniuose.
Iš kukurūzų pagaminti makaronai yra ryškiai geltonos spalvos ir turi unikalų skonį. Jei jau pabodo valgyti kvietinius makaronus, tuomet kukurūzų makaronai yra šiek tiek egzotiškas pasirinkimas, kurį privalote išbandyti bent kartą - negali žinoti, galbūt atrasite naujus mėgstamiausius makaronus!
Lazdyno riešutai yra labai mėgstamas ir labai sveikas užkandis. Jie yra kupini naudingų vitaminų, mineralų ir kitų maistingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, su kiekvienu šimtu gramų suvalgytų lazdyno riešutų, jūs organizmą praturtinsite manganu (308% paros normos), vitaminu E (125%), vitaminu B1 (59%) ir kitomis medžiagomis. Be to, šie riešutai turi ir polifenolių, kurie yra laikomi antioksidantais. Lazdyno riešutus galima valgyti žalius arba juos šiek tiek paskrudinti. Labai skanu paskrudintus lazdyno riešutus valgyti kartu su datulėmis.
Lęšiai yra ne tik skanūs, bet ir maistingi. Štai, termiškai neapdoroti lęšiai turi daug folio rūgšties, kuri padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją ir normalią imuninės sistemos veiklą. Šimte gramų lęšių yra net 240% šios medžiagos RPN. Be to, juose yra labai mažai druskos.
Šie 100% ekologiški lęšių makaronai yra kažkas, ką privalote išbandyti. Ypač tuomet, jei įprasti makaronai įgriso iki gyvo kaulo ir norisi kažko naujo!
Linų sėmenys savo sudėtyje turi ne tik įvairių mineralų, bet ir yra omega-3, omega-6 ir omega-9 rūgščių šaltinis. Pavyzdžiui, linų sėmenyse randama dviejų svarbių nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių negali pasigaminti žmogaus organizmas: linoleno ir alfa-linoleno rūgščių. Taip pat aptinkama ir oleino bei gama-linoleno rūgščių. Priminsime, kad sočiųjų riebalų pakeitimas nesočiaisiais riebalais mityboje padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Todėl turintys problemų su cholesterolio kiekiu kraujyje turėtų detaliau pasidomėti šiomis pasakiškomis sėklytėmis!
Skanūs, bet itin kaloringi, makadamijos riešutai gali būti puiki maistingųjų medžiagų injekcija, jei tik jais mėgausitės saikingai. Vos su saujele (15 g) šių riešutų gausite net apie 30% mangano, 17% tiamino ir 12% vario RPN.
Skanūs ir maistingi ekologiški miežių dribsniai padės puikiai pradėti dieną. Nepamirškite, kad miežiuose yra daug mangano, seleno, fosforo bei skaidulinių medžiagų.
Migdolų riešutai yra populiariausi riešutai pasaulyje ir vieni populiariausių Lietuvoje. Be malonaus skonio, šis užkandis gali pasiūlyti ir įvairių naudų organizmui. Štai, vitamino E šimte gramų migdolų randama net 218% RPN! Šis vitaminas veikia, kaip antioksidantas, todėl padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Be to, juose yra daug skaidulų (49% RPN), baltymų (42% RPN) bei kitų maistinių medžiagų. Migdolai gali būti švelniai paskrudinami - tuomet jie įgauna visiškai kitokį skonį. Paskrudintus riešutus galima pasūdyti arba valgyti be priedų.
Migdolų miltai yra gaminami iš migdolų riešutų (ir tik iš jų!), todėl išsaugo visas maistingąsias medžiagas (o migdoluose jų yra neįtikėtinai daug!) ir jų suteikiama naudą organizmui. Šie miltai yra puikus ir maistingas pakaitalas kvietiniams miltams, suteikiantis jiems unikalų riešutų skonį, todėl juos galite naudoti bet kokiuose kepiniuose. Be to, skirtingai nei kvietiniai, migdolų miltai neturi glitimo, todėl puikiai tinka jo netoleruojantiems žmonėms.
Pekano riešutai yra pikantiško skonio skanėstas, kuris gali pasigirti turtinga sudėtimi. Vien ko vertas faktas, kad šimtas gramų pekano riešutų turi 225% mangano RPN! O kur dar tai, kad šiuose riešutuose yra daug fosforo, magnio, cinko ir vitamino B1... Be to, apie 80% visų šių riešutų riebalų sudaro nesočiosios ("gerosios") riebalų rūgštys.