Liucernos sėklos, dar žinomos kaip alfalfa sėklos, yra kilusios iš Azijos, o šiandien auga šilto klimato sąlygomis daugelyje pasaulio valstybių. Jos įvairioms paskirtims naudojamos jau keletą tūkstančių metų, o kai kuriose šalyse yra net tradicinės virtuvės ingredientas. Nors šios sėklos yra maistingos ir vartojamos žmonių, pagrindine jos naudojamos kaip pašaras gyvuliams.
Viena išskirtinių liucernos sėklų savybių yra ta, kad jos turi itin aukštą baltymų ir lengvai virškinamų skaidulų koncentraciją. Būtent dėl šios priežasties ji yra vertinama ne tik kaip sveikas maistas, bet ir kaip kokybiškas ir pigus pašaras gyvuliams. Tačiau tai nėra vienintelės maistinės medžiagos, kurios gali pasigirti šios sėklos. Jos taip pat yra turtingos vitaminu K, C bei keliais B grupės vitaminais. Vertėtų paminėti, kad vitamino K augaluose randama ypač retai! Jose aptinkama ir ne ką mažiau cinko bei fosforo. Be to, saulėje džiovintos liucernos sėklos gali pasiūlyti ir aukštą vitamino D koncentraciją. Nors šių medžiagų alfalfa sėklose nėra tiek daug, jos gali pasiūlyti didžiulį kiekį antioksidantų, kurie saugo organizmą nuo neigiamo įvairių aplinkos veiksnių poveikio. Jų dėka galite ne tik apsaugoti organizmą nuo ligų, bet ir išlikti jaunesni kur kas ilgesnį laiką.
Tačiau liucernos sėklų nauda organizmui neapsiriboja tik pastarojo aprūpinimu šiomis maistinėmis medžiagomis. Alfalfa sėklos taip pat padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Tuo jos panašios į kitas sėklas, kurios irgi padeda organizmui atsikratyti cholesterolio pertekliumi (pvz. chia sėklos). Bet skirtingai nei daugelis kitų sėklų, šios gali pasiūlyti ir pagalbą sprendžiant problemas su inkstais, šlapimo pūsle ar net prostata. Be to jos yra naudingos sergantiems diabetu, nes padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir pačios yra labai nekaloringos.
Šios sėklos puikiai tinka daiginimui. Kadangi tiek sėklos, tiek jų daigai yra maistingi, yra populiaru pastaruosius dėti į įvairias salotas ar kitus patiekalus.
Nors šios sėklos lietuviams be abejo nėra gerai pažįstamos, jas inkorporuoti į kasdienio maisto racioną nėra labai sudėtinga. Žinoma, pasiūlyti įmantrių receptų negalime. Tačiau net ir be jų liucernos sėklas galima sėkmingai panaudoti kasdienybėje: žmonės dažnai jas deda į kokteilius ar pusryčių košes, jomis pasigardina salotas ar sumuštinius bei panaudoja jas gaminant bet kokias sriubas. Iš jų net galima pasigaminti arbatą, kuri sužadina apetitą.
Nepaisant visų privalumų, kuriuos suteikia liucernos sėklos, jų nederėtų vartoti ilgą laikotarpį be pertraukų. Be to, kaip ir goji uogos, šios sėklos sąveikauja su kraują skystinančiais vaistais. Todėl vartojantiems pastaruosius derėtų pasitarti su šeimos gydytoju.
Reviews
There are no reviews yet.