Makadamijos riešutų maistingumas (100 g)*

Makadamijos riešutai – gana riebūs ir kaloringi riešutai: suvalgius 100 g jų gausite 718 kalorijų arba kiek daugiau nei trečdalį RPN. Todėl jais reiktų mėgautis saikingai. Tačiau yra ir kita monetos pusė: šie riešutai yra svarbių žmogui vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Pastarųjų suvartoję tuos pačius 100 g gausite 34% RPN.

Taigi, kurių mineralų šaltinis yra makadamijos riešutai? Atsakymas: kalio, fosforo, magnio ir geležies. 100 g riešutų patenkina 18%, 26%, 34% ir 26% RPN prieš tai minėtų mineralų. Kuo svarbūs šie mineralai? Kalis padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą ir kraujospūdį. Fosforas – normalią energijos apykaitą ir ląstelių membranų funkciją. Magnis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargi, padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, normalią kaulų ir dantų būklę. Geležis  padeda palaikyti normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą, normalų, deguonies pernešimą organizme, o taip ir ir normalią imuninės sistemos veiklą. Tačiau be šių mineralų, makadamijos riešutuose randama ir cinko bei kalcio, kurių suvalgius 100 g gausite atitinkamai 13% ir 10% rekomenduojamos paros normos.

Tačiau dviejų mineralų, turinčių oksidacinių savybių, kurios padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, makadamijos riešutuose ypač daug: vario ir mangano. Su 100 g riešutų šių mineralų gausite net 76% ir 206% RPN! Šia prasme makadamijos riešutai yra panašus į žemės riešutus, kurie taip pat turi itin daug vario ir mangano.

Bet neužmirškime ir vitaminų, kurių šiuose riešutuose taip pat netrūksta. Ypač – B grupės vitaminų. Makadamijos riešutai yra niacino ir vitamino B6 šaltinis, o tiamino – kaip ir pistacijose – šiuose riešutuose ypač daug. Su 100 g riešutų šių vitaminų rekomenduojamą paros poreikį patenkinsite atitinkamai 15%, 19% ir net 108%! Šie vitaminai svarbūs tuo, kad padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą ir psichologinę funkciją. Be išvardintų B grupės vitaminų, makadamijos riešutuose taip pat randama ir riboflavino bei folio rūgšties, kurių 100 g yra atitinkamai 11% ir 5% RPN.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie makadamijos riešutus

Makadamijos riešutai kilę iš Australijos, nors JAV juos dažnai vadina Havajietiškais riešutais, kuriais garsėja ši sala. Medžiai užauga nuo 2 iki 12 metrų aukščio, ir kai kuriuose subtropiniuose regionuose yra auginami kaip dekoratyviniai augalai, dėl savo blizgių lapų ir gražių žiedų. Patys riešutai būna apgauti kieto žalio lukšto, kuris riešutui nokstant atsiveria. Įdomu tai, kad dauguma jų rūšių nuodinga, o valgomos yra dvi: macadamia integrifolia ir macadamia tetraphylla. Daugiausiai šių riešutų augina Pietų Afrika ir Australija, kiek mažiau jų – Brazilija, Kalifornija, Kosta Rika, Izraelis, Kenija, Bolivija, Naujoji Zelandija, Kolumbija, Gvatemala ir Malavis.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiški makadamijos riešutai”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Sudėtis: 100% ekologiškos makadamijos riešutai. Supakuota aplinkoje, kurioje yra riešutų ir sėklų.

Maistinė vertė (100 g): 3004 kJ/718 kCal; riebalų: 76.0 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 12.0 g); angliavandenių: 14.0 g (iš kurių cukrų: 5.0 g); skaidulų: 9.0 g; baltymų: 8.0 g; druskos: <0.1 g.

Laikymo sąlygos: Laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje.

Kilmės šalis: Kenija

Susijusios prekės