Matcha milteliai yra gaminami sumalant specialiai užaugintus ir apdorotus žaliosios arbatos lapus. Kuo šių lapų auginimo ir apdorojimo būdas skiriasi nuo įprastai auginamos žaliosios arbatos? Visų pirmiausia, apie tris savaites prieš nurinkimą, lapai yra auginami šešėlyje. Tokiu būdu auginami lapai prikaupia daugiau kofeino ir tianino. Nurinkus ir išdžiovinus šiuos lapus, prieš juos sumalant yra atsikratoma stiebų ir gyslelių. Tuomet kruopščiai atrinkti arbatos lapeliai yra susmulkinami iki kol yra išgaunami šie ryškiai žalia matcha. Tokiu būdu paruošti žaliosios arbatos milteliai yra vartojami juos ištirpinant vandenyje ar piene.
Nors vakaruose matcha tik pradeda populiarėti, savo gimtinėse – Kinijoje ir Japonijoje – matcha yra naudojama nuo senų senovės. Ji yra naudojama tiek paprasčiausiai arbatai gaminti, tiek įvairiems maisto produktams pagardinti – nuo konditerinių gaminių iki makaronų ar salotų. Tortai, ledai, sausainiai ar keksai, kuriems dominuojantį skonį suteikia matcha – įprastas reiškinys. Šiandien yra gaminamos net matcha kavos, kurių galima įsigyti daugelyje kavą išsinešimui parduodančių vietų. Plačiausiai šie milteliai paplitę Japonijoje, tad norintiems įkvėpimo matcha panaudojimui reikėtų tiesiog pasidomėti Japonijoje dominuojančiais patiekalų receptais.
Kuo gali būti naudingi žaliosios arbatos milteliai? Pradžiai, jie yra kupini antioksidantų, kas yra įprasta kai kuriems supermaistams, pavyzdžiui mėlynių ar acai uogų milteliams. Tačiau galbūt pagrindinė priežastis, kodėl yra vartojami matcha milteliai yra jų nauda nervams ir smegenims: budistai nuo seno geria iš jų pagamintą arbatą, nes ji padeda nusiraminti, pagerina atmintį bei koncentraciją. Dėl kofeino ir kitų medžiagų, matcha, kaip ir kitų rūšių žalioji arbata, suteikia energijos.
Bet tai toli gražu nėra viskas. Vartodami matcha jūs taip pagreitinsite savo medžiagų apykaitą, kas leis greičiau sudeginti nereikalingas kalorijas. Taip pat, jau minėto ypatingo žaliosios arbatos lapelių auginimo būdo, per paskutines tris savaites juose prisikaupia labai daug chlorofilo, kuris leidžia išvalyti organizmą efektyviau iš jo pašalinant toksinus ir sunkiuosius metalus, tuo pat metu sustiprinant imunitetą.
Matcha milteliai yra skirstomi į tris lygius. Aukščiausio – ceremoninio – lygio milteliai yra dažniausiai naudojami tik iškilmingose budistų šventyklų arbatos ceremonijose. Tai aukščiausios kokybės ir kruopščiausiai paruošiami milteliai, tačiau skonių skirtumas nuo žemesnės kategorijos miltelių yra nežymus. Tokios matcha kaina gali siekti iki 150 dolerių už 100 gramų. Antrojo – premijinio – lygio milteliai, kurie išsaugo visas maistines medžiagas bei antioksidantus. Jie yra gaminami iš žaliosios arbatos krūmo viršūnės lapelių. Tokių miltelių kaina – iki 80 dolerių už tą patį kiekį. Žemiausio – kulinarijai skirto – lygio žaliosios arbatos milteliai turi kiek kartesnį skonį ir yra gaminami iš žemiau augančių lapelių.
Reviews
There are no reviews yet.