Ekorojus - ekologiškas maistas Ekorojus - ekologiškas maistas
  • Pradžia
  • Parduotuvė
    • Ankštiniai
    • Dribsniai
    • Džiovinti vaisiai ir uogos
    • Gėrimai
    • Grūdai
    • Kitas maistas
    • Kruopos
    • Makaronai
    • Miltai
    • Riešutai
    • Saldikliai ir saldumynai
    • Sėklos
    • Supermaistas
  • Akcijos
  • Straipsniai
  • Receptai

Ligų sezonas mokslo akimis

2018 18 vasario /Posted byAdministratorius / 1574 / 0

Sirgti nemėgsta niekas, tačiau šiuo metu laiku to išvengti – ypač sunku. Gripo epidemija apėmė didžiąją dalį Lietuvos ir toliau plinta. Žinoma, situacija būtų visiškai kitokia, jeigu per šiuos keletą mėnesių, niekas neitume iš savo namų. Deja, neturėti kontakto su kitais žmonėmis, o taip pat ir sergančiais – sudėtinga, todėl įdomesnis klausimas yra – kaip išvengti gripo ir kitų kvėpavimo takų ligų, kardinaliai nekeičiant gyvenimo būdo?

Vitamino D ir kvėpavimo takų ligų ryšys

Praeitų metų vasarį publikuotas tyrimas atskleidė, kad vienas to faktorių galėtų galėtų būti vitaminas D. Juk gana logiška: žiemą žmonės gauna mažiau saulės šviesos ne tik dėl trumpesnių dienų, bet ir dėl bjauresnių, labiau apniukusių orų. Vitaminas D žmogaus organizme gaminamas saulės šviesos pagalba, ir todėl žiemos laikotarpiu daugelis mūsų gauname mažiau šio vitamino.

Įdomu tai, kad ne vienas tyrimas tyrė šį klausimą, ir nemažai jų nepavyko rasti ryšio tarp gripo ir panašių ligų bei vitamino D trūkumo. Tačiau tyrėjai iš Didžiosios Britanijos išanalizavo kitus 25 klinikinius tyrimus apimančius apie 11,000 pacientų iš 14 valstybių pastebėjo dėsningumą: žmogaus organizmui didesnę naudą turi ne vienkartinės dozės vitamino D, tačiau pastovus papildų su šiuo vitaminu vartojimas.

Gauti vitamino D su maisto produktais natūraliai – sudėtinga. Jo aptinkama riebioje žuvyje ar shiitake grybuose, todėl tokie rezultatai yra argumentas, kodėl šiuo vitaminu maisto produktai turėtų būti praturtinti valstybiniu lygiu, kaip tai daroma JAV. Šioje valstybėje, pienas dirbtinai papildomas vitaminu D.

Kita vertus, jo galima gauti vartojant papildus. Išties, tyrimas pastebėjo, kad žmonės kurie vartojo tokius papildus reguliariai, sumažino tikimybę susirgti kvėpavimo takų ligomis nuo 10 iki 50%. Stipriausiai šis teigiamas poveikis pasireiškė tiems, kurių organizme buvo aptikta ypač mažai vitamino D.

Kvėpavimo takų ligos apima slogą, gripą, bronchitą ir plaučių uždegimą ir nemažai žmonių jais serga kasmet. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje kasmet apie 70% žmonių suserga bent viena iš šių infekcijų ir nemažai daliai tokių pacientų būna išrašomi antibiotikai. Pasaulyje nuo šių infekcijų miršta apie 3 milijonus žmonių, todėl tai yra pakankamai reali grėsmė. Todėl jei dėl apniukusių orų ar trumpų dienų negalite sau leisti pasimėgauti saule, nepamirškite apie vitaminą D.

Žinoma, nereiktų pamiršti ir apie vitaminą C, dėl kurio vyrauja aiškus mokslinis sutarimas: šis vitaminas padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą. Nemažą jo rekomenduojamos paros normos rasite pavyzdžiui maca milteliuose ar goji uogose.

Ką daryti susirgus?

Tačiau ta pati logika negaliojau jau susirgus. Ar pastebėjote, kad tam nutikus, pasikeičia jūsų mitybos įpročiai? Neretam, negaluojant – norisi šilto sultinio ar arbatos su medumi. Ir tam gali būti tam tikras paaiškinimas. Vienas tyrimas su pelėmis atskleidė, kad pasikeitę mitybos įpročiai ligos akivaizdoje veikia kaip mechanizmas padedantis išgyventi.

Uždegimas yra bendra organizmo reakcija, kurios metu aktyvuojama imuninė sistema. Kuomet ji aptinka įsibrovėlį – virusą ar bakterinę infekciją – kovodama su juo ji sukelia visus nemaloniuosius simptomus, kurie gali net pražudyti patį organizmą. Kitaip tariant – sirgdami, mes kovojame tiek su įsibrovėliu, tiek su mūsų pačių imunine sistemos reakcija į jį. Tirdami peles, Yale universiteto mokslininkai pastebėjo, kad į jų organizmą patekus virusui ar bakterinei infekcijai, jos kaip ir žmonės prarasdavo apetitą, tačiau priklausomai nuo sukelėjo tipo, juos reaguodavo skirtingai: apimtos gripo, po kurio laiko jos atgaudavo apetitą, kuris tyrėjų nuomone padėdavo joms pakelti uždegimo pasekmes ir įveikti patį virusą. Anot jų, gliukozės produktai, kurių jos gaudavo, apsaugodavo pelių smegenų ląsteles, o jų negavusios – ląstelės nykdavo veikiamos anti-virusinės imuninės sistemos reakcijos.

Kita vertus, pelėms gliukozės stygius būdavo naudingas, kuomet jas apimdavo bakterinė infekcija. Šiuo atveju organizmas kaip kurą pradeda deginti ketonus (suskilę riebalai kraujyje) ir pereiną į ketogeninę būseną (apie riebalų naudą ir ketogeninę dietą mes jau užsiminėme čia). Pasirodo, ši būsena pelėms buvo naudinga, o jeigu bakterinės infekcijos metu, jos gaudavo gliukozės – jas apimdavo simptomai panašūs į epilepsiją, pasireiškiančius dėl neuronų pažeidimo. Taip nutikdavo, nes susidarydavo per daug laisvųjų radikalų jų organizmuose, dėl šalutinės reakcijos į bakterinę infekciją ir gliukozės pasisavinimo.

Ką ši techninė tirada reiškia praktiškai? Tai, kad priklausomai nuo ligos, naudingos gali būti skirtingos strategijos. Peršalus ir neturint daug temperatūros, reiktų nepamiršti maitintis ir vartoti arbatą su medumi: gliukozė padės lengviau susidoroti su uždegimo simptomais. Tačiau esant didelei temperatūrai, kurios dažniausia pasireiškia organizmą užpuolus bakterinei infekcijai, jums reikės ne tik antibiotikų, tačiau mitybos įpročių pakeitimo: jeigu panašūs procesai, aprašyti aukščiau, veikia ir žmogaus organizme, tuomet ligą lengviau įveiksite atsisakydami anglevandenių (kurių virškinimo metu gaunama gliukozė) arba maisto apskritai.

Likite sveiki!

Pasidalinti įrašu

Susiję įrašai

CBD
Straipsniai
Skaityti daugiau

Kas yra CBD?

2021 29 spalio 0
CBD dar žinomas kaip kanabidiolis yra vienas efektyviausių ir labiausiai ištirtų iš daugiau nei 100 kanabinoidų, randamų kanapėse. Tai antra labiausiai paplitusi kanapių veiklioji medžiaga.... Skaityti daugiau
Ekologiška sodininkystė
Straipsniai
Skaityti daugiau

Ekologinės sodininkystės pradžiamokslis

2020 25 balandžio 0
Ekologijos tema šiandien diskutuoja labai daug. Suprantama, nes nepažabota žmonių veikla labai paveikė gamtą, o tuo pačiu ir mūsų pačių aplinką ir gyvenimo kokybę. Todėl... Skaityti daugiau
adaptogenai
Straipsniai
Skaityti daugiau

Adaptogenai – kas tai?

2018 7 gruodžio 0
Lietuvoje adaptogenų vartojimas dar nėra taip plačiai paplitęs, kaip kitose Vakarų valstybėse. Maža to, apie adaptogenus apskritai nėra žinoma labai daug. Tačiau turint omenyje jų... Skaityti daugiau
supermaistas
Straipsniai
Skaityti daugiau

Populiariausi supermaisto produktai

2018 19 balandžio 0
Apie vadinamąjį supermaistą girdime labai daug. Vis daugiau ir daugiau supermaisto produktų pasiekia lietuviškų parduotuvių lentynas. O kur dar tas faktas, kad net ir gimtinėje... Skaityti daugiau
Straipsniai
Skaityti daugiau

Be mėsos – gyventi galima?

2018 2 balandžio 0
Yra daugybė priežasčių, kodėl žmonės atsisako vartoti mėsą: vieni pereina prie vegetariškos ar net veganiškos dietos dėl meilės gyvūnams, siekio tausoti aplinką, kai kurių mokslinių... Skaityti daugiau

Palikti atsakymą Atšaukti atsakymą

Your email address will not be published. Required fields are marked

Paieška

Su mumis susisiekti galite
El. paštu: sarunas@ekorojus.lt

UAB "Ekodausa" dabar veiklą vykdo per elektroninę parduotuvę Nutriwell:

Nutriwell.lt logotipas

Naujienlaiškis

© 2018 – Ekorojus – visos teisės saugomos.

Apie mus | Prekių grąžinimas | Privatumo politika | Pristatymas | Atsiskaitymas