JAV itin populiarus klevų sirupas gali puikiai atstoti cukrų. Šis saldiklis, kažkiek primenantis medų, gali pasiūlyti ir keletą maistingųjų medžiagų: šimte gramų klevų sirupo yra aptinkama net 115% mangano ir 90% riboflavino RPN.
Nors kuskusas yra atkeliavęs iš Šiaurės Afrikos, kur jis yra vienas pagrindinių maisto produktų, jis tampa vis labiau populiarus Europoje. Štai, Prancūzijoje kuskusas yra laikomas vienu iš mėgstamiausių tradicinių šalies patiekalu. Kadangi kuskusą paruošti nėra sudėtinga - užtenka grūdus užpilti verdančiu vandeniu bei keletą minučių palaukti, kol šie išbrinks - kviečiame jus išbandyti šį egzotišką ir labai skanų patiekalą!
Imbieras yra pats populiariausias prieskonis pasaulyje. Ji turi daugybę kulinarinių paskirčių ir yra naudojamas tiek konditerijoje (sausainiai, meduoliai, tortai), tiek mėsos patiekaluose. Iš imbiero galima pasigaminti ir imunitetą stiprinančią arbatą. Būtent dėl savo gydomųjų savybių imbieras yra naudojamas įvairiose tradicinėse medicinose, pavyzdžiui, ajurvedoje. Viena pagrindinių imbiero savybių - pykinimo mažinimas.
Ekologišką medų galite naudoti ir kaip saldų užkandį, kuomet pritrūkstą energijos, ir kaip vaistą. Tiek vienu, tiek kitu atveju, medus gali būti labai naudingas, ypatingai jei juo yra pakeičiamas cukrus.
Nerafinuotas cukranendrių cukrus - mažiau apdirbtas cukrus. Dėl jame esančios melasos - juodojo salyklo - jis yra tamsesnės, rusvos spalvos. Manoma, kad dėl šios priežasties šis cukrus taip pat yra išsaugojęs daugiau maistinių medžiagų.
Iš Kinijos kilęs sojų padažas yra gaminamas iš fermentuotų sojos pupelių ir skrudintų grūdų. Puikiai tinkantis kiniškos virtuvės patiekalams gardinti, šis padažas taip pat gali būti naudojamas ir kitiems patiekalams skaninti ar net naujiems padažams gaminti.
Abrikosų kauliukai yra saldus ir maistingas užkandis, kuris dažnai naudojamas, kaip alternatyva migdolų riešutams. Tačiau juos taip pat galite naudoti ir įvairiems desertams gaminti ar sausiems pusryčiams pasiskaninti.
Labai skanūs, daugelio pamėgti anakardžių riešutai yra tikras maistingų medžiagų lobis. Vien vario - kuris padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą - šimte gramų anakardžių yra net 220% RPN (daugiausia tarp visų riešutų)! Be visų kitų maistinių medžiagų, šie riešutai gali pasigirti ir oleino (omega-6) bei linoleno (omega-9) rūgštimis. Galima valgyti vienus - žalius arba švelniai paskrudintus - bei dėti į įvairias salotas, košes, troškinius ar desertus.
Avinžirniai - iš Rytų atkeliavęs ankštinis augalas, šiandien vis labiau populiarėjantis Vakaruose. Vertinami dėl savo unikalaus skonio, avinžirniai turėtų būti žinomi ir dėl dar vienos priežasties: maistingumo. Turintys daug vitaminų B1, B6 ir B9 bei geležies, kalio, fosforo ir vario, avinžirniai taip pat yra baltymingas maistas, todėl puikiai tinka žaliavalgiams.
Avižų dribsniai dažniausiai naudojami pusryčių košei gaminti, nes ilgam sukuria sotumo jausmą dienos pradžioje. Tokie pusryčiai gali būti paskaninami vaisiais, uogomis, cinamonu, riešutais ar sėklomis. Iš jų galima pasigaminti įvairius kitus patiekalus: paplotėlius, sausainius, maltinius ir pan. Avižų dribsniai taip pat yra velniškai maistingi, turintys daug mangano, fosforo, vitamino B1, skaidulinių medžiagų ir kitų elementų. Todėl tai turėtų būti dar viena priežastis įtraukti avižas į savo maisto racioną.
Vienas maistingiausių ir unikaliausių vaisių pasaulyje - avokadas - yra neįtikėtinai maistingas ir labiausiai išsiskiria savo sveikųjų riebalų kiekiu. Jame taip pat gausi vitaminų K,C, E bei B5 ir B6. Todėl nieko nuostabaus, kad šiandien šis vaisius yra labai populiarus sveikata besirūpinančių žmonių tarpe!
Galbūt braziliški riešutai nėra taip gerai žinomi, kaip kiti riešutai, tačiau tai nereiškia, kad jie yra mažiau naudingi ar mažiau skanūs. Štai, be kitų maistinių medžiagų, bertoletijų riešutai yra vienas daugiausia seleno turinčių maisto produktų, natūraliai randamų gamtoje. Suvalgę vos vieną riešutą, jūs jau suteiksite organizmui visą rekomenduojamą seleno paros normą! O kur dar tas faktas, kad šie riešutai turi daug magnio, fosforo, vario, mangano ir cinko.
Iš Pietų Amerikos atkeliavę burnočių grūdai yra ne tik skanūs, bet ir maistingi. Štai mangano - mineralo, kuris padeda palaikyti normalią energijos apykaitą - šimte gramų burnočių grūdų yra net 167% rekomenduojamos paros normos. Fosforo, magnio, geležies ir skaidulų šie grūdai taip pat turi daug. Be to, juose nėra glitimo, todėl tai yra puikus maistas netoleruojantiems šios medžiagos.
Chlorella - gėlame vandenyje augantys dumbliai, iš kurių yra gaminami šie maistingi milteliai. Dvidešimto amžiaus viduryje buvo manoma, kad chlorella bus revoliucinis maisto produktas, padėsiantis išspręsti pasaulinę bado problemą. Kodėl? Todėl, kad tai - labai maistingas ir pigus produktas: apie pusę jo svorio sudaro baltymai! Nors šios prognozės neišsipildė, chlorellos milteliai yra dažno sveikuolio maisto racione. Chlorellą galima vartoti vieną, kaip maisto papildą, ja galima pasiskaninti ir sveikuoliškus kokteilius. Patartina suvartoti ne daugiau 5 gramų miltelių per parą.
Įsigiję pamėgtų džiovintų abrikosų, jais mėgautis galėsite bet kuriuo metų laiku. Tačiau tikriausiai ne visi abrikosų mėgėjai žino, kad galima mėgautis ne tik šių vaisių skoniu, bet ir jų maistingumu! Abrikosai gali pasigirti turintys daug kalio ir vitamino E, kuris yra antioksidantas. Be to, šis vaisius dar yra ir skaidulų, vitamino A ir niacino šaltinis.
Prireikia viso ananaso tam, kad būtų galima išgauti 100 gramų džiovintų ananasų. Bet yra verta, nes džiovintų ananasų skonis - nepamainomas! Šie ekologiški, saulėje džiovinti ir jokio pridėtinio cukraus neturintys ananasai yra daugiau nei puikus užkandis, užsinorėjus kažko saldaus!
Džiovinti bananai yra mėgstamas, tačiau pakankamai kaloringas užkandis. Tačiau vartojant saikingai, šis užkandis gali ne tik numalšinti alkį ar saldėsio troškimą, bet ir papildyti organizmo atsargas svarbiais mineralais. Pavyzdžiui, šimte gramų džiovintų bananų randama net 78% mangano RPN! Šis užkandis taip pat yra skaidulų, vario ir vitamino B6 šaltinis.
Džiovintų vaisių skonis gali ženkliai skirtis nuo šviežio vaisiaus skonio. Džiovinti mangai - ne išimtis. Todėl siūlytume išbandyti šį džiovintą vaisių net jei nemėgstate šviežio - esame įsitikinę, kad jums patiks!
Graikiniai riešutai gali pasigirti iš ties turtinga sudėtimi. Kai kurių maistinių medžiagų juose yra tiek daug, kad suvalgę vos saujelę šių riešutų (~15 g), organizmo atsargas papildysite apie ketvirtadaliu paros normos. Tarp tokių medžiagų - varis ir manganas. Tačiau juose taip pat yra daug vitaminų B1 ir B9, fosforo, magnio bei cinko. Tikra maistingųjų medžiagų bomba!