Ruginių miltų maistingumas (100 g)*

Iš rugių dažniausiai yra gaminami miltai, tačiau jie taip pat yra naudojami ir įvairaus alkoholio gamyboje. Norintiems paįvairinti savo javų racioną, ruginių miltų patiekalai gali būti puikus pasirinkimas, nes jose yra pakankamai daug maistingųjų medžiagų.

Nepriklausomai nuo miltų rūšies, t.y. nuo to ar ruginiai miltai yra šviesūs ar tamsūs, visi jie turi daug skaidulinių medžiagų bei tiamino, kuris padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą. Be to, šie miltai yra ir fosforo bei vitamino B6 šaltinis.

Tačiau visada reikėtų atminti, kad kuo tamsesni ruginiai miltai – tuo daugiau maistingųjų medžiagų jose yra.

*Remiantis USDA Food Composition Databases duomenimis.

Apie rugius

Rugiai yra glaudžiai susiję su miežiais ir kviečiais, tačiau istoriškai nebuvo tokie populiarūs, kaip pastarieji. Manoma, kad iš pradžių miežiai pradėjo augti dabartinėje Turkijos teritorijoje. Iš ten jie atkeliavo į Europą, kaip atsitiktinė priemaiša kviečiuose. O pradėti auginti Europoje, kaip atskiri javai, jie buvo tik prieš 3500-3800 metų.

Būtent Europoje ir yra užauginama daugiausia rugių. Vokietija, Lenkija, Rusija ir Baltarusija užaugina apie 70% viso pasaulio rugių. Jei prie šio sąrašo pridėsime ir Ukrainą bei Daniją, šis skaičius išauga iki 80%. Tarp dešimties didžiausių rugių augintojų yra tik dvi šalys, neesančios Europos žemyne – Kinija ir Kanada.

Tačiau, kad ir kaip ten bebūtų, pastaruoju metu užauginamas rugių kiekis sparčiai mažėja. Pavyzdžiui, Rusijoje nuo 1992 iki 2012 metų rugių produkcija sumažėjo net 85%! Produkcijos mažėjimas kitose šalyse nėra toks drastiškas, tačiau taip pat reikšmingas.

Lyginant su kitais javais, rugiai gali augti santykinai nederlingoje žemėje bei yra kur kas atsparesni šalčiui. Pavyzdžiui, jie gali išgyventi šaltį, kuris pražudytų kviečius.

Čia pateikta informacija yra bendrinio pobūdžio ir gali skirtis nuo tos, kuri yra nurodoma ant pakuotės. Esant bet kokiems neatitikimams tarp čia pateiktos ir ant pakuotės esančios informacijos, visada reikėtų vadovautis ant pakuotės pateikta informacija.

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Būkite pirmas aprašęs “Ekologiški ruginiai miltai”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Maistinė vertė (100 g): 1292 kJ/304 kcal; riebalų: 1.4 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių: 0.25 g); angliavandenių: 64.3 g (iš kurių cukrų: 0.0 g); baltymų: 6.9 g; druskos: 0.18 g.

Laikymo sąlygos: nuo +6 iki +23 C temperatūroje.

Kilmės šalis: Lietuva

Susijusios prekės