Maca miltelių maistingumas (100 g)

Besidomintys sveika gyvensena ir siekiantys sveikai maitintis neabejotinai jau yra susidūrę su maca (liet. peruvinė pipirinė) milteliais. Tačiau sveikuolių pasaulyje pirmuosius žingsnius bežengiantiems, maca milteliai ir augalas, iš kurio jie gaminami, gali būti mažai žinomi. Todėl pabandykime detaliau paanalizuoti kas toji maca.

Preliminarūs moksliniai tyrimai rodo, kad macos šaknies milteliai, be kitų medžiagų, turi daug vitamino C. Pastarojo koncentracija yra tokia didelė, kad suvartojus 100 gramų šių miltelių, žmogaus organizmas gauna net 358% šio vitamino paros normos (palyginimui, tame pačiame kiekyje goji uogų vitamino C yra tik 60%, o baobabo vaisiaus milteliuose – 130% RPN)! Tai reiškia, kad su vos vienu šaukštu šių miltelių (15 g), jūs gausite daugiau nei pusę vitamino C paros normos! Priminsime, kad vitaminas C padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą intensyvaus fizinio krūvio metu ir po jo, tačiau šis teigiamas poveikis pasireiškia, tik papildomai suvartojus 200 mg, be rekomenduojamos paros normos (100 gramų maca šaknies miltelių yra 285 mg vitamino C).

Preliminarūs tyrimai taip pat rodo, kad maca milteliai turi daug vario. Jo randama šeši miligramai, arba 600% RPN. Tai reiškia, kad vos su vienu šaukštu gausite beveik visą vario paros normą! Šie milteliai taip pat turi ir daug geležies bei kalio – atitinkamai 107% ir 103% RPN.

Jie taip pat gali pasigirti didele mangano, cinko ir kalcio koncentracija. Šių elementų randama atitinkamai 40%, 38% ir 31% RPN. Vitaminų B3 ir B6 taip pat nėra mažai – 81% ir 35% RPN. Šie milteliai taip pat gali pasigirti turintys daug skaidulinių medžiagų bei daug skirtingų amino rūgščių. Toks šių miltelių maistingumas primena net Supermaisto iš didžiosios raidės – kviečių želmenų miltelių – sudėtį!

Apie maca

Maca, lietuviškai žinoma, kaip peruvinė pipirinė, o lotyniškai, kaip lepidium meyenii, yra Peru Andų kalnuose augantis šakniavaisis. Maca gali užaugti skirtingų formų ir skirtingų spalvų, tačiau tai ženkliai neįtakoja jų maistingumo ar naudos sveikatai. Savo dydžiu ir augimo tendencijomis, maca yra labai panaši į ridikus ar ropes.

Maca šaknys atstumia šaknų kenkėjus, todėl šie augalai dažnai yra sodinami kartu su kitais, pvz. Bulvėmis. Be to, kadangi maca auga aršaus klimato sąlygomis, kuriose nėra neįprastas speigas ir šaltis, šio augalo praktiškai nereikia tręšti. Todėl praktiškai visa maca auganti Peru yra auginama ekologiškomis sąlygomis, nenaudojant trąšų ir kitų ekologiškai produkcijai neleistinų medžiagų.

Nors maca panaudojimo receptai yra labai specifiški, šiuos miltelius labai paprasta panaudoti tiesiog pasiskaninant rytinę košę ar paįvairinant sveiko vaisių kokteilio skonį. Nereikėtų bijoti, kad šie peruvinės pipirinės šakniavaisio milteliai sugadins skonį, nes maca skonis yra labai švelnus ir nedominuojantis.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiški maca milteliai”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Sudėtis: 100% ekologiški maca (peruvinės pipirinės) šaknies milteliai. Supakuota aplinkoje, kurioje yra riešutų ir sėklų.

Maistinė vertė (100 g): 1526 kJ/361 kCal; riebalų: 3.6 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.0 g); angliavandenių: 64.3 g (iš kurių cukrų: 32.0 g); skaidulų: 7.0 g; baltymų: 14.3 g; druskos: <0.1 g.

Laikymo sąlygos: Laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje.

Kilmės šalis: Peru

Įspėjimas dėl produkto naudojimo: Per para rekomenduojama suvartoti 2-3 arbatinius šaukštelius maca miltelių. Juos galima vartoti su daržovių patiekalais, sultimis, vandeniu ar dėti į kokteilius.

Susijusios prekės