Džiovintų bananų maistingumas (100 g)*

Džiovinti bananai arba bananų traškučiai – gana kaloringas maisto produktas: 100 g.produkto turi kiek daugiau nei 500 kalorijų arba apie ketvirtį rekomenduojamos paros normos. Viena to priežasčių yra ta, kad juose nemažai riebalų, todėl produktą reikėtų vartoti saikingai. Kita vertus, kaip ir kiti džiovinti vaisai (pvz. goji uogos ar figos) ar riešutai, bananų traškučiai yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis, kurių 100 g. yra apie trečdalis RPN.

Be to, džiovintuose bananuose yra svarbių mineralų. Šie traškučiai yra puikus kalio ir magnio šaltinis, nes suvartoję 100 g. gausite atitinkamai 26% ir 20% rekomenduojamos šių mineralų paros normos. Magnis labai naudingas žmogaus organizmui: jis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį, išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, raumenų funkciją, baltymų sintezę, normalią kaulų ir dantų būklę, normalią psichologinę funkciją. Panašiai kaip magnis, kalis padeda palaikyti normalią raumenų ir nervų sistemos veiklą, o taip pat – ir normalų kraujospūdį.

Jie taip pat yra vario šaltinis, o mangano juose ypač daug. Šie mineralai turi antioksidacinių savybių, t.y. padeda ląsteles apsaugoti nuo oksidacinės pažaidos. Su 100 g produkto šių mineralų RPN patenkinsite atitinkamai 20% ir 78%!

Džiovinti bananai yra vitamino B6 šaltinis, kurios 100 g. produkto yra apie 18% RPN. Šis vitaminas, panašiai kaip ir ankščiau minėti mineralai magnis ir kalis, padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, psichologinę funkciją, mažina pavargimo jausmą ir nuovargį. Taip pat, jis padeda palaikyti normalų raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą.

Juose taip pat randama ir kitų vitaminų ir mineralų. 100 g. džiovintų bananų yra cinko, fosforo bei geležies: atitinkamai 7%, 8% ir 9% RPN. Taip pat, vitamino C, tiamino ir folio rūgšties, kurių 100 g. produkto yra apie 7%.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie bananus

Manoma, kad pirmiausia bananus pradėjo auginti gentys Pietryčių Azijoje ir Papua Naujojoje Gvinėjoje maždaug 5000 metų prieš Kristų. Panašiu laiku jie pasklido ir Afrikos regionuose ir Madagaskare. Vidurio Rytuose, Šiaurės Afrikoje (Egiptas, Palestina) jie pradėjo plisti apie IX-X-tą amžius, tačiau jie jau buvo minimi senuosiuose Islamo tekstuose.

Į Pietų Amerika bananai pateko vėliau, kur juos atgabeno keliautojai iš kito žemyno. Pietų ir Centrinės Amerikos klimato dėka, čia jie lengvai įsitvirtino ir buvo pradėti masiškai auginti. Šie regionai vis dar užaugina didelius kiekių vaisių, tačiau India, Uganda ir Kinija tapo didžiausiomis bananų gavėjomis.

Įdomu tai, kad šiuolaikiniai bananai yra daug mažesni nei jų pirmtakai ir nebeturi didelių sėklų kurios būdavo įprastos šiems vaisiams.

Džiovintis bananų traškučiai dažnai būna miuslio ar kitų riešutų ir džiovintų vaisių mišinių sudėtine dalimi.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiški džiovinti bananai”

Sudėtis: bananai*, augalinis aliejus*, cukrus*, medus*. * - ekologiški ingredientai

Maistinė vertė (100 g): 2165 kJ/522 kCal; riebalų: 25-30 g; angliavandenių: 64-69 g (iš kurių cukrų: 21.2 g);

Laikymo sąlygos: Atidarius pakuotę laikyti sandariai, vėsioje ir sausoje vietoje.

Kilmės šalis: Filipinai

Susijusios prekės