Druska yra vienas svarbiausių prieskonių šiandieninėje virtuvėje. Nors dabar ji nėra tokia svarbi, kad dėl jos prasidėtų karas, anksčiau buvo būtent taip: dėl druskos žmonės net kariavo. Dideli kiekiai druskos nėra naudingi žmogaus organizmui, tačiau maži kiekiai ne tik nekenkia, bet ir yra būtini norint patenkinti organizmo poreikius.
Himalajų druska susidarė prieš daug milijonų metų ir yra išgauna iš Pakistane, 5000 pėdų gylyje, kur kasyklos stovi jau daugiau nei tūkstantmetį. Tik Pakistane išgaunama druska yra laikoma tikra Himalajų druska. Skirtingai nei įprasta druska, ši savo sudėtyje taip pat turi papildomų medžiagų, neaptinkamų įprastoje druskoje: chromo, geležies, cinko, vario ir daug kitų medžiagų pėdsakų (viso 84!). Maža to, Himalajų druska yra daug mažiau apdorojama, kas leidžia jai išsaugoti didesnę dalį maistinių medžiagų nei įprasta druska, kuri dažniausiai apdorojama taip smarkiai, kad joje nebelieka jokių maistinių medžiagų apart vienintelio mineralo: natrio. Todėl tokia įprastinė rafinuota druska savo maistingumu neprilygsta Himalajuose išgaunamai druskai (lygiai taip, kaip rafinuotas cukrus neprilygsta nerafinuotam). Skirtingai nei įprasta, ši druska taip pat dažniausiai yra renkama bei apdorojama rankomis. Ji taip pat yra laikoma gryniausia Žemėje randama druska.
Įprastinė, rafinuota druska dėl apdorojimo aukštoje temperatūroje praranda savo natūralią struktūrą ir todėl organizmas ją pasisavina sunkiau. Tuo tarpu dėl to, jog Himalajų kalnuose išgaunama druska išlaiko tiek savo natūralią struktūrą, tiek savo cheminę sudėtį ir todėl organizmas ją pasisavina kur kas lengviau.
Nepaisant to, kad Himalajų druska yra maistinga, didžiąją dalį jos sudėties vis tiek sudaro natrio chloridas. Dėl šios priežasties reikėtų vengti per didelio jos vartojimo. Kaip ir įprasta druska, per didelis ir dažnas šios druskos vartojimas gali sukelti neigiamų padarinių: pavyzdžiui, gali padidėti kraujo spaudimas.
Plačiau apie šią druską galite skaityti čia.
Reviews
There are no reviews yet.