Kedro riešutų maistingumas (100 g)*

Pesto padažo populiarumas auga tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje, tačiau turbūt apie vieną iš jo ingredientų – kedro riešutus – plačiai visuomenei žinoma mažiau. Ir tą reikia keisti, nes kedro riešutai pasižymi svarbiomis žmogaus organizmui maistinėmis savybėmis!

Panašiai, kaip migdolai ar lazdynų riešutai, kedro riešutai gali pasigirti dideliu vitamino E kiekiu. Kita vertus, priešingai nei migdolai, jie taip pat turi daug vitamino K. Su 100 g riešutų gausite atitinkamai 77 ir 71% RPN šių vitaminų, kurie padės apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos bei palaikyti normalią kaulų būklę ir normalų kraujo krešėjimą.

Šie riešutai taip pat yra ir kai kurių B grupės vitaminų šaltinis: tiamino (vitaminas B1), riboflavino (vitaminas B2), niacino (vitaminas B3), folio rūgšties (vitaminas B9). Tame pačiame kiekyje riešutų gausite atitinkamai 33%, 16%, 27% ir 17% šių vitaminų!

Tačiau stiprioji riešutų, o taip pat ir kedro riešutų pusė yra mineralai. Juose daug fosforo, magnio, geležies, cinko, vario. Šių mineralų su 100 g riešutų gausite atitinkamai 82%, 66%, 39%, 64% ir net 132%!  Fosforas padės palaikyti normalią energijos apykaitą ir ląstelių membranų funkciją, magnis – mažinti pavargimo jausmą ir nuovargi, išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, geležis  – normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą, normalų, deguonies pernešimą organizme, o taip ir ir normalią imuninės sistemos veiklą, cinkas – normalią plaukų, nagų, odos būklę, normalią testosterono koncentraciją kraujyje, o varis – normalią nervų sistemos veiklą ir padės apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos!

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie kedro riešutus

Kedro riešutai buvo svarbus maisto produktas vakarų Amerikos indėnams. Remiantis kai kuriais duomenimis, juos jie rinko apie 10,000 metų. Kedrų riešutų derliaus nuėmimas būdavo paskutinė didelė grupinė derliaus nuėmimo užduotis prieš ateinant žiemai.

Europoje ir Azijoje kedro riešutus žmonės vartojo jau Paleolito eroje. Įrašai rodo, kad Senovės Egipte žiniuoniai kedro riešutus paskirdavo nuo įvairių ligų, dažniausia kosulio ir krūtinės problemų, o Persų filosofai juo siūlydavo vartoti nuo šlapimo pūslės problemų ar net norint padidinti seksualinį pasitenkinimą.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiški kedro riešutai”

Sudėtis: 100% ekologiški laukiniai Rusijos kedrų riešutai. Supakuota aplinkoje, kurioje yra riešutų ir sėklų.

Maistinė vertė (100 g): 2927 kJ/699 kCal; riebalų: 62.3 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 4.2 g); angliavandenių: 7.5 g (iš kurių cukrų: 6.1 g); baltymų: 19.1 g; druskos: <0.1 g.

Laikymo sąlygos: Laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje.

Kilmės šalis: Rusija

Susijusios prekės