Acai uogos yra iš Brazilijos kilęs supermaistas, vakaruose labiausiai išpopuliarėjęs po to, kai mokslininkai nustatė milžinišką antioksidantų kiekį esantį šiose uogose: ORAC skalėje acai uogų milteliai yra vienas didžiausią antioksidantų kiekį turinčių maisto produktų (jų turi daugiau net už mėlynes ir goji uogas). Šiuos miltelius galima naudoti vienus arba jais paskaninti bei praturtinti košes ar kokteilius.
Afrikoje augančio "gyvybės medžio" vaisiai yra labai maistingi, o tokie patys yra ir iš jų gaminami milteliai. Vos vienas šaukštas (15 g) baobabo vaisiaus miltelių garantuoja trečdalį skaidulų ir penktadalį vitamino C rekomenduojamos paros normos!
Goji uogos (kininio ožerškio uogos) yra užaugintos Kinijoje, Himalajų kalnuose, kur jas vietiniai vadina "raudonuoju deimantu". "Supermaisto" etikete vakarų pasaulyje pakrikštytos uogos yra tiek pat skanios, kiek jos yra maistingos. Goji uogose (lot. Lycium barbarum) yra daug vitamino C, reikalingos imuninės sistemos veiklai palaikyti, geležies, skaidulinių medžiagų bei antioksidantų. Maža to, mūsų siūlomos goji uogos buvo džiovintos natūraliai: saulėje, be cheminių medžiagų pagalbos. Tai šioms uogos suteikia išskirtinį skonį bei leidžia jums būti tikriems, kad valgote iš tiesų natūralias, ekologiškas uogas.
Vienas maistingiausių ir unikaliausių vaisių pasaulyje - avokadas - yra neįtikėtinai maistingas ir labiausiai išsiskiria savo sveikųjų riebalų kiekiu. Jame taip pat gausi vitaminų K,C, E bei B5 ir B6. Todėl nieko nuostabaus, kad šiandien šis vaisius yra labai populiarus sveikata besirūpinančių žmonių tarpe!
Galbūt braziliški riešutai nėra taip gerai žinomi, kaip kiti riešutai, tačiau tai nereiškia, kad jie yra mažiau naudingi ar mažiau skanūs. Štai, be kitų maistinių medžiagų, bertoletijų riešutai yra vienas daugiausia seleno turinčių maisto produktų, natūraliai randamų gamtoje. Suvalgę vos vieną riešutą, jūs jau suteiksite organizmui visą rekomenduojamą seleno paros normą! O kur dar tas faktas, kad šie riešutai turi daug magnio, fosforo, vario, mangano ir cinko.
Chlorella - gėlame vandenyje augantys dumbliai, iš kurių yra gaminami šie maistingi milteliai. Dvidešimto amžiaus viduryje buvo manoma, kad chlorella bus revoliucinis maisto produktas, padėsiantis išspręsti pasaulinę bado problemą. Kodėl? Todėl, kad tai - labai maistingas ir pigus produktas: apie pusę jo svorio sudaro baltymai! Nors šios prognozės neišsipildė, chlorellos milteliai yra dažno sveikuolio maisto racione. Chlorellą galima vartoti vieną, kaip maisto papildą, ja galima pasiskaninti ir sveikuoliškus kokteilius. Patartina suvartoti ne daugiau 5 gramų miltelių per parą.
Iš Brazilijos kilusios guaranos milteliai yra naudojami, kaip tonizuojantis produktas, galintis tobulai pakeisti kavą, kadangi šiuose milteliuose randama du kartus daugiau kofeino nei kavoje. Be to, guarana yra lėtai pasisavinama organizmo, todėl iš jos gaunama energija pasiskirsto tolygiau. Bet tai nėra viskas: guaranos milteliuose taip pat randama ir alkaloidų, fenolių, polifenolių bei vitamino B1.
Galbūt mažai kam žinoma, tačiau daugelio pamėgtame pesto padaže yra ir kedro riešutų. Šie riešutai yra ne tik skanūs, bet ir velniškai maistingi: juose yra daug vario bei vitaminų K ir E. Visos šios medžiagos yra antioksidantai, kurie (be kitų dalykų) padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. O kur dar didelė koncentracija tiamino, fosforo, magnio, geležies ir cinko!
Skanūs, bet itin kaloringi, makadamijos riešutai gali būti puiki maistingųjų medžiagų injekcija, jei tik jais mėgausitės saikingai. Vos su saujele (15 g) šių riešutų gausite net apie 30% mangano, 17% tiamino ir 12% vario RPN.
Pekano riešutai yra pikantiško skonio skanėstas, kuris gali pasigirti turtinga sudėtimi. Vien ko vertas faktas, kad šimtas gramų pekano riešutų turi 225% mangano RPN! O kur dar tai, kad šiuose riešutuose yra daug fosforo, magnio, cinko ir vitamino B1... Be to, apie 80% visų šių riešutų riebalų sudaro nesočiosios ("gerosios") riebalų rūgštys.
Mėgstate šiek tiek pasūdytus džiovintus pomidorus? Nuostabu! Tuomet siūlome jums įsigyti ekologiškų, natūraliai saulėje džiovintų pomidorų, kuriems užauginti ir išdžiovinti nebuvo naudojami jokie chemikalai ar kitos nenatūralios medžiagos!
Skanu, saldu ir maistinga - manote taip nebūna? Tuomet nesate girdėję apie džiovintas figas, kurios gali pasigirti ne tik tuo, kad turi daug kalio bet ir yra magnio, kalcio, vario, mangano, vitamino K ir skaidulų šaltinis. Jose taip pat yra itin mažai riebalų: šimte gramų džiovintų figų yra vos 0.7% sočiųjų ("blogųjų") riebalų rūgščių paros normos! Mėgaukitės į sveikatą!
Peruvinės dumplūnės - dar vienas egzotiškas maistas į Lietuvą atkeliavęs iš Peru. Šios nedidelės uogos yra švelnaus ir gaivinančiai rūgštaus skonio, kiek primenančio žemuoges.
Nebūtina terštis su granatų vaisiumi tam, kad būtų galima pajusti jo skonį. Galite tiesiog įsigyti džiovintų granatų sėklų, kurios savo skoniu nė kiek nenusileidžia šviežiam vaisiui! O kur dar tai, kas šios džiovintos sėklos yra ekologiškos...
Kakavos pupelės yra puikus antioksidantų šaltinis. Jas labai nesunkiai galima panaudoti gaminant naminį šokoladą ar tiesiog pasiskaninant savo pusryčius šių pupelių gabalėliais.
Lapiniai kopūstai (angl. kale) šiuo metu yra ko gero populiariausia daržovė sveikuolių tarpe ir pelnytai turi supermaisto statusą. Visų pirma, verta pastebėti, kad lapiniai kopūstai yra išskirtinai maistingi ir turi neįtikimus kiekius kai kurių maistinių medžiagų. Štai, 100 gramų lapinių kopūstų turi daugiau nei 200% visos paros normos vitaminų A, C ir K. Pastarojo yra net daugiau nei 700%, kas padaro šį augalą vienu didžiausią vitamino K koncentraciją turinčių augalų visame pasaulyje! Tai yra skaičiai, kurių daržovėse nepamatysi taip jau dažnai. O prie to pridėkite, kad lapiniai kopūstai yra labai universali daržovė, tinkanti daugelyje salotų ir patiekalų ir gausite tikrai puikų augalą.
Lapiniai kopūstai, kaip ir kiti žalumynai, turi daug antioksidantų, kurie saugo žmogaus ląsteles. Šie augalai išsiskiria tuo, kad juose esantys antioksidantai yra pakankamai unikalūs ir aptinkami šiose kopūstuose gan dideliais kiekiais. Šios medžiagos padeda apsisaugoti nuo senėjimo, nuo neigiamo aplinkos poveikio bei vėžinių ląstelių susikūrimo.
Kitos medžiagos - tarp kurių patenka ir retai žmonių su maistu gaunami mineralai - taip pat ženkliai prisideda prie žmogaus organizmo apsaugos ir puoselėjimo. Štai, tyrimai rodo, kad kasdienis lapinių kopūstų sulčių vartojimas (jas galite pakeisti lapinių kopūstų glotnučiais) sumažina cholesterolio kiekį kraujyje bei padeda apsaugoti širdį nuo jo pertekliaus sukeliamų ligų.
Svarbiausia, kaip ir minėjome, kad šie kale kopūstai yra labai universalūs. Sveikuoliai juos naudoja, kaip garnyrą, kaip pagrindinį ar antraeilį salotų ingredientą ar kaip glotnučių ir sveikuoliškų kokteilių pagrindą.
Maca yra dar vienas egzotiškas augalas, iš kurio gaminami maistingi milteliai. Iš Peru kilusio augalo milteliai gali pasigirti itin didele vitamino C ir vario koncentracija: šių medžiagų juose randama atitinkamai 358% ir 600% rekomenduotinos paros normos! Tai reiškia, kad vos su vienu šaukštu (15 g) šių miltelių, jūsų organizmas bus aprūpintas kiek daugiau nei puse vitamino C ir beveik visa vario paros norma!
Dabar vasariškų mėlynių uogų suteikiama nauda galite mėgautis bet kuriuo metų laiku! Mūsų ekologiški mėlynių milteliai gali būti naudojami paskaninant kokteilį ar glotnutį bei paįvairinant bet kokių kepinių skonį.