Džiovintų abrikosų maistingumas (100 g)*

Džiovinti abrikosai yra puikus šaltinis žmogaus organizmui svarbios geležies: 100 g. produkto jos yra 19% RPN. Geležis naudinga tuo, jog padeda palaikyti normalų raudonųjų kraujo kūnelio ir hemoglobino susidarymą, deguonies pernešimą, bei normalią energijos apykaitą. Esant geležies poreikiui, dar daugiau jo galite rasti kitame populiariame džiovintame vaisiuje – goji uogose. Be to, abrikosuose daug ir kito svarbaus mineralo – kalio, kurio suvartoję 100 g. abrikosų gausite net 58% RPN! Panašūs kiekiai kalio randami ir kituose džiovintuose vaisiuose: figose ar razinose. Kalis padeda palaikyti normalią raumenų veiklą, kraujospūdį bei normalią nervų sistemos veiklą.

Džiovintuose abrikosuose yra ir kitų mineralų, tokių kaip kalcis, magnis ir fosforas. Su 100 g. produkto jų patenkinsite atitinkamai 6.9%, 8.5% ir 10.1% RPN. Svarbu paminėti ir tai, kad 100 g. abrikosų, yra apie 7 g. skaidulinių medžiagų, o tai sudaro 29% rekomenduojamos skaidulų paros normos!

Tačiau be mineralų, šis maistas yra ir kai kurių vitaminų šaltinis. Juose daug vitamino E, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Suvartoję 100 g. abrikosų gausite 36% RPN. Taip pat gausite 22% ir 16% RPN vitamino A ir niacino. Vitaminas A padeda ne tik išsaugoti normalų regėjimą, bet palaikyti  ir normalią imuninės sistemos veiklą, odos ir gleivinių būklę. Taip pat – normalią geležies apykaitą, kurios šaltinis yra ir patys abrikosai. Niacinas kaip ir vitaminas A padeda palaikyti normalią odos ir gleivinių būklę.

Kiek mažesniais kiekiais, džiovintuose abrikosuose randama ir kitų vitaminų: vitamino B6, riboflavino, folio rūgšties, ir vitamino K. Su 100 g. produkto šių vitaminų gausite atitinkamai 10%, 5%, 5% ir 4% RPN.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie džiovintus abrikosus

Centrinėje Azijoje abrikosai buvo auginami nuo antikos laikų. Išties, džiovinti abrikosai buvo svarbi prekė transportuojama Šilko Keliu, nes juos būdavo įmanoma gabenti didžiuliais atstumais dėl jų ilgo galiojimo laiko. Iki 20 amžiaus, jie buvo plačiai paplitę Osmanų, Persų ir Rusijos imperijose. Šiais laikai, didžiausias džiovintų abrikosų gavėjas yra Turkija. Įprastai abrikosai džiovinami be kauliuko, o didesni vaisiai perpjaunami į puseles.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiški džiovinti abrikosai”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 1009 kJ/241 kcal; riebalų: 0.6 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.02 g); angliavandenių: 69.8 g (iš kurių cukrų: 53.4 g); baltymų: 3.8 g; druskos: 0.1 g.

Laikymo sąlygos: nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Turkija

Susijusios prekės