Sorų grūdų maistingumas (100 g)*

Sorų gūdai galbūt nėra tokie gerai žinomi, kaip kiti javai, tačiau tai yra ne ką maistingesni grūdai, kuriais galima nesunkiai paįvairinti savo dietą.

Kaip ir kiti grūdai, šie turi daug skaidulų. Suvalgę šimtą gramų šių grūdų, patenkintumėte 34% skaidulinių medžiagų poreikio.

Kaip ir dauguma pupelių, riešutų ar sėmenų, sorų grūdai taip pat yra turtingi variu ir manganu, kurių šimte gramų šių grūdų yra beveik visa reikalinga paros norma: po 80% RPN kiekvieno iš jų. Abi šios medžiagos yra antioksidantai, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Fosforas ir magnis yra kiti du mineralai, kurių šie grūdai turi daug. Pirmojo yra randama 41%, o antrojo – 30% RPN. Abu jie padeda palaikyti normalią kaulų būklę. Fosforas taip pat padeda palaikyti ir normalią dantų būklę. Sorų grūdai taip pat yra ir cinko bei geležies šaltinis, kurių čia randama atitinkamai 17% ir 21% RPN.

Šie grūdai taip pat gali pasigirti savo B grupės vitaminų kiekiu. Jose yra daug tiamino (38%) ir daug foliatų, dar žinomų kaip vitaminas B9 (43%). Be šių dviejų vitaminų, sorų grūdai yra ir vitaminų B2, B3 ir B6 šaltinis: jų randama atitinkamai 21%, 29% ir 27% RPN.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie sorų grūdus

Net 97% visų pasaulio sorų grūdų yra pagaminami besivystančiose šalyse bei sudaro reikšmingą tų šalių gyventojų maisto raciono dalį. Tai yra ypatingai svarbi kultūra neturtinguose ir nederlinguose Afrikos ir pietryčių Azijos regionuose. Dėl šių priežasčių šie grūdai yra esminis ingridientas nacionalinėje šių šalių virtuvėje.

Taip pat ir istoriškai šie grūdai užėmė reikšmingą vietą žmonių maisto racione. Rytų Azijoje jie yra auginami jau daugiau nei 10 000 metų bei yra yra vertinami dėl savo našumo, trumpo augimo laikotarpio ir gebėjimo augti sausame ir auktšos temperatūros klimate.

Šiandien didžiausia sorų grūdų augintoja yra Indija, užauginanti kiek daugiau nei trečdalį visų sorų grūdų. Nigerija ir Nigerio respublika pagamina dar 27%. Tarp dešimties didžiausių šių grūdų augintojų, vienintelė Kinija yra išsivysčiusi šalis, kai tuo tarpu visos kitos valstybės, be jau minėtosios Indijos, yra iš Afrikos žemyno.

Nors Indijoje sorų grūdų užauginama vis daugiau, dėl augančių pragyvenimo standartų ir kitų grūdų prieinamumo, žmonės yra linkę sorus vartoti rečiau. Todėl šiandien šie grūdai vis dažniau vartojami gyvuliams šerti ar alkoholiui gaminti.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiški sorų grūdai”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 1582 kJ/378 kcal; riebalų: 4.22 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.72 g); angliavandenių: 64.35 g (iš kurių cukrų: 0.0 g); baltymų: 11.0 g; druskos: 0.01 g.

Laikymo sąlygos: nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Austrija

Susijusios prekės