Kvercetinas yra polifenolinis flavonoidinis junginys, randamas daugelyje vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, obuoliuose, svogūnuose, špinatuose, kopūstuose ir uogose. Jis pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis ir buvo plačiai tiriamas siekiant nustatyti jo galimą naudą sveikatai.
Įrodyta, kad jis mažina širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos, diabeto, alergijos ir astmos riziką. Taip pat manoma, kad kvercetinas stiprina imuninę sistemą, didindamas baltųjų kraujo kūnelių, padedančių apsisaugoti nuo infekcijų, gamybą. Be to, jis gali padėti sumažinti didelį cholesterolio kiekį, nes neleidžia cholesteroliui absorbuotis žarnyne.
Tyrimai taip pat rodo, kad kvercetinas gali pagerinti protinį susikaupimą ir budrumą, nes gerina smegenų kraujotaką ir apsaugo neuronų ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Be to, jis gali veikti kaip senėjimą stabdanti priemonė, nes mažina su senėjimu susijusį uždegimą ir oksidacinį stresą. Galiausiai, kvercetinas gali būti svarbus reguliuojant kūno svorį, nes gali pagerinti medžiagų apykaitą ir sumažinti riebalų kaupimąsi organizme.
Apibendrinant galima teigti, kad tyrimai rodo, jog kvercetinas dėl savo antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių gali būti naudingas sveikatai. Taigi, norint užtikrinti optimalią sveikatą, į savo mitybą reguliariai įtraukti daug kvercetino turinčių maisto produktų gali būti naudinga.
Reviews
There are no reviews yet.