Burnočių grūdų maistingumas (100 g)*
Burnočių grūdai yra dar vienas iš tų lietuviams neįprastų maisto produktų, atkeliavusių iš kažin kur. Tačiau nereikėtų būti skeptiškiems: tai yra skanūs, maistingi ir kulinariškai įvairiapusiški grūdai, kilę iš Pietų Amerikos.
Burnočių grūdai turi daug mangano, kuris padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią kaulų būklę, normalų jungiamojo audinio formavimąsi bei padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Kadangi šimte gramų šių grūdų yra net 167% rekomenduotinos vienos dienos mangano normos, jūs visą reikalingą kiekį galėsite gauti suvalgę vos kiek daugiau nei 50 gramų burnočių grūdų. Daug mangano galite rasti ir kituose javuose: sorų, avižų ar miežių grūduose.
Bet manganas nėra vienintelė maistinė medžiaga, kurios šie grūdai turi daug. Fosforas, magnis ir geležis taip pat randami didelėmis koncentracijomis. Fosforas – medžiaga, kuri padeda palaikyti normalią ląstelių membranų funkciją – randamas 80% RPN koncentracija. Magnis, kuris padeda palaikyti normalią baltymų sintezę, aptinkamas 66% RPN koncentracija. Na, o geležis, atliekantis tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese, aptinkamas 54% RPN koncentracija.
Be šių medžiagų, burnočių grūdai yra cinko, kalio ir kalcio šaltinis. Šie mineralai randami šiomis proporcijomis: 29%, 25% ir 20% RPN.
Šie grūdai dar gali pasiūlyti ir daug skaidulinių medžiagų. Šimtą gramų šių grūdų sudaro net 6.7 gramo skaidulų, kas yra tolygu 27% skaidulų RPN suaugusiam žmogui.
Be to, burnočių grūduose nėra glitimo, kas reiškia, kad šis produktas gali būti pigi ir maistinga alternatyva kitiems produktams, neturintiems glitimo. Ieškantiems kitų grūdų, kuriuose nėra glitimo, galėtume pasiūlyti bolivinę balandą, kuri yra ne tik vienas populiariausių, glitimo neturinčių maisto produktų tarp sveikuolių, bet ir velniškai maistinga.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Apie burnočių grūdus
Manoma, kad burnočių grūdai sudarė net iki 80% visos actekų su maistu gaunamos energijos iki pasirodant ispanams. Be to, kad tai buvo pagrindinis energijos šaltinis, actekai burnočių grūdus taip pat plačiai naudojo savo apeigose ir festivaliuose.
Dėl to, kad šie grūdai neturi glitimo, yra maistingi ir lengvai paruošiami, 1970-aisiais žmonės iš naujo atrado burnočius. Tai prasidėjo Meksikoje, kur šis augalas yra auginamas, o jo grūdai turi įvairių paskirčių: nuo skanaus ir neįpareigojančio užkandžio iki ingrediento karštame vakarienės patiekale.
Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.
Reviews
There are no reviews yet.