Chia (ispaninio šalavijo) sėklų maistingumas (100 g)*

Šiuo metu chia sėklos (tariama: čija sėklos) yra vienas iš populiariausių supermaistų pasaulyje. Jos vartojamos ne tik dėl savo sudėties, bet ir dėl savo kulinarinio įvairiapusiškumo. Mat, kadangi jos neturi stipriai išreikšto skonio, maistingumo tikslais jas galima naudoti praktiškai bet kokiame patiekale: nuo elementariausių salotų ar glotnučio iki pagrindinio patiekalų padažų ar duonos.

100 gramų ispaninio šalavijo sėklų jūs rasite didelius kiekius įvairiausių mineralų. Šiose sėklytėse yra daug mangano – net 136% RPN bei daug fosforo – 123% RPN. Pastarasis mineralas padeda palaikyti normalią kaulų ir dantų būklę.

Tačiau chia sėklose yra ir kitų mineralų: čia rasite daug seleno (100%), daug vario (92%), daug magnio (89%), daug kalcio (79%), daug geležies (55%) ir daug cinko (46% RPN). Pavyzdžiui, seleno tokiame dideliame kiekyje maiste yra randama pakankamai retai. Bertoletijų riešutai yra geriausiai žinoma išimtis, tačiau apart šių riešutų, yra vos keletas kitų maisto produktų, turinčių daugiau šios medžiagos savo sudėtyje nei ispaninio šalavijo sėklos.

Tačiau chia sėklose apstu ne tik mineralų, bet ir kai kurių vitaminų. Šios sėklytės turi daug B grupės vitaminų: tiamino ir niacino čia randama atitinkamai 56% ir 55% RPN. Pirmasis vitaminas padeda palaikyti normalią širdies veiklą. Tuo tarpu niacinas padeda palaikyti normalią gleivinių bei odos būklę.

Chia sėklose taip pat yra daug skaidulinių medžiagų. Su 100 gramų šių sėklų jūs gausite net 138% skaidulų RPN. Nors praktiškai visos sėklos ir visi riešutai yra gamtos praturtinti skaidulomis, chia sėklų skaidulų kiekis yra vienas iš didžiausių tarp šių gamtos gėrybių. Dar viena priežastis pradėti vartoti šias sėklytes!

Jei to būtų maža, šiose sėklose taip pat randama alfa linoleno (ALR) ir linolo rūgšties, kurios padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. 100 gramų ispaninio šalavijo sėklų ALR randama 17.8 gramo, o linolo rūgšties – 5.8 gramo. Tiesa, norėdami, kad pasireikštų teigiamas poveikis, turėsite suvartoti bent 2 gramus ALR bei bent 10 gramų linolo rūgšties per parą. Panašų šių sveikųjų riebalų rūgščių profilį galite rasti ir kanapių sėklose bei auksinių linų sėmenyse.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie chia sėklas

Chia sėklos šiandien vis populiarėja vakarų pasaulyje, tačiau jos čia nėra auginamos. Jos buvo vartojamos dar Actekų laikais, todėl nieko nuostabaus, kad būtent Lotynų Amerikos šalys šiandien yra pagrindinės šių sėklų augintojos. Kai kurių istorikų teigimu, ispaninio šalavijo sėklos buvo trečias svarbiausias derlius Actekų kultūroje, nusileisdamas tik kukurūzams ir pupelėms.

Chia sėklos neturi aštraus skonio, todėl jos gali būti naudojamos įvairiems patiekalams paįvairinti. Šiandien jos yra maišomos į įvairias salotas, glotnučius, pusryčių dribsnius ar kitus skanėstus, jogurtus ir panašiai. Pagal 2009 metų Europos Sąjungos išleistą įstatymą, chia sėklos yra traktuojamos, kaip “naujoviškas maistas”, todėl jos taip pat gali būti naudojamos duonos gamyboje. Dėl to, kad jos gali sugerti iki 12 kartų daugiau vandens nei sveria pačios, šios chia sėklos naudojamos ir gaminant į želatiną panašias gelines medžiagas.

Dar nuo 1970-ųjų JAV paplito “chia naminių gyvunėlių” pardavimas. Tai yra dekoratyviniai gyvūnėliai, kuriuos laistant pradeda augti chia sėklų žolė. Vidutiniškai JAV kiekvienais metais parduodama apie pusė milijono tokių dekoratyvinių žaislų.

1 atsiliepimas apie Chia sėklos (ispaninio šalavijo sėklos), ekologiškos

  1. Įvertinimas: 5 iš 5

    Kęstas

    Super maistingos sėklos. Kadangi neturi jokio ryškaus skonio, jas galima dėti praktiškai visur. Labai patinka.

Parašyti atsiliepimą

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 1825 kJ/436 kcal; riebalų: 31.0 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 3.0 g); angliavandenių: 2.0 g (iš kurių cukrų: 0.0 g); baltymų: 20.0 g; druskos: 0.0 g.

Laikymo sąlygos: nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Meksika

Susijusios prekės