Šis ypač tyras (extra virgin), ankstyvo spaudimo, nerafinuotas alyvuogių aliejus – tikra gamtos dovana. Tai yra aukščiausios kokybės aliejus, išsiskiriantis savo skoniu. Mechaniniu šalto spaudimo būdu išgaunamam aliejui yra naudojamos tik ekologiškos ir aukščiausią kokybę atitinkančios alyvuogės. Aliejus yra spaudžiamas pirmosiomis valandomis po alyvuogių nurinkimo. Spaudimo metu yra kontroliuojama temperatūra, kuri negali pakilti aukščiau 27 °C, todėl aliejus tinka ir žaliavalgiams bei išsaugo didesnę dalį maistingųjų medžiagų. Jis yra puikaus, subalansuoto ir išskirtinio skonio bei puikiai tiks daugeliui patiekalų paskaninti. Yra ne aukštesnio nei 0.8% rūgštingumo.
Alyvuogių aliejuje yra svarbių ir žmogaus organizmui būtinų nesočiųjų oleino, linolo, omega bei kitų riebalų rūgščių. Siekiant šių rūgščių įsisavinimo derėtų aliejų vartoti gryną, nekaitintą. Nekaitintas aliejus taip pat išlaiko solidesnį skonį. Šiame aliejuje taip pat yra aukšta polifenolių koncentracija. Be to, jame yra daug vitamino E ir vitamino K.
Alyvuogių aliejų galima naudoti tiek kepimui, tiek salotų ar kitų patiekalų ruošimui/paskaninimui. Jis taip pat yra naudojamas odos priežiūrai. Tačiau renkantis alyvuogių aliejų derėtų atkreipti dėmesį į jo spaudimo metus. Neseniai spaustas aliejus turi daug malonesnį ir ryškesnį skonį. Su laiku aliejus praranda savo skonį, todėl vėliau nei prieš metus spausti aliejai dažnai yra naudojami tik kepimui.
Daugiau nei pusę visame pasaulyje suvartojamo alyvuogių aliejaus pagamina Ispanija. Italija, Graikija, Tunisas ir Marokas kartu sudėjus išspaudžia apie 30% pasaulyje pagaminamo aliejaus. Tik maža dalis viso pagaminamo aliejaus yra ypač grynas (extra virgin). Ispanija ir Italija taip pat yra didžiausios alyvuogių aliejaus vartotojos. Tiesa, vidutiniškai vienam gyventojui tenkančio aliejaus kiekio niekas neprilygsta Graikijai – vidutinis graikas per metus suvartoja net 24 kilogramus aliejaus!
Reviews
There are no reviews yet.