€4.65 – €7.28
Goji uogos (kininio ožerškio uogos) yra užaugintos Kinijoje, Himalajų kalnuose, kur jas vietiniai vadina „raudonuoju deimantu”. „Supermaisto” etikete vakarų pasaulyje pakrikštytos uogos yra tiek pat skanios, kiek jos yra maistingos. Goji uogose (lot. Lycium barbarum) yra daug vitamino C, reikalingos imuninės sistemos veiklai palaikyti, geležies, skaidulinių medžiagų bei antioksidantų. Maža to, mūsų siūlomos goji uogos buvo džiovintos natūraliai: saulėje, be cheminių medžiagų pagalbos. Tai šioms uogos suteikia išskirtinį skonį bei leidžia jums būti tikriems, kad valgote iš tiesų natūralias, ekologiškas uogas.
Goji uogos (tariama: godži uogos) yra nedidelės raudonos spalvos uogos, kilusios iš Kinijos ir aplinkinių regionų, kur jos yra vadinamos “raudonuoju deimantu” bei naudojamos tradicinėje kinų medicinoje. Būtent Kinija šiandien yra neabejotinai didžiausia šių uogų (lot. lycium barbarum) augintoja bei eksportuotoja pasaulyje. Tačiau augant ne tik džiovintų, bet ir šviežių goji uogų poreikiui vakaruose, šiuos uogos buvo pradėtos auginti tiek JAV, tiek Kanadoje. Nors apie jas vakaruose žinoma jau seniai, susidomėjimas jomis išaugo tik šio tūkstantmečio pradžioje.
Lietuvoje šios uogos taip pat yra auginamos – ir net ilgiau nei pusšimtį metų! Čia jos yra labiau žinomos kaip dygliuotojo ožerškio uogos. Mat dygliuotasis ožerškis nėra toks reiklus augalas, kad jo nebūtų galima sėkmingai auginti Lietuvos klimato sąlygomis.
Goji uogos pilnai prinoksta Spalio mėnesį. Tuomet jos yra džiovinamos, nes transportuoti nedžiovintas goji uogas yra per daug sudėtinga. Jos yra džiovinamos arba saulėje, arba naudojant industrinius procesus, kuriuose gali būti naudojami įvairūs chemikalai, pavyzdžiui sieros dioksidas, kuris gali turėtų šalutinių poveikių. Tačiau jums nėra dėl ko nerimauti, nes mūsų siūlomos goji uogos yra džiovintos saulėje ir be jokių cheminių medžiagų, kas suteikia šioms uogos ypatingą skonį bei padeda išsaugoti jų maistingumą!
Šiuos raudonos uogos turi įvairių kulinarinių paskirčių. Jas galime valgyti tiek žalias, tiek džiovintas. Jomis taip pat dažnai yra pagardinami batonėliai, jogurtai ar arbatos. Kadangi šios uogos Kinijoje yra naudojamos jau kelis tūkstančius metų, šioje šalyje yra įprasta jas naudoti įvairiems patiekalams gaminti. Tačiau iš goji uogų galima nesunkiai pasigaminti skanią arbatą, išspausti sultis ar net vyną. Nors vakaruose tai nėra įprasta, vietiniai Kinijoje naudoja ne tik pačias uogas, bet ir šių augalų lapus ir kamienus, kaip daržoves. Patartina palaikyti goji uogas vandenyje, kad jos taptų minkštesnėmis.
Apie goji uogų maistingumą ir jų tariamas naudas žmogaus organizmui yra prirašyta labai daug, tačiau vertėtų turėti omenyje, kad nevisi šie teiginiai yra pagrįsti moksliniais tyrimais. Nieko nuostabaus, nes goji uogos vakarų pasaulyje išpopuliarėjo tik 21 amžiaus pradžioje, kuomet jos buvo pavadintos “supermaistu” dėl tariamo šių uogų maistingumo. Todėl teiginius apie goji uogų naudą organizmui reikėtų sutikti su šiek tiek skepticizmo. Pavyzdžiui, reklamuojant šias uogas, dažnai teigiama, kad Kinijos pilietis Li Qing Yuenas vartojo goji uogas kasdien ir gyveno net 256 metus! Tačiau įrodymų dėl konkretaus šio piliečio amžiaus – nėra. Kita vertus, dėl to, kad goji uogose yra daug vitamino C, kaip ir „lietuviškuose” erškėtuogėse, spanguolėse ar maca uogose, bei kitų antioksidantų, abejonių turėtų nekilti.
Svarbu: kai kurie tyrimai rodo, kad goji uogos gali sukelti komplikacijų jei tuo pat metu yra vartojamas varafinas ar kiti vaistai nuo diabeto ar aukšto kraujo spaudimo. Todėl vartojantiems šiuos vaistus, prieš pradedant vartoti goji uogas reikėtų pasitarti su gydytoju.
Gamtoje randamas ir naudingų medžiagų prisotintas produktas? Būtent tokios yra goji uogos. Nors dažnai džiovinti vaisiai ar riešutai pasižymi skaidulų gausa, goji uogos jų ypač daug: 100 g. šių uogų skaidulų yra 13 g., o tai patenkina 52% jų rekomenduojamos paros normos! Kita vertus, šios uogos taip pat yra ir baltymų šaltinis, nes suvalgę tą patį kiekį jų gausite ir 28% baltymų RPN (o kartu su jais ir amino rūgščių), kas nėra tipiška džiovintoms uogoms ar vaisiams. Priešingai nei riešutuose, goji uogose nėra sočiųjų riebalų rūgščių, o sočiųjų riebalų vartojimo mažinimas padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Tačiau jeigu manote, kad tai visi šių uogų privalumai – laikykitės!
Goji uogos gali pasigirti išskirtine vitamino C gausa, nes suvartoję 100 g. šių uogų patenkinsite net 60% vitamino C RPN. Būtų sunku ką nors nustebinti, teigiant, kad vitaminas C padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą. Tačiau tuo šio efekto svarba žmogaus organizmui neapsiriboja. Vitaminas C padeda palaikyti normalų kolageno susidarymą, kuris yra reikalingas normaliai kaulų, kremzlių, dantenų, odos ir dantų funkcijai. Vitaminas C taip pat padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, psichologinę funkciją, mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Ir jeigu dar nežinojote, tai jis taip pat yra oksidantas, nes padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Tačiau tik vitaminais šios uogos neapsiriboja. Jose gausu ir kai kurių mineralų. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad geležies gausu ne tik mėsoje bet ir goji uogose: suvalgius 100 g. šių uogų organizmas gaus net 48% RPN geležies! Geležis, panašiai kaip ir vitaminas C, padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą. Taip pat, šis mineralas padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, energijos apykaitą bei normalų raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą.
Bet nepamirškit ir kalcio, kurio šaltinis taip pat yra goji uogos. Kalcis svarbus kaulams ir dantims, nes padeda palaikyti normalią jų būklę. Taip pat padeda palaikyti normalų kraujo krešėjimą, energijos apykaitą ir raumenų veiklą!
Plačiau apie goji uogas galite skaityti paspaudę šią nuorodą (anglų kalba).
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis. Referencinis vidutinio suaugusio asmens vartojimo kiekis (2000 kcal / 8400 kJ).
© 2018 – Ekorojus – visos teisės saugomos.
Jolanta –
Patinka goji uogų skonis, o kur dar visa nauda, kurią jos duoda… Teko valgyti keletą mėnesių šaltuoju metų laikotarpiu, tai pavyko ir nesusirgti ir gerai jaustis… O šitos goji uogos iš Himalajų kalnų yra apskritai skanesnės nei kitos, net pati uoga skiriasi tiek spalva, tiek konsistencija. Jos minkštesnės, ne tokios kietos, kaip būna perkant iš kitur. Tikrai vertos mokamos kainos.