Moringos milteliai yra gaminami iš moringos medžio lapų. Šio medžio gimtoji vieta – Himalajų kalnų papėdė, tačiau jis auga ir kitose tropinio klimato zonose. Nors tradicinėje medicinoje dažniausiai naudojami šio medžio lapai (kurie taip pat yra vartojami ir kaip daržovė, t.y. paprasčiausiam vartojimui), sėklos, jų ankštys, iš sėklų spaudžiamas aliejus bei medžio žiedai taip pat yra vertinami it turi savo paskirtį. Kitaip tariant, beveik visas medis gali būti panaudojamas maistinėms reikmėms! Moringos medis ypatingas dar ir tuo, kad jis yra atsparus sausrai ir gali būti auginamas be ypatingų drėkinimo sistemų. 2008 metais šiam medžiui net buvo suteiktas metų augalo vardas!

Moringos milteliai yra paklausūs savo gimtajame krašte, tačiau pastaruoju metu auga ir jo paklausa vakaruose. Didžiausia moringos augintoja išlieka Indija, tačiau jį augina ir kitos kaimyninės šalys: Tailandas, Filipinai ir Indonezija.

Nors visos šio medžio dalys yra vertinamos ir vartojamos, lapai yra vertingiausia ir maistingiausia šio augalo dalis. Šiuose lapuose yra aptinkama tiek maistinių medžiagų, kad juos drąsiai galima vadinti supermaistu! Tiesa sakant, juose vitaminų ir mineralų yra tiek daug, kad retas produktas gali su jais lygiuotis (na, galbūt kviečių želmenų milteliai). Penki vitaminai yra aptinkami didesnėje nei 50% RPN koncentracijoje: vitaminas A, B2, B6, K ir C. Tuo tarpu net penki mineralai yra randami didesnėje nei 20% RPN koncentracijoje: kalcis, geležis, magnis, manganas, fosforas. Moringoje – kaip ir kanapių sėklose – taip pat gausu baltymų: jų čia aptinkama net dvigubai daugiau nei jogurte! O kur dar flavonodai, fenolio rūgštys, antioksidantai ir kitos medžiagos…

Tiek savo sudėtimi, tiek panaudojimu, moringos lapai yra panašūs į špinatus, tačiau skirtingai nei pastarieji, jie dažnai yra malami į miltelius, kurie yra dar maistingesni. Jų skonis taip pat yra panašus į špinatų, todėl kaip ir pastaruosius, juos galima dėti į daug skirtingų patiekalų, nebijant sugadinti jų skonio.

Moringos milteliai nebūtinai turi būti naudojami tik kaip maisto papildas. Juos taip pat galima naudoti paskaninant įvairiausius patiekalus. Akivaizdžiausias jų panaudojimu būdas – įmaišymas į sveikuoliškus kokteilius. Tokiu būdu savo kokteiliui suteiksite ne tik daug maistinių medžiagų, bet ir įdomų žalumynų skonį. Tačiau tiek moringos milteliai, tiek jų lapai yra naudojami įvairių sriubų ir padažų gamyboje. Be to, juos galima panaudoti ir kaip ingredientą salotose ar vietoje garnyro. Kitaip tariant, juos galima naudoti kaip bet kurią kitą daržovę ar bet kurį kitą prieskonį (moringos miltelių atveju).

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Moringos milteliai”

Your email address will not be published. Required fields are marked