Baltųjų ryžių maistingumas (100 g)*
Ryžiai – vienas populiariausių maisto produktų pasaulyje. Tai daug anglevandenių ir mažai riebalų turinčios kruopos, kurias žmonės vartoja kaip garnyrą ar pagrindinį patiekalą (mažiau išsivysčiusiose valstybėse).
Baltuosiuose ryžiuose, priklausomai nuo dydžio, yra nemažai mineralų: 100 g sausų kruopų randama 21-22% RPN vario bei, kaip ir įprasta grūdiniuose produktuose, daug mangano; tiklsiau – 51-54% RPN. Daugiau mangano (be žemiau minimų rudųjų ryžių) randama chia sėklose ar kynvoje, paminint tik keletą produktų. Ilgo grūdo baltuosiuose ryžiuose taip pat aptinkama seleno, kurio 100 g yra apie 27% RPN ir fosforo – 16% RPN. Selenas padeda palaikyti normalią skydliaukės ir imuninės sistemos veiklą, fosforas – normalią kaulų ir dantų būklę, o prieš tai minėti varis ir manganas – normalią energijos apykaitą bei padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Baltieji ryžiai taip pat yra vitamino B5 dar žinomo kaip pantoteno rūgštis šaltinis – jo tame pačiame kiekyje yra apie 16-21% RPN. Šis vitaminas padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį bei palaikyti normalią protinę veiklą.
Rudųjų ryžių maistingumas (100 g)*
Skirtingai nei baltieji ryžiai, rudieji ryžiai savo sudėtyje turi daugiau maistinių medžiagų, nes būna mažiau apdoroti.
Rudieji ryžiai išsaugo daugiau B grupės vitaminų – tiamino arba vitamino B1, niacino arba vitamino B3, pantoteno ir vitamino B6. Priklausomai nuo dydžio, su 100 g rudųjų ryžių šių vitaminų rekomenduojamą paros normą patenkinsite atitinkamai 37-49%, 26-40%, 34-36%. Šie vitaminai padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą ir psichologinę funkciją. Taip pat yra vitamino B5 arba pantoteno rūgšties, kurio tas pats kiekis patenkins 17-24% RPN. Šis vitaminas padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį bei palaikyti normalią protinę veiklą.
Ruduosiuose ryžiuose yra ir žymiai daugiau mangano, kurio 100 g kruopų yra 142-187% RPN. Šis mineralas padeda palaikyti normalią kaulų būklę ir jungiamojo audinio formavimąsi. Šios rūšies ryžiai taip pat yra ir fosforo, magnio, cinko ir vario šaltinis. Tame pačiame kiekyje ir priklausomai nuo dydžio, šių mineralų yra 37-44%, 30-38%, 20-21% ir 27-30% RPN. Kuo jie naudingi organizmui? Fosforas padeda palaikyti ląstelių membranų funkciją, magnis – normalią kaulų ir dantų būklę, cinkas – normalią plaukų, odos ir nagų būklę, o varis – normalią imuninės sistemos veiklą bei padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.
Apie ryžius
Ryžiai yra pačios svarbiausios kruopos žmonių mityboje kalorijų prasme, nes penktadalį suvartotų žmonių kalorijų pasaulyje sudaro iš ryžių gautos kalorijos. Jų ypač daug suvartojama Azijoje.
Dažniausia ryžiai būna vienmečiai, o jų auginamas labiausiai tinkamas tuose regionuose, kur iškrenta daug drėgmės, o rankinio darbo kaštai – nedideli, nes jiems reikia skirti daug dėmesio ir vandens. Kita vertus, ryžiai yra visiškai nelepūs reljefui, nes gali būti auginami netgi stačioje įkalnėje, jeigu yra patenkinamas vandens poreikis.
Manoma, kad laukiniai ryžiai galėjo išsivystyti iš Australijoje augančių augalų, tačiau genetiniai tyrimai rodo, kad kultivuojami ryžiai buvo pradėti Senovės Kinijoje maždaug prieš 8,200 – 13,500 metų. Kinija ir šiais laikais yra didžiausia šių kruopų gavėja, o kartu su Indija išgauna apie pusę visos pasiūlos.
Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.
Reviews
There are no reviews yet.