Avinžirniai - iš Rytų atkeliavęs ankštinis augalas, šiandien vis labiau populiarėjantis Vakaruose. Vertinami dėl savo unikalaus skonio, avinžirniai turėtų būti žinomi ir dėl dar vienos priežasties: maistingumo. Turintys daug vitaminų B1, B6 ir B9 bei geležies, kalio, fosforo ir vario, avinžirniai taip pat yra baltymingas maistas, todėl puikiai tinka žaliavalgiams.
Lęšiai yra ne tik skanūs, bet ir maistingi. Štai, termiškai neapdoroti lęšiai turi daug folio rūgšties, kuri padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją ir normalią imuninės sistemos veiklą. Šimte gramų lęšių yra net 240% šios medžiagos RPN. Be to, juose yra labai mažai druskos.
Mes esame įpratę valgyti žirnius, bet ar tikrai žinome apie jų suteikiamą naudą? Net ir išvirti žirniai vis tiek gali pasigirti turintys daug foliatų (kurie padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį) ir skaidulų bei esantys kalio, vario ir mangano šaltiniu.
Yra mažai pigesnių baltymų šaltinių nei baltosios pupelės. Tačiau ne tik baltymais jos gali pasigirti: dar nevirtos baltosios pupelės turi beveik visą rekomenduojamą paros mangano, kalio ir vario normą kiekviename šimtame jų gramų.
Ekologiškos, pikantiško skonio juodosios pupelės iš Kinijos. Puikus pasirinkimas, norint išbandyti kažką egzotiškesnio nei lietuviškos baltosios pupelės. Virtos juodos pupelės yra miltingos, puikiai išreikštos formos. Jos puikiai tinka egzotiškiems ir pikantiškiems patiekalams gaminti. Kaip ir kitų rūšių pupelėse, šiose yra gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų.
Mung pupelės yra ypatingos tuo, kad turi išskirtinai daug folio rūgšties. Net šias pupeles išvirus, šimte gramų jų vis tiek galima rasti 80% folio rūgšties RPN. Ši rūgšis padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, todėl mung pupelės gali būti naudingos turintiems problemų su imunitetu.
Raudonosios pupelės - kaip ir kitos - gali būti naudojamos įvairiems kulinariniams sumanymams įgyvendinti. Šios puikaus skonio, ekologiškos pupelės taip pat gali būti puiki alternatyva, jei pabosta kitų rūšių pupelės.
Sojos pupelės yra nepakeičiamos žaliavalgių maisto racione. Nieko nuostabaus, turint omeny didelį šių pupelių baltymų kiekį (36% paros normos šimte gramų). Tačiau sojos pupelės nėra viso labo mėsos pakaitalas: jos yra maistingos (daug vario, mangano, geležies ir fosforo), todėl jas valgyti vertėtų ne tik žaliavalgiams, bet ir visiems, kam rūpi jų maisto kokybė.
He Shou Wu yra kinų vaistažolių vaistas, pagamintas iš augalo Polygonum multiflorum, dar vadinamo Fo-ti, šaknų. Tradicinėje kinų medicinoje jis jau šimtmečius vartojamas bendrai sveikatai ir gerovei gerinti. Pagrindinės veikliosios medžiagos yra antrachinonai, kurie, kaip manoma, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, padedančiomis apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir kovoti su ligomis. He Shou...
Gulsčioji ragužė, dar žinoma kaip Tribulus terrestris, yra žydintis augalas, kilęs iš šiltų vidutinio klimato ir atogrąžų Senojo pasaulio regionų. Tribulus terrestris ypač vertinami dėl miltelių, kurie dėl sveikatą stiprinančių savybių plačiai naudojami tradicinėje kinų medicinoje ir ajurvedoje. Tyrimai parodė, kad gulsčiosios ragužės milteliai gali būti naudingi gerinant fizinį darbingumą,...
Lapiniai kopūstai (angl. kale) šiuo metu yra ko gero populiariausia daržovė sveikuolių tarpe ir pelnytai turi supermaisto statusą. Visų pirma, verta pastebėti, kad lapiniai kopūstai yra išskirtinai maistingi ir turi neįtikimus kiekius kai kurių maistinių medžiagų. Štai, 100 gramų lapinių kopūstų turi daugiau nei 200% visos paros normos vitaminų A, C ir K. Pastarojo yra net daugiau nei 700%, kas padaro šį augalą vienu didžiausią vitamino K koncentraciją turinčių augalų visame pasaulyje! Tai yra skaičiai, kurių daržovėse nepamatysi taip jau dažnai. O prie to pridėkite, kad lapiniai kopūstai yra labai universali daržovė, tinkanti daugelyje salotų ir patiekalų ir gausite tikrai puikų augalą.
Lapiniai kopūstai, kaip ir kiti žalumynai, turi daug antioksidantų, kurie saugo žmogaus ląsteles. Šie augalai išsiskiria tuo, kad juose esantys antioksidantai yra pakankamai unikalūs ir aptinkami šiose kopūstuose gan dideliais kiekiais. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo senėjimo, nuo neigiamo aplinkos poveikio bei vėžinių ląstelių susikūrimo.
Kitos medžiagos - tarp kurių patenka ir retai žmonių su maistu gaunami mineralai - taip pat ženkliai prisideda prie žmogaus organizmo apsaugos ir puoselėjimo. Štai, tyrimai rodo, kad kasdienis lapinių kopūstų sulčių vartojimas (jas galite pakeisti lapinių kopūstų glotnučiais) sumažina cholesterolio kiekį kraujyje bei padeda apsaugoti širdį nuo jo pertekliaus sukeliamų ligų.
Svarbiausia, kaip ir minėjome, kad šie kale kopūstai yra labai universalūs. Sveikuoliai juos naudoja, kaip garnyrą, kaip pagrindinį ar antraeilį salotų ingredientą ar kaip glotnučių ir sveikuoliškų kokteilių pagrindą.
Šis alyvuogių aliejus yra ypač tyras (extra virgin), nerafinuotas, išgautas tik mechaniniu šalto spaudimo būdu. Jam gaminant naudotos tik aukščiausios kokybės alyvuogės iš ekologinių ūkių, todėl jis atitinka visus aukščiausios kokybės reikalavimus. Alyvuogių aliejuje yra daug vitaminų E ir K, svarbių nesočiųjų riebalų rūgščių bei polifenolių. Šis puikaus, subalansuoto skonio aliejus gali būti naudojamas tiek kepimui, tiek patiekalų paskaninimui.