€1.45
Mes esame įpratę kmynus vartoti kaip viso labo prieskonį. Tačiau sveikuoliams kmynai yra ne tik tai. Mat, kmynai gali pasigirti dideliu maistingųjų medžiagų kiekiu. Pavyzdžiui, vos su vienu šaukštu (15 g) kmynų, jūs savo organizmui suteiksite 71% geležies paros normos! Tas pats šaukštas turės ir apie ketvirtadalį mangano bei apie 17% kalcio RPN. Vos vienas šaukštas! O kur dar kiti mineralai, skaidulos, baltymai…
Lietuviams turbūt sunku įsivaizduoti juodą duoną be kmynų. Kmynai kaip prieskoniai naudojami nuo seno. Tačiau ar be ryškaus skonio, šio augalo sėklos gali pasigirti dar kuo nors? Gali. Ir net nežinia nuo ko pradėti!
Pradėkime nuo vitaminų.Ypač – B grupės vitaminų, kurių kiekiu gali pasigirti kmynai. 100 g sėklų vitamino B2 (riboflavino) ir vitamino B3 (niacino) yra atitinkamai 23% ir 28% RPN, o vitamino B1 (tiamino) ir vitamino B6 yra ypač daug – 57% ir 31%! Šie vitaminai naudingi žmogaus organizmui: tiaminas padeda palaikyti normalią nervų sistemos ir širdies veiklą, riboflavinas – normalią raudonųjų kraujo kūnelių būklę ir normalų regėjimą, niacinas – normalią odos ir gleivinių būklę, o vitaminas B6 padeda palaikyti normalią energijos apykaitą ir padeda reguliuoti hormonų aktyvumą.
Tačiau jeigu manote, kad kmynuose daug vitaminų, tai mineralų kiekis juose jus dar labiau nustebins. Kalis, kalcis, fosforas, magnis, geležis, cinkas, varis, manganas. Taip, 8 mineralai, kurių kmynuose ypač daug. 100 g sėklų šių mineralų yra atitinkamai 89%, 116%, 71%, 97%, 474% (!), 48%, 86% ir 166% RPN. Kmynuose yra tiek daug geležies, kad net baltosios pupelės – žinomas geležies šaltinis – neprilygsta kmynams. Pateiksime po keletą kiekvieno mineralų naudingų poveikių žmogaus organizmui:
Galiausiai, kmynai – baltymų ir skaidulinių medžiagų šaltinis, nes 100 g sėklų patenkina atitinkamai 35% ir 42% RPN šių medžiagų.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Iškasenos rodo, kad žmonės kmynus naudoja jau nuo senovės. Senovės Egipte juos naudojo kaip prieskonį ar konservantą mumifikacijos procese, o senovės Graikijoje kmynus žmonės laikė ant pietų stalo taip, kaip mes dabar laikome pipirus. Šis augalas minimas Biblijoje, tiek Senajame tiek Naujajame Testamente, o sanskrite jis žinomas kaip “jira” – “tas kuris padeda virškinimui”.
Kmynų sėklos yra gelsvai rudos spalvos, plokščios stačiakampės formos. Prieš tai minėtą platų naudojimą kaip prieskonį, lemia jo lengvai atskiriamas skonis ir aromatas. Patiekaluose jis maistui suteikia šiltą ir žemišką poskonį, todėl troškiniuose ar čili patiekaluose yra vienas pagrindinių prieskonių.
Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.
© 2018 – Ekorojus – visos teisės saugomos.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.