Lęšiu maistingumas (100 g)*

Lęšiai yra viena iš ankštinių augalų sėklų, kurie tokį pavadinimą gavo dėl savo unikalios lęšio formos. Juos labai lengva paruošti ir jie nesunkiai pritraukia skonius bei kvapus iš kitų kartu gaminamų maisto produktų. Tačiau dar viena priežastis vartoti šias sėklas yra jų maistingumas.

Lęšiai gali pasigirti tuo, kad juose yra daug folio rūgšties. Suvalgę šimtą gramų šio termiškai neapdoroto maisto, jūs gausite net 240% šio vitamino visos dienos normos. Tai yra vienas didžiausią šios maistinės medžiagos koncentraciją turinčių produktų mūsų parduodamų prekių sąraše ir gerokai daugiau nei turi kynva, mung pupelės ar avinžirniai.  Foliatai turi labai svarbių funkcijų žmogaus organizme: jie padeda palaikyti normalią aminorūgščių sintezę, normalią kraujodarą, normalią homocisteino apykaitą, normalią psichologinę funkciją ir normalią imuninės sistemos veiklą. Jie taip pat padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Folio rūgštis taip pat naudinga nėščiosioms, nes ji padeda palaikyti motinos audinių augimą nėštumo metu.

Be foliatų, lęšiuose yra daug pantoteno rūgšties bei vitaminų B1 ir B6 (atitinkamai 36%, 79% ir 39% RPN). Šios sėklos dar yra ir vitaminų B1 ir B3 šaltinis.

Šiame maiste taip pat netrūksta mineralų, nors ir nė vienas iš jų savo kiekiu neprilygsta jau minėtiems foliatams. Čia randama daug kalio, fosforo, geležies ir cinko, kurių kiekis svyruoja nuo trisdešimt iki keturiasdešimt šešių procentų.

Lęšiuose taip pat yra labai mažai natrio.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie lęšius

Lęšiai buvo valgomi dar prieš 13 tūkstančių metų ir tai buvo vienas iš pirmųjų pradėtų auginti maistinių augalų Artimuosiuose Rytuose, kur jis dažniausiai buvo vartojamas kartu su miežiais ir kviečiais.

Tačiau šiandien didžiausi lęšių gamintojai yra labai smarkiai nutolę nuo šio regiono šalių. Kanada yra daugiausia lęšių užauginanti valstybė pasaulyje, atsakinga už kiek daugiau nei 40% visos pasaulio produkcijos. Ji taip pat yra ir didžiausia šių sėklų eksportuotoja pasaulyje. Indija užaugina kiek daugiau nei 20% lęšių, tačiau praktiškai visus juos suvartoja, eksportuodama tik mažą jų dalį. Toliau didžiausių gamintojų sąraše seka Australija ir Turkija, kurios užaugina po 7% visų lęšių.

Nors lęšių vartojimas yra paplitęs po visą pasaulį, didžiausi jų vartotojai išlieka Azijos šalių piliečiai. Pavyzdžiui, Indijoje, Pakistane ir Egipte, lęšiai yra nacionalinių patiekalų sudedamoji dalis. Tačiau iš jų taip pat yra gaminami ir įvairūs saldumynai. Tuo tarpu vakaruose jie dažniausiai naudojami gaminti pigias ir maistingas lęšių sriubas.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiški lęšiai”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 1477 kJ/353 kcal; riebalų: 1.06 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.16 g); angliavandenių: 29.58 g (iš kurių cukrų: 2.03 g); baltymų: 25.8 g; druskos: 0.02 g.

Laikymo sąlygos: nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Turkija

Susijusios prekės